A czy ja napisałem, że Kolega Bolesław tak napisał? Twierdzę tylko, że zacytowanie dosłownego brzmienia znaczenia sygnału, bez komentarza, sugeruje, że taki semafor może być użyty jako wyjazdowy na szlak z sbl, co moim zdaniem jest tylko teoretyczną możliwością. Kolega daromaro zapytał:
I w odpowiedzi dostał żywcem zacytowany fragment przepisu, bez wyjaśnienia i bez komentarza. Dlatego pozwoliłem sobie trochę to wyjaśnić. To, że na semaforze wyposażonym w komory światła czerwonego, zielonego i białego da się technicznie wyświetlić te wszystkie sygnały, nie oznacza, że w rzeczywistości wszystkie one są wykorzystywane. Starałem się (może nieudolnie) to wyjaśnić, ale Kolega Bolesław jest tak przywiązany do swego zdania, że odrzuca wszelkie uwagi. Nie zamierzam swojego zdania więcej tłumaczyć, bo wszystko, co chciałem powiedzieć, już napisałem.
W przeciwieństwie do Kolegi Bolesława, nie będę też oceniał stopnia jego znajomości sygnalizacji na podstawie jednego czy dwóch wpisów na forum.
Za ofertę pokazania Ie-1 dziękuję, mam w domu wszystkie wydania E 1 z ostatnich 50 lat, co więcej, jedno z wydań w swoim czasie sam redagowałem (trudno tu mówić o pisaniu, bo praca ograniczała się do aktualizacji i drobnych zmian, związanych z wprowadzeniem kilku nowych i usunięciem kilku innych sygnałów). Dziękuję także za ofertę korepetycji na pw, ale chyba nie skorzystam

. Proponuję w zamian zapoznanie się z moim artykułem na temat sygnalizacji na PKP, zamieszczonym w czasopiśmie "Modelarstwo kolejowe".