Do uruchomienia Semmering-Basistunnel jeszcze trochę zostało, Austriacy podają 2030 rok
Semmering-Basistunnel - ÖBB-Infrastruktur AG (oebb.at)
A wycieczka super, sam byłem tam 2,5 raza

I w okolicy też jest co oglądać, oczywiście piszę o miejscach gdzie są tory

Do każdej stacji można bez problemu dojechać autem, może kamperem nieco gorzej, bo miejscami dróżki są wąskawe. Większość innych kolejowych motywów jest dostępne na wyciągnięcie ręki, tzn. krótkim spacerkiem
Piechotką nieco daleko, po torach od Gloggnitz do Semmering to cirkaebałt 30 km +jeszcze kilkanaście do Murzzuschlag. Turystyczna mapa tych okolic
Turistické mapy a cyklomapy • Mapy.cz
Pierwszy raz byłem tam autem, najpierw Czechy bo po drodze, potem wycieczka na górę Schneeberg i następny cały dzień wzdłuż Semmerinbahn
1:1 - "Kolejowy" tydzień w Austrii | Modelarstwo.info
Właśnie wycieczka Schneebergbahn jest jednym z motywów kolejowych wartych "zaliczenia" w okolicy

to jakieś 30 min. jazdy, dwadzieścia kilka km od Gloggnitz. Będąc w Gloggnitz, tu też jest ciekawy motyw
Höllentalbahn - Einsteigen bitte! (lokalbahnen.at)
Drugi raz zafundowałem sobie wycieczką ichnim zabytkiem, od #44
1:1 - Moje kolejowe wycieczki za granicą | Strona 3 | Modelarstwo.info
Pozostałe pół raza to obejrzałem, co wcześniej minąłem, od #171,
https://forum.modelarstwo.info/threads/moje-kolejowe-wycieczki-za-granicą.31085/page-9#post-807983
A po drodze, jadąc autostradą z północy, na wysokości Wiednia, warto zjechać na wschód i pooglądać zabytki w Strasshof, to już archiwalny temat i zdjęcia się nieco porozp...
"Dzień pod parą" w Strasshof | Modelarstwo.info
Z powrotem można przejechać się do Mariazell (zawsze to bliżej nieba

) i wzdłuż Mariazellbahn. Polecam sobotę, w sezonie jeździ zabytek pod prądem
1:1 - Moje kolejowe wycieczki za granicą | Strona 10 | Modelarstwo.info lub niedzielę, raz w miesiącu jeździ inny zabytek, pod parą
1:1 - Mariazellbahn | Modelarstwo.info
W tym roku od października planowałem wycieczkę z latawcem w te okolice, niestety cały czas pogoda była ch...usteczkowa i przyszło odłożyć wyprawę na przyszły rok,