• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sklejka na makietę

Reakcje
0 0 0
Witam ponownie.
Tym razem proszę o radę:
A mianowicie chciałbym wykonać do makiety pulpit nastawczy.Proszę o radę jakiej grubości powinna być sklejka (boki i płyta czołowa)?Oraz gdzie (w jakich sklepach)taką sklejkę można nabyć?Bezskutecznie szukałem w OBI.W mojej bliskiej okolicy inne podobne markety się nie znajdują.

Ostatnio edytowane:

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.446 5 0
Zależy jaki duży ma być pulpit. Osobiście zastosowałbym sklejkę o grubości 6mm. Można też poszukać gotowe obudowy z tworzywa sztucznego w kształcie pulpitów w sklepach dla elektroników.

OP
OP
43domek12
Reakcje
0 0 0
-Myślę o takim ok.40x30cm.Aby zmieścić na nim dość dużą stację oraz bocznicę.
-Rozumiem że takie gotowe obudowy są dostępne?

Tobi111

Użytkownik
Reakcje
38 5 0
Witam szybkie pytanko jakiej grubości powinna być płyta (sklejka będzie ok czy płyta mdf ?) do wykonania podjazdu pod torowisko i np. stacji górnej wymiar gdzieś ok 100 cm x 150 cm żeby tym potem nie pokrzywiło .
Chciałem kupić jak najcięńszą sklejkę żeby nie obciążać niepotrzebnie makiety ale jak zobaczyłem taką płyte w markecie to była powywijana jak paragraf z tąd to pytanie.
Wyprzedzając pytanie pomieszczenie mam suche gdzie stoi "makieta" Pozdrawiam Tomek

mrozek20

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 1 1
Witam szybkie pytanko jakiej grubości powinna być płyta (sklejka będzie ok czy płyta mdf ?) do wykonania podjazdu pod torowisko i np. stacji górnej wymiar gdzieś ok 100 cm x 150 cm żeby tym potem nie pokrzywiło .
Chciałem kupić jak najcięńszą sklejkę żeby nie obciążać niepotrzebnie makiety ale jak zobaczyłem taką płyte w markecie to była powywijana jak paragraf z tąd to pytanie.
Wyprzedzając pytanie pomieszczenie mam suche gdzie stoi "makieta" Pozdrawiam Tomek
Ja mam 12mm i czasami na niej przyklękam przy szutrowaniu, więc jest dość mocna. Co do *powywijania*, to po zamontowaniu jej na skrzynce, stelarzu czy po prostu deskach, będzie tak prosta jak twoja obudowa. ja przy większej 110x110 części, musiałem dać deskę poprzeczną żeby wyrównać wybrzuszenie.

Tobi111

Użytkownik
Reakcje
38 5 0
Dzięki koledzy za info to kupuje tą 12mm grubą Pozdrawiam Tomek :)
[DOUBLEPOST=1486414702,1486414054][/DOUBLEPOST]Arti 2811 co ten kot zobaczył:LOL: , a i musisz mi wybaczyć bo ja stary człowiek jestem cytuje "co daje po gałach" bo kurka nie wiem ;) nic z tego .
Ja wiem że w tym wieku potrzebuje trochę więcej czasu żeby zaskoczyć ale dalej nic a nic ;):)
[DOUBLEPOST=1486414882][/DOUBLEPOST]a już wiem cygaro dymi tak ???? :) mówiłem że potrzebuje czasu :LOL: dobra już nie zaśmiecam Pozdrowionka Kochani;)

Pietrucha

Użytkownik
GGM
Reakcje
0 0 0
Mistrz @inkson robi moduły ze sklejki 10mm i to wystarczy. 12 jest zdecydowanie cięższa, co przy noszeniu się odczuwa.

-Myślę o takim ok.40x30cm.Aby zmieścić na nim dość dużą stację oraz bocznicę.
-Rozumiem że takie gotowe obudowy są dostępne?
Pulpit zrób sobie sam - większa frajda i niezłe wyzwanie.
Przy wymiarach 30x40 sklejka 6mm wystarczy, tyle, że trzeba użyć cieńszych wkrętów, np. 3mm.
Górę zrób z 4mm, bo inaczej trudno będzie zamontować przełączniki i przyciski. Wysokość gwintu na takim MTS-2 to ok 5mm. Wysokość diod świecących to też ok. 5 - 6 mm.