• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sklejane - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
Dziś wreszcie wziąłem się za Tatrę 815. Dostałem ją uszkodzoną. Udało się pokleić ułamane mocowania osi tylnych, wkleić urwaną tylną belkę, ale najwięcej roboty było ze zrobieniem brakującego zawiasu klapy tylnej i z dobraniem odpowiedniego koloru lakieru.
Wyglądało to tak:

Tatra 815 uszkodzona 01.jpeg
Tatra 815 uszkodzona 02.jpeg

Zawias zrobiony z hipsu, farba niestety matowa, ale bardzo podobna.

Tatra 815 uszkodzona 03.jpeg

Teraz jeszcze lakier bezbarwny i może będzie dobrze.
Co prawda montaż tego modelu, tzn. tego egzemplarza, ma wieeeeele do życzenia, bo jest po prostu niechlujny... Także nic przy nim już nie robię, bo trzebaby go rozkleić i rozebrać na poszczególne części posklejać od nowa i pomalować. Na razie nie ruszam.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
No to pomalowałem lakierem bezbarwnym, tym razem pędzlem. Lakier bezbarwny produkcji Microscale. Nawet nieźle to wygląda...

Tatra 815 uszkodzona 04.jpeg

Tak na prawdę, to troszkę widać różnicę w kolorze i w wyglądzie tego uchwytu, ale wszystko robione z ręki, bez żadnego szablonu.
Może kiedyś jeszcze poprawię tą Tatrę... :)

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.734 109 2
Szkoda że modele w tej edycji są tak nie równe jakościowo :( szacun za szybką i solidną naprawę , zawsze możesz dać na wszystko wasche i patynę i będzie git :)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
zawsze możesz dać na wszystko wasche i patynę i będzie git :)
Chyba to pozostanie jedynym wyjściem, żeby zatuszować szpary i krzywe wklejenie elementów. W tym modelu najgorsze jest to, że aby odkręcić kabinę trzeba odkleić część rurowej ramy, a ta jest wklejona niesamowicie mocno (zalana klejem), przynajmniej w moim egzemplarzu. A robiąc patynę przydałoby się zrobić i wnętrze kabiny Chyba trzeba będzie użyć czeskiej żyletki i pociąć klejone elementy. Tak zresztą musiałem postąpić, żeby dostać się do mocowania osi tylnych kół.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.734 109 2
Chyba to pozostanie jedynym wyjściem, żeby zatuszować szpary i krzywe wklejenie elementów. W tym modelu najgorsze jest to, że aby odkręcić kabinę trzeba odkleić część rurowej ramy, a ta jest wklejona niesamowicie mocno (zalana klejem), przynajmniej w moim egzemplarzu. A robiąc patynę przydałoby się zrobić i wnętrze kabiny Chyba trzeba będzie użyć czeskiej żyletki i pociąć klejone elementy. Tak zresztą musiałem postąpić, żeby dostać się do mocowania osi tylnych kół.
Dużo pracy ale efekt na pewno będzie lepszy ;)

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.734 109 2
Żałuję, że mieszkam tak daleko od Ciebie, bo z chęcią podpatrzyłbym Twój warsztat modelarski i sposoby waloryzowania.
Jak będziesz się kiedyś na koniec świata wybierał to zapraszam, kiedyś myślałem żeby film nakręcić na ten temat ale raz że wcale nie jestem w tym taki dobry jakbym chciał a druga sprawa , kamera mnie peszy :) :) :)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
Niewiele się u mnie modelarsko dzieje, bo czasu ciągle brak, ale... Dziś mnie naszło... i próbuję połączyć Rabę z Jelczem przy użyciu elementów z HIPS-u. Może coś z tego wyjdzie... ;)

Jelcz holownik warsztat.JPG

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
Dzięki koledzy za motywację... :)
Myślałem, że będzie to prosta przekładka, ale okazuje się, że trzeba podorabiać sporo elementów.
Taka tam przymiarka...

Jelcz holownik warsztat 02.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
Dzięki koledzy za opinie i podtrzymywanie na duchu... Potrzebuję tego, bo niepotrzebnie wziąłem do przeróbki Jelcza śmieciarkę, przez co muszę dorobić sporo elementów. Walczę z wydechem, belką tylną, światłami tylnymi i skrzynką, bo w śmieciarce zupełnie inaczej rozwiązano te elementy.
Wydech musiałem pociąć, podoginać i pokleić.

Jelcz holownik warsztat 03.jpeg

Belka tylna jest robiona od początku, a nad światłami na razie myślę z czego je zrobić..., żeby się nie narobić... ;) :D

Jelcz holownik warsztat 04.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
Raby nie mam u siebie więc nie wiem jak tam było, ale skoro myślisz nad jakimś rozwiązaniem to nie dało się zaadaptować :niepewny:
Pewnie można by wyrwać z Raby i spróbować wkleić do tego robionego modelu, ale światła w Rabie wklejone mam solidnie i wyrywanie mogłoby je uszkodzić i zapewne skończyłoby się na zrobieniu nowych. Pomysł jakiś już mam, a jak wyjdzie to pokażę na fotkach. ;)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.767 392 20
Takie tam przymiarki...

Jelcz holownik warsztat 06.jpeg

Teraz muszę wymyślić coś z kołem zapasowym. Niestety, Jelcz śmieciarka nie miał koła zapasowego. Może ktoś ma pomysł na zapasowe koło? Felgę przednią mam, trzeba ją tylko porozwiercać, żeby usunąć piastę i śruby, ale problem jest z oponą... :niepewny:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 119