• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Semafor 3 komorowy - układ komór

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
394 5 1
Nie są obie poprawne, poprawna jest tylko z czerwonym u góry. Patrz Ie-4 par. 4 pkt. 8 A.h, B.f. Określenie "przykładowe układy komór..." wynika z faktu, że nadal obowiązuje zarządzenie Ministerstwa Komunikacji Centralnego Zarządu Zabezpieczenia Ruchu i Łączności Nr CZŁ-2e-5119/1/67 z 8.02.1967 r w którym podano układy komór dopuszczone do stosowania dla urządzeń nowych i dla sytuacji gdy trzeba istniejący semafor sygnalizacji "nie migowej" w prosty sposób dostosować do możliwości wyświetlania sygnałów zgodnych z sygnalizacją "migową". I w tym zarządzeniu dla urządzeń nowobudowanych i przebudowywanych pokazany jest układ semafora wyjazdowego dla prędkości Vo, Vm: od góry - czerwone - zielone - białe. W tym zarządzeniu jest rysunek z układami komór: "ZASADY TYPOWEGO rozmieszczenia komór semaforów świetlnych wg nowej sygnalizacji" Wystarczy?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.467 39 7
Na ten moment nie - IE-4 to tekst jednolity, nie odnosi się do innych aktów; we wstępie jest zdefiniowane słownictwo określające obowiązek stosowania. Na jakiej podstawie wnosisz, że wskazane zarządzenie (rozporządzenie?) obowiązuje - jaki akt na nie się powołuje?
Próba kwerendy internetowej nie znalazła nigdzie odnośników do tego aktu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.808 570 30
Na jakiej podstawie wnosisz, że wskazane zarządzenie (rozporządzenie?) obowiązuje - jaki akt na nie się powołuje?
A jakiż to akt miałby (czy musiałby) się na to zarządzenie powoływać i w jakim celu? Na jakiej podstawie kolega @Kamilb twierdzi, że to zarządzenie nie obowiązuje? Jeżeli jakiś akt prawny był kiedykolwiek wydany bez określenia terminu obowiązywania (obowiązuje do konkretnego dnia), to obowiązuje tak długo, aż zostanie uchylony przez inny akt prawny. O ile wiem, wspomniane zarządzenie nie było nigdy odwołane, więc z mocy prawa obowiązuje do dziś, nawet, jeśli od wydania minęło ponad pół wieku. I żaden inny dokument czy akt prawny nie musi się na to zarządzenie powoływać, żeby zarządzenie dalej obowiązywało. Ie-4 jest jednolitym tekstem jedynie wytycznych projektowania (dawniej E 10), których treść w ciągu wielu lat była zmieniana, ale to nie oznacza, że inne dokumenty (przepisy, zarządzenia itp.) dotyczące tego zagadnienia (projektowania urządzeń srk) przestały obowiązywać, jeżeli w Ie-4 nie zostały wymienione. Jeżeli te argumenty do kolegi @Kamilb nie trafiają, to proponuję konsultację z jakimś prawnikiem, który wytłumaczyłby zasady obowiązywania dokumentów prawnych, bo ja już inaczej nie potrafię.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.467 39 7
A jakiż to akt miałby (czy musiałby) się na to zarządzenie powoływać i w jakim celu? Na jakiej podstawie kolega @Kamilb twierdzi, że to zarządzenie nie obowiązuje?
A na jakiej podstawie uznajesz, że obowiązuje? Wiele norm branżowych nie zostało odwołanych, a nie są obowiązujące (tak, wiem - tu rozporządzenie, tam norma - umiem rozpoznawać akty prawne)

Ie-4 jest jednolitym tekstem jedynie wytycznych projektowania (dawniej E 10), których treść w ciągu wielu lat była zmieniana, ale to nie oznacza, że inne dokumenty (przepisy, zarządzenia itp.) dotyczące tego zagadnienia (projektowania urządzeń srk) przestały obowiązywać
Ładna naditerpretacja - tekst jednolity, w znaczeniu, że nie trzeba się przekopywać przez n rewizji dokumentu.

Jeżeli te argumenty do kolegi @Kamilb nie trafiają, to proponuję konsultację z jakimś prawnikiem
No nie trafiają, Twoje oznajmienie że o ile wiesz rozporządzenie obowiązuje - nie jest prawnie wiążące. Nie widzałem nigdzie wzmianki do omawianego rozporządzenia - a przecież musiałaby być np. w warunkach przetargu lub przytoczonych wytycznych, normach. Dalej - znane są przykłady semaforów niezgodnych z problematycznym rozporządzeniem - grupowa pomroczność jasna (tak, wiem, to figura retoryczna nie dowód - proszę nie czepiać się słówek).
Konsultacji z prawnikiem nie potrzebuję, mam je na co dzień w różnych sprawach, mam też doświadczenie z różnymi bzdurnymi wymogami branżowymi (elektronika, budownictwo) gdzie ktoś powołuje się na nieobowiązujące akty prawne i/lub wymysły różnych organizacji nie mające mocy prawnej.

TLTR:
Dopóki nie zobaczę dokumentu prawnie umocowanego odnoszącego się wprost lub pośrednio do rozporządzenia CZŁ-2e-5119/1/67 z 8.02.1967r uznaję, że obie formy semafora 3 komorowego są poprawne, a te zabudowane w rzeczywistości inaczej niż w przykładzie z IE4 są wykonane poprawnie.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.467 39 7
CZŁ-2e-5119/1/67 to nie rozporządzenie tylko zarządzenie. W prawie to nie to samo.
No fakt, z tym aspektem prawa nie miałem do czynienia, myślałem, że to dawna nazwa rozporządzenia.
OK, zarządzenie obowiązuje tylko podległe jednostki, co w sytuacji gdy organ który je wydał nie istnieje (zarówno Ministerstwo komunikacji, jak również Centralny Zarząd Zabezpieczenia Ruchu i Łączności)? Czy możliwe jest kontynuowanie ważności takiego dokumentu przez sukcesora? Czy w ogóle jest ciągłość sukcesji do obecnego Ministerstwa Infrastruktury, w tym uzwględniając przemiany ustrojowe?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.111 131 86
Jeżeli w jakimś rozporządzeniu powstałej jednostki jest wzmianka o przejęciu prawa innej jednostki to zapewne to obowiązuje do najbliższej zmiany.

Reakcje
47 3 0
Krótko ciągłość jest, bo zmieniając strukturę Rady Ministrów w akcie który to czyni stwierdza się które nowe ministerstwo przejmuje kompetencje dotychczasowego. Natomiast jakim aktem się to dokonuje to bardziej skomplikowane. Pamiętajcie że od 1967 mamy już trzecią Konstytucję.