A jakiż to akt miałby (czy musiałby) się na to zarządzenie powoływać i w jakim celu? Na jakiej podstawie kolega @Kamilb twierdzi, że to zarządzenie nie obowiązuje?
A na jakiej podstawie uznajesz, że obowiązuje? Wiele norm branżowych nie zostało odwołanych, a nie są obowiązujące (tak, wiem - tu rozporządzenie, tam norma - umiem rozpoznawać akty prawne)
Ie-4 jest jednolitym tekstem jedynie wytycznych projektowania (dawniej E 10), których treść w ciągu wielu lat była zmieniana, ale to nie oznacza, że inne dokumenty (przepisy, zarządzenia itp.) dotyczące tego zagadnienia (projektowania urządzeń srk) przestały obowiązywać
Ładna naditerpretacja - tekst jednolity, w znaczeniu, że nie trzeba się przekopywać przez n rewizji dokumentu.
Jeżeli te argumenty do kolegi @Kamilb nie trafiają, to proponuję konsultację z jakimś prawnikiem
No nie trafiają, Twoje oznajmienie że o ile wiesz rozporządzenie obowiązuje - nie jest prawnie wiążące. Nie widzałem nigdzie wzmianki do omawianego rozporządzenia - a przecież musiałaby być np. w warunkach przetargu lub przytoczonych wytycznych, normach. Dalej - znane są przykłady semaforów niezgodnych z problematycznym rozporządzeniem - grupowa pomroczność jasna (tak, wiem, to figura retoryczna nie dowód - proszę nie czepiać się słówek).
Konsultacji z prawnikiem nie potrzebuję, mam je na co dzień w różnych sprawach, mam też doświadczenie z różnymi bzdurnymi wymogami branżowymi (elektronika, budownictwo) gdzie ktoś powołuje się na nieobowiązujące akty prawne i/lub wymysły różnych organizacji nie mające mocy prawnej.
TLTR:
Dopóki nie zobaczę dokumentu prawnie umocowanego odnoszącego się wprost lub pośrednio do rozporządzenia CZŁ-2e-5119/1/67 z 8.02.1967r uznaję, że obie formy semafora 3 komorowego są poprawne, a te zabudowane w rzeczywistości inaczej niż w
przykładzie z IE4 są wykonane poprawnie.