• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna produkcji seryjnej

Reakcje
57 0 0
Dzień dobry, tak, pojawiły sie nowe produkty bowiem chciałem uwzględnić uwagi forumowiczów . Doszły również słupy w technice 3D z materiału PA10, słup 3D z transformatorem, sieć 26 i 30 cm. Wszystko jest dostępne na comiesięcznej giełdzie w Sosnowcu. Dziękuję wszystkim za uwagi i wskazówki. Staram się nadążać za popytem, który czasami przerósł moje oczekiwania . Jest nieźle, moje towary się podobają i spełniają oczekiwania większości Klientów i z tego najbardziej się cieszę. Zapraszam również do mojej strony www.trakcja.net.pl, gdzie na bieżąco pokazuję moją "produkcję". Pozdrawiam wszystkich !!

Reakcje
57 0 0
Drodzy forumowicze,
Za mną kolejna giełda w Sosnowcu i przyjemne chwile. Nie wiem czy akurat ktoś z Was ją odwiedza, może nie wszyscy i dlatego chcialem wszystkim bez wyjątku podziękować za dotychczasowe opinie, gwiazdki, medale a przede wszystkim zakupy, które są potwierdzeniem tego, że warto było spróbować. Jest to bardzo motywujące dla mnie do dalszej pracy i doskonalenia moich wyrobów a także wprowadzania nowych produktów. Już wkrótce wprowadzę do sprzedaży "bramy" jeśli tylko przejdą u mnie próby i będą mnie satysfakcjonowały wizualnie i kosztowo. Chciałbym, aby była w nich prostota montażu i dopasowania do waszych torowisk względem szerokości no i przede wszystkim konkurencyjna cenowo do innych tego typu produktów. Wstępnie szacuję, że cena bramy na 3 tory nie powinna przekroczyć 35-40 zl, ale to jeszcze tylko przymiarka. W tej chwili mam w ofercie 7 produktów a dojdą jeszcze bramy i słupy oświetleniowe na próbę. Mam nadzieję, ze jak już będą to zyskają taką aprobatę jak dotychczasowe prdukty. Jeszcze raz dziękuję i do zobaczenia na giełdzie:). Pozdrawiam

Reakcje
57 0 0
Drodzy forumowicze,
Za mną kolejna giełda w Sosnowcu i przyjemne chwile. Nie wiem czy akurat ktoś z Was ją odwiedza, może nie wszyscy i dlatego chcialem wszystkim bez wyjątku podziękować za dotychczasowe opinie, gwiazdki, medale a przede wszystkim zakupy, które są potwierdzeniem tego, że warto było spróbować. Jest to bardzo motywujące dla mnie do dalszej pracy i doskonalenia moich wyrobów a także wprowadzania nowych produktów. Już wkrótce wprowadzę do sprzedaży "bramy" jeśli tylko przejdą u mnie próby i będą mnie satysfakcjonowały wizualnie i kosztowo. Chciałbym, aby była w nich prostota montażu i dopasowania do waszych torowisk względem szerokości no i przede wszystkim konkurencyjna cenowo do innych tego typu produktów. Wstępnie szacuję, że cena bramy na 3 tory nie powinna przekroczyć 35-40 zl, ale to jeszcze tylko przymiarka. W tej chwili mam w ofercie 7 produktów a dojdą jeszcze bramy i słupy oświetleniowe na próbę. Mam nadzieję, ze jak już będą to zyskają taką aprobatę jak dotychczasowe prdukty. Jeszcze raz dziękuję i do zobaczenia na giełdzie:). Pozdrawiam

Reakcje
57 0 0
Witam wszystkich,
Za mną pierwszy krok w zakresie bram trakcyjnych. Jak to wyszło to mozna zobaczyć na fotce. W nastepnej wersji będą drobne poprawki wizualne, ale generalnie jest ju prawie produkt finalny. Mam dwie wersje na 3 tory i na 4 tory. Cena pierwszej to bedzie 70 zl drugiej 85 zl. Jak to widzicie ??
20231225_204944.jpg
20231225_204937.jpg

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
Tam gdzie czerwona kreska czegoś brakuje. Ponadto wg mnie brakuje jednego pola, dlaczego w tym zaznaczonym na czerwono miejscu krzyżulce nie schodzą się tak jak w pozostałych węzłach, tylko są równolegle?

Reakcje
57 0 0
Tam gdzie czerwona kreska czegoś brakuje. Ponadto wg mnie brakuje jednego pola, dlaczego w tym zaznaczonym na czerwono miejscu krzyżulce nie schodzą się tak jak w pozostałych węzłach, tylko są równolegle?
W tych miejscach musialem wprowadzić w rogach 4 pręty aby połączyć ze sobą dwie połówki kratownic i jednocześnie wzmocnić całość aby zachować sztywność całej konstrukcji

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.583 34 1
Witam miło. Chciałbym się podzielić moją opinią na temat słupów Kolegi @Madzia2 . Zawieszam sieć trakcyjną od wielu lat ale to nie znaczy, że jestem w tym mistrzem, tylko że mam doświadczenie. Dotychczas i chyba już na zawsze na topie pozostaną produkty KLUBA ale jak wiadomo ich dostępność jest ograniczona, a koszt wysoki. Osobiście produkty firmy KLUBA wykorzystałem na jednej głowicy rozjazdowej moje stacji i mam wszystko gotowe do budowy dość długiego odcinka szlaku dwutorowego. Nie dałem jednak rady finansowo na wykorzystanie KLUBY na całej moje stacji, która w związku z moją megalomanią jest za duża. Alternatywą zawsze był Viessmann, który jednak wymagał polonizacji w mniejszym (słupy H) lub większym stopniu (słupy starszego typu z poprzecznymi wzmocnieniami). Kiedy pojawiły się produkty Madzia2 nabrałem nadziei, że wreszcie będzie można "pchnąć" elektryfikację do przodu. Zakupiłem na próbę oba dostępne typy słupów: "stalowe" z poprzecznymi wzmocnieniami i "betonowe". Po pierwszej awarii podczas montażu (moja wina) zobaczyłem, że zmieniła się technika wykonania słupów i ta przy betonowych pogarsza efekt wizualny.
Zmiana techniki.jpg

W słupie stalowym - zgodnie z oryginałem - ukośnik odchodzi od słupa, a urwany wysięg pomocniczy od ukośnika. W słupach betonowych ukośnik odchodzi od wysięgu pomocniczego. Myślę, że to ma głęboki sens, ponieważ nie wpływa na wytrzymałość, a jest łatwiejsze w montażu. I z tym właśnie ja osobiście wiążę pewne nadzieje i chciałbym nawiązać dyskusję z producentem. Jak widać na zdjęciu jeden słup betonowy ma ukośnik bliżej izolatora niż drugi. Chciałbym prosić aby dla poprawy wyglądu kontynuować tę wersję bliżej izolatora (w pozostałych słupach, które zakupiłem niestety jest wersja "dalsza"). Druga rzecz dotyczy zgrubień na wysięgu pomocniczym i na końcu ukośnika. Nawiązują one do takich samych zgrubień w produktach Viessmann potrzebnych do zakładania przewodów sieci trakcyjnej. Moim zdaniem przy tej nowej wersji wysięgnika warto pójść o jeden krok dalej, a mianowicie wykonać szerszy ukośnik. Można by zastosować grubszy drut, lub wykorzystać tę izolację tworzącą zgrubienia.
Zdjęta izolacja.jpg

Nie wiem z czego jest ta izolacja ale może jest tania. Na poniższym zdjęciu moja propozycja wykonana z kilku fragmentów tej izolacji wziętych z innych słupów.
Pogrubienie ramienia wznoszącego.jpg

Na tym zdjęciu widać jak niekorzystnie wygląda odsunięcie ukośnika od izolatora. Być może tańsze będzie wstawienie po prostu szerszego ukośnika. Moim zdaniem zdeklasuje to małym kosztem Viessmanna. A nie piszę tego bez pobudek egoistycznych. Osobiście buduję sieć 0,3mm, dlatego im mniej przeróbek i "polonizacji" tym szybciej posuwa się elektryfikacja. Wersja słupów do sprzedaży taka jak na poniższym zdjęciu - czyli szeroki ukośnik i krótsze/węższe (przesuwalne) zgrubienie na wysięgu pomocniczym, bardzo ułatwiłoby rozszerzenie wysięgnika o wieszak wysięgu pomocniczego i ramiona odciągowe i dałoby wielki oddech (wydaje mi się, że bezkosztowo lub minimalnym kosztem) dla budujących sieć 0.3mm. Dla osób korzystających z przewodów Madzia2 pogrubienie ukośnika znacznie poprawiłoby walor wizulany.
Dostosowanie do sieci 0.3mm.jpg

Chciałbym podziękować @Madzia2 za inicjatywę i bardzo fajne wykonanie tych słupów. Proszę o rozważenie wzięcia pod uwagę moich sugestii (grubszy ukośnik z innego drutu i jego odejście tuż za izolatorem). Osobiście będę elektryfikował Madzia2 a nie Viessmannem. Na okropnie nieostrym zdjęciu poniżej (masakryczne warunki oświetleniowe) widać różnicę w filigranowości na korzyść Madzia2.
Madza2 i Viessmann.jpg

A z siecią (też przepraszam za jakość zdjęcia) słupy Madzia dla mnie są idealne i jak dokończę elektryfikację toru komunikacyjnego na mojej stacji postojowej vel lokomotywowni, to od razu pokażę, bo te słupy (szczególnie "metalowe") wyglądają doskonale.
Z siecią 1.jpg

Jeszcze raz dziękuję @Madzia2 za taki fajny prezent dla elektryfikujących.

Sweter

Użytkownik
Reakcje
307 0 0
Sam mam produkty od Madzia2 i też jestem zadowolony. Na paru dioramach już z nich korzystałem i raz, że są stosunkowo wytrzymałe podczas montażu, a dwa jak napisał kolega wyżej, bardzo fajnie się prezentują. Cenowo też nieźle :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 1059