• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Semafory

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.875 91 4
Bardzo dziękuje za wszystkie uwagi! :)
proszę mi powiedzieć jeszcze , jakie odległości zastosować , chcąc postawić semafor, chodzi mi o wymiar od.... osi?? zwrotnicy ?
Proponuję nie brnąć w tym kierunku, gdyż drogi ochronne z realu są trudne do zastosowania na makietach w skali H0 .
Za semaforem do którego odbywają się jazdy z prędkością większą od 60 km/h droga ochronna wynosi 100 m (1,15m w H0), przy niższych prędkościach - 50 m (0,57m w H0) odstępu pomiędzy semaforem a miejscem niebezpiecznym, takim jak choćby początek rozjazdu.

OP
OP
Bipa966

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
OK, to zrobię tak, od słupka ukresowego rozjazdu ,na długości 1 semafora , wykopię dołek i tam zamontuję sygnalizator:)
Powinno być dobrze. Dzięki .

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.875 91 4
OK, to zrobię tak, od słupka ukresowego rozjazdu ,na długości 1 semafora , wykopię dołek i tam zamontuję sygnalizator:)
Powinno być dobrze. Dzięki .
Najważniejsze aby było bezpiecznie dla taboru, gdyż nigdy nie wiadomo kiedy jednak z ekspozycyjnego moduł stanie się użytkowym.
Nie wiem jakie rozjazdy zastosujesz, ale to też warunkuje odległości, inna przy hobby 15*, a inna przy realistycznym 6*20'.
Nie będę się wymądrzał w tej kwestii bo na torcie zwykle ustawiałem je tak aby najdłuższy posiadany wagon swobodnie jeździł bez kontaktu z elementami infrastruktury, teraz buduję stację na bazie realnej mapy i nie mam tych dylematów poza jednym, stacja ma długość 14,4 mb.

Odnośnie semaforów świetlnych mogę polecić kontakt z Arkiem @kareks który amatorsko składa je na bazie elementów Ostbahn.

OP
OP
Bipa966

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Z całą pewnością, przynajmniej w moich rękach, moduł pozostanie elementem dekoracyjno-ekspozycyjnym :)
Co do rozjazdów, są to WR10 Roco , wyglądają na bardziej realistyczne .
Natomiast jeżeli chodzi o same semafory, to jak najbardziej, dzięki za namiary, skontaktuję się z tym kolegą, wiadomo ,że chodzi o cenę , gdyż mój moduł na wystawę do Paryża nie pojedzie , ma to być dla mnie i sprawiać frajdę. Tylko, czy można takie coś zastosować do sterowania ?

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
477 8 0
proszę mi powiedzieć jeszcze , jakie odległości zastosować , chcąc postawić semafor, chodzi mi o wymiar od.... osi?? zwrotnicy ?
O drogach ochronnych (swoją drogą - nie wiedziałem, że tak się to nazywa :)) napisał już Kolega @Tomasz Sauer
O odległości od osi napiszę ja - tabor ma się zmieścić w tzw. skrajni i do tego dostosowuje się odległości całej infrastruktury - peronów, semaforów, itp. Lepiej niż "na oko" zastosować wzornik skrajni. O ile na torze prostym nie ma większych kłopotów, o tyle na zakrętach odległości muszą być ciut większe, bo wagon - jak to pięknie było kiedyś napisane na Ikarusach w Krakowie - "zachodzi przy skręcie" :). Jestem dopiero na etapie ogarniania tematu przed budową swoich pierwszych modułów, więc dokładnych odległości i standardów Ci nie podam. Nie mniej trzeba być świadomym problemu.

1682932022467.png

Żeby nie ciągnąć dyskusji wrzucam dwa obrazki, zrobione na podstawie rysunków kolegi @Bipa966.
Za rysunek dziękuję i ja. Nie będę musiał kiedyś o to już pytać ;)

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.875 91 4
Z całą pewnością, przynajmniej w moich rękach, moduł pozostanie elementem dekoracyjno-ekspozycyjnym :)
Co do rozjazdów, są to WR10 Roco , wyglądają na bardziej realistyczne .
Natomiast jeżeli chodzi o same semafory, to jak najbardziej, dzięki za namiary, skontaktuję się z tym kolegą, wiadomo ,że chodzi o cenę , gdyż mój moduł na wystawę do Paryża nie pojedzie , ma to być dla mnie i sprawiać frajdę. Tylko, czy można takie coś zastosować do sterowania ?
Arek robi sterowane z DCC, z przycisku, co sobie zażyczysz, a do tego są nawet bardziej realistyczne od renomowanych producentów, a cena, myślę że się dogadacie.

OP
OP
Bipa966

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Dzięki chłopaki., sprawa nie taka prosta, kompromisy... jak w życiu, muszą być :) Na pewno skorzystam z porad jakich tu udzielacie i jak to mówią... co dzień bliżej nieba ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 19
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 6