• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Silniki Halling'a

rafal3bula

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Od pewnego czasu udało mi się wejść w posiadanie 2 krakowskich modeli tramwajów z napędem od austriackiego Halling'a. Wyglądają ślicznie ale mają problemy jeśli chodzi o silniki. Mianowicie są niemiłosiernie głośne i ciężko przy poruszających się modelach, zamienić kilka słów. Nie jest to kwestia częstotliwości sygnału PWM podawanego przez dekoder na silnik, ponieważ dekoder był sprawdzany na innym modelu który działa znacznie ciszej, a i sam model przy sterowaniu analogowym pracował tak samo głośno jak przy cyfrowym. Czy to kwestia fabryczna tych silników? Czy ma ktoś próbował z jakimiś smarami? Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
Z góry dziękuję za pomoc.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 6 1
Od pewnego czasu udało mi się wejść w posiadanie 2 krakowskich modeli tramwajów z napędem od austriackiego Halling'a. Wyglądają ślicznie ale mają problemy jeśli chodzi o silniki. Mianowicie są niemiłosiernie głośne i ciężko przy poruszających się modelach, zamienić kilka słów. Nie jest to kwestia częstotliwości sygnału PWM podawanego przez dekoder na silnik, ponieważ dekoder był sprawdzany na innym modelu który działa znacznie ciszej, a i sam model przy sterowaniu analogowym pracował tak samo głośno jak przy cyfrowym. Czy to kwestia fabryczna tych silników? Czy ma ktoś próbował z jakimiś smarami? Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Mam 2 bombardziery od Hallinga, i o ile mam je bez napędu tylko dlatego, że kupowalem je dawno po czasie gdy były dostępne w sklepie, cieszę się że są bez.
Na YouTube jak wpiszesz Klein Bahn - Ganz Gross znajdziesz dużo filmikow z corocznej wystawy makiet tramwajowych.
Większość modeli jeździ glosno, oprócz tych bazujących na napędach Roco (tramwaje limy).
Dobrze zachowują się tramwaje z napędami od PMT ale to zazwyczaj dwu osiowe.

Pokaż te Krakusy

OP
OP
rafal3bula

rafal3bula

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam 2 bombardziery od Hallinga, i o ile mam je bez napędu tylko dlatego, że kupowalem je dawno po czasie gdy były dostępne w sklepie, cieszę się że są bez.
Na YouTube jak wpiszesz Klein Bahn - Ganz Gross znajdziesz dużo filmikow z corocznej wystawy makiet tramwajowych.
Większość modeli jeździ glosno, oprócz tych bazujących na napędach Roco (tramwaje limy).
Dobrze zachowują się tramwaje z napędami od PMT ale to zazwyczaj dwu osiowe.

Pokaż te Krakusy
Brakuje co prawda jednego ale no cóż

Załączniki

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 6 1
Brakuje co prawda jednego ale no cóż
Pierwszej generacji-skunksa brakuje.
Z gotowych możesz jeszcze sobie E1 zrobić, jest dostępny model i dodatkowe, lepsze przeszklenia. (przejrzyste, z konturem uszczelek).
Zapomniałem o 2 Hallingach, te akurat mam z napedem, oba głośne.

Załączniki

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
Widziałem że Halling zmienił ostatnio koncepcję napędów. Teraz są dwa małę silniki w wózkach. Poprzednie faktycznie były głośne i to była wina silnika.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 35
Tabor 14
Tabor 3