• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Slupki hektometrowe

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam Panowie ! Temat slupkow hekt. ...byc moze byl juz poruszany na tym forum...prosze o wskazowki gdzie szukac??? A jak nie to prosze mi podpowiedziec....jakie wymiary powinien miec w skali 1/87 ??? W jakiej odleglosci od siebie powinny znajdowac sie na module i jaka powinna byc odleglosc od srodka toru ??? Oraz cos pokrutce o systemie oznaczen. Za udzielona pomoc z gory sedrecznie dziekuje :D

Reakcje
69 2 0
Także 'podepnę się pod temat' ale z dosyć nietypowym pytaniem:
- Co się dzieje, jak z jakiegoś powodu słupek zostanie zniszczony?

Jak rozumiem wymienia się go, ale czy oznaczenia na nim nanosi się gdzieś w zakładzie/fabryce gdzie jest wykonywany czy już 'na miejscu' przed wkopaniem w grunt?
Czy spotyka się słupki leżące gdzieś w większej grupie? (np. gdzieś na jakimś zapleczu stacyjnym?)

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
368 1 0
"- Co się dzieje, jak z jakiegoś powodu słupek zostanie zniszczony?"
Dawno temu słupki się odtwarzało. Dziś funkcję słupków przejmują tablice na słupach trakcyjnych. Więc na liniach po modernizacjach praktycznie słupków nie ma...
IMG_20221001_103132379_HDRa.jpg
"czy oznaczenia na nim nanosi się gdzieś w zakładzie/fabryce gdzie jest wykonywany"
W czasach CK monarchii chyba tak było, słupki z kamienia miały wyrzeźbiony napis.
IMG_20200521_145851a.jpg
Współczesne słupki zwykle mają pikietaż tylko namalowany czarną farbą na białym tle.

Reakcje
69 2 0
Dziękuję za odpowiedź.
Tylko jeszcze o ile określenie czasu "W czasach CK monarchii" jest dosyć precyzyjne o tyle "dawno temu" już niekoniecznie :).
Lata 30-te XX wieku - to słupki odtwarzane czy już nie ?
I czy oznaczenia na nich były już malowane?

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.659 19 9
Tylko jeszcze o ile określenie czasu "W czasach CK monarchii" jest dosyć precyzyjne o tyle "dawno temu" już niekoniecznie :).
To "dawno temu" nie jest związane z żadną konkretną datą. To zależało od tego, kiedy dana linia została zmodernizowana lub zelektryfikowana oraz od tego, czy kilometraż po takiej modernizacji pokrywał się z poprzednim, czy nie.
Decyzja o tym, czy słupki pozostawić, wymienić, czy wykorzystać w tym celu inne obiekty (np. słupy trakcji), zależała od konkretnego projektu przebudowy.
Tu masz np. zdjęcie ze świeżo odbudowanej w 2024r. linii do Świeradowa-Zdroju z zupełnie nowymi, współczesnymi słupkami kilometrażowymi:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/2024-02_LK317_Mroczkowice_(9).jpg
Lata 30-te XX wieku - to słupki odtwarzane czy już nie ?
Generalnie oznakowanie kilometraża linii zawsze było odtwarzane, ale to nie znaczy, że stawiano słupki - patrz wyżej.
I czy oznaczenia na nich były już malowane?
Oznaczenia na słupkach zawsze były malowane, aby były widoczne i czytelne. Stare słupki miały dodatkowo wklęsłe napisy, które chroniły farbę przed szybkim wypłukiwaniem i ułatwiały służbom drogowym ich odmalowywanie. Kiedyś farby nie były tak trwałe jak dziś.
Dziś są to albo malowane tabliczki, albo drukowane naklejki.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
368 1 0
Łażąc w pracy po torach widziałem rożne wersje. Na liniach niezelektryfikowanych zwykle są to znane wszystkim stare, betonowe, niskie słupki, z wgłębionym lub nie napisem, lub - po niedawnej modernizacji - tabliczki z napisem stojące na rurce (jak na fotce z linku). Na zelektryfikowanych zdarza się podwójne oznakowanie - niskie betonowe + napisy malowane na betonowych słupach trakcyjnych - przy czym te ostatnie silą rzeczy nie są dokładne (brak tych małych literek z + lub - które widać u dołu tabliczki z mojej fotki).
A mój śliczny CK słupek widziałem kilka lat temu na modernizowanej wtedy linii 93 w km ok. 19,8 przy torze 2. Może ktoś wie czy te 353 km to od Wiednia czy może od Warszawy ? Nie wiem czy tam jeszcze leży, był za ciężki żeby go zatargać do auta a i podjechać blisko się nie dało.