• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Silniczki

Hornet

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Panowie, chciałbym aby w tym temacie dzielić się doświadczeniami z silniczkami stosowanymi do różnych celów związanych z naszym hobby, a pochodzącymi z zupełnie innych urządzeń.
Do stworzenia tego wątku "zmusił" mnie silniczek wyciągnięty z obiektywu aparatu kodak. Bardzo mały, idealnie by pasował np do wentylatora w gagarze, ale jest jedno ale... ile on tam przeżyje? Pewnie nie był projektowany do ciągłego działania. Kolejnym silniczkiem branym pod uwagę jest silniczek od wibracji w komórkach, ale z tym samym zastrzeżeniem...

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
111 4 0
Ja używam takich oto silniczków modelarskich od micro śmigłowców. Wielkość silniczka uzależniona jest od miejsca pod jego montażu. Sprawdzają się doskonale w modelach. Idealnie pasują pod blaszki WM-Model.

A1.JPG

A2.JPG

Tam gdzie jest naprawdę bardzo mało miejsca stosuje przekładnie ślimakową.

A3.JPG

A4.JPG

A5.JPG

Wał główny o średnicy 1/0,5mm (zew/wew).

A6.JPG

A7.JPG

Poniżej parę fotek micro przekładni zamontowanej w SM/SU42. Przekładnia pełni również doskonale rolę radiatora dla układów scalonych znajdujących się na płytce DCC.

B1.JPG

B2.JPG

B3.JPG

B4.JPG

B5.JPG

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
111 4 0
Wentylator w SM42 ma 12 łopatek. Przynajmniej takie mam zdjęcie. Te Twoje mają 16.
Mnie to nie przeszkadza jak się kręci to i tak tego nie widać. Wychodzi na to że mi ktoś KIT sprzedał.

Powinny być trwałe, gdzie się w nie zaopatrujesz?
Mam je zamontowane w kilku modelach i jak na razie sprawują się bardzo dobrze. U osób, które sprzedają modele micro śmigłowców (Allegro, giełda). Silniczki występują jako cześć zamienna do modelu.

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jak ktoś nie wie do dodam, że takie mikrosilniczki są również w szczoteczkach oral B- wersja dłuższą silniczka- oraz w nakładach firmy Durex-silniczek krótki. Wszystkie wykonane są tak samo twornik kubkowy i szczotki z cienkiej blaszki. Jeśli coś tu się może zepsuć to chyba tylko te szczotki.

OP
OP
H

Hornet

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Ja używam takich oto silniczków modelarskich od micro śmigłowców.
No na to bym nie wpadł, że można je kupić osobno. Piękne źródło :)
Jak ktoś nie wie do dodam, że takie mikrosilniczki są również w szczoteczkach oral B- wersja dłuższą silniczka- oraz w nakładach firmy Durex-silniczek krótki. Wszystkie wykonane są tak samo twornik kubkowy i szczotki z cienkiej blaszki. Jeśli coś tu się może zepsuć to chyba tylko te szczotki.
A ze szczoteczkami to widzę bywa różnie. Mam jeden ze szczoteczki braun i wcale taki mały nie jest.

No i wszystkie te silniczki mają przewagę nad "moim" z aparatu - przeznaczone są do dłuższej pracy :)

ANAKIN

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
ale jeśli szukacie naprawdę czegoś małego i taniego w zdobyciu to rozwalajcie wibrację w starych uszkodzonych telefonach komórkowych są naprawdę mikro a jakość niezła. kilkanaście uszkodzonych telefonów można zdobyć za 10

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Silniczek od alarmu wibracyjnego w telefonie przedstawia się następująco. Wymiary: fi 4mm, długość 12 mm. Na ośce widać niezdjęty jeszcze ciężarek. Kupione w serwisie z telefonami za 50 gr sztuka.

Zdjęcie090.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 5