• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Segment wąskotorowy H0e

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
kolejne możliwości występowania takich lamp w takich barwach: pociągi odśnieżne(PSE)starego typu ,nawet henszel wirnikowy w Karsznicach ma takie lampy i w takim kolorze

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
zapewne, zważywszy na to że są dwie sztuki elektrycznych w Kato, z czego tą drugą jak prawdziwe UFO; mało kto widział, bo w Hucie pilnują tego jak cholera - to pewnie ta lampa trafiła do sprzedawcy staroci właśnie z nich. Wysoce prawdopodobne to jest. Wszedł był i znalazłszy zabrał był...

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
-lampa
nad stołem z odbłyśnika w jadłodajni mojego domu, wymontowałem z tendra (lewa strona)od Ty45-379 na początku lat dziewięćdziesiątych może troszkę wcześniej ,jak Teigrek stał już jako zaawansowany wrak w Zbąszynku( bez jakiejkolwiek informacji co do dalszego losu)-wtedy to jedyna rzecz ,którą zabrałem na pamiątkę tej maszyny, którą to po kilku latach odbudowano i przywrócono do służby w Wolsztynie( obecnie drugi raz wrak zaawansowany)
autorowi tego wątku gratuluję jego dioramki ,którą ( ja tak to tłumaczę ;nasz poranny lokalny wąskotorowy pociążek porzucony w polu w samo południe dnia 1 września 39 roku osiem godzin po wkroczeniu okupanta, ludzie z pociążku uciekli , chłopi nie zabrali krów z pastwiska-nie wiadomo dlaczego nie zabrali, można tylko snuć przypuszczenia)

OP
OP
M

michalkrk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
115 0 0
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Ten odbłyśnik jest dość ciężki, wieszanie go nad stołem... odważne ;)

Co do skrzynki. Jest bezpaństwowa, jak to przyroda ma w zwyczaju. Natomiast sam pociąg jest rdzennie niemiecki i epoką dopasował się do września 39. Pewnie przez tę swoją "narodowość", spokojnie człapie sobie swoim szlakiem we wrześniowe słoneczne popołudnie. Klucze Bf 109 lecące na wschód nie niepokoją ani drużyny, ani pasażerów... ani krów.

OP
OP
M

michalkrk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
115 0 0
Sporo czasu minęło...

Dyrekcja kolei dojazdowej podjęła decyzję o przebudowie feralnego odcinka z osuwającymi się stokami przekopu. Już sam proces decyzyjny się przeciągał, a potem jeszcze projektowanie, procedury administracyjne, pozwolenie na wycięcie części lasu... Ale w końcu udało się rozpocząć prace. Najpierw usunięto część drzew (ale tak, żeby nadawały się do ponownego posadzenia). Następnie ruszyły prace ziemne, skarpy zostały splantowane, obsiane trawą.
01.jpg 02.jpg 03.jpg

Zapadła także decyzja o przedłużeniu szlaku kolei.
05.jpg
Tutaj ukłon w stronę marynarza, który operował kiedyś na tych wodach, ale ostatnio dłużej pozostaje w zanurzeniu.

Na styku starej i nowej trawy powstaje wyraźne łączenie.
04.jpg
Wikol nie chce wlewać się w starą trawę, a schnąc chyba dodatkowo się kurczy i powstaje „rów tektoniczny”. Muszę spróbować z jakimś innym klejem. No i pozostają gąbki.

Reakcje
1.782 13 0
Proponuję dosiać trawę na lakier w spray'u i wyczyścić torowisko:). Przed lakierowaniem tory należy osłonić taśmą malarską, by lakier nie przykleił trawek do szyn i podkładów. Po za tym rozcieńczony wikol "wlewa" się w trawkę, o ile najpierw powierzchnię spryskasz mgłą wodną ze spryskiwacza do kwiatków....;)

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
Przefajnie, że tyle wąskiego toru się buduje.
A może jakiś łuczek ??
W każdym razie Koledze sugeruję dalsze wydłużenie bo klimat fajny - swojski

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Wikol nie chce wlewać się w starą trawę, a schnąc chyba dodatkowo się kurczy i powstaje „rów tektoniczny”. Muszę spróbować z jakimś innym klejem. No i pozostają gąbki.
Wystarczy zakroplić starą trawę odrobiną wody z płynem do mycia i kropelką czegoś mocniejszego. Drugą kropelkę trunku i ciutkę płynu dodać do kleju. Będzie wsiąkał.

OP
OP
M

michalkrk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
115 0 0
Dzięki za podpowiedzi. Użyłem rozcieńczonego wikolu i "psikadełka" po wodzie utlenionej. Działa! Poniżej dowód.
06.jpg
O jakim lakierze pisałeś Danielu? Próbowałem robić krzaczki przyklejając gąbeczki do komosy na lakier do włosów ale strasznie się potem błyszczą gałązki.
Mniej więcej tak:
08.jpg

Reakcje
1.782 13 0
Jeśli lakier to tylko Deco Color lub Dupli Color - to lakiery matowe.... idealnie się na nie sadzi trawkę, natomiast gąbeczki na krzewach, przyklejamy na mocniejszy , kontaktowy lakier w spray'u Bush, Faller lub UHU...
Pięknie wyczyściłeś tory :)[DOUBLEPOST=1386173514][/DOUBLEPOST]Po za tym jak "psikasz" lakier na komosę, to staraj się spryskiwać obrzeża gałązek korony krzewu i natychmiast obsypywać gąbeczkami gałązki , jednocześnie obracając krzewem...;)

OP
OP
M

michalkrk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
115 0 0
Daniel dzięki za podpowiedzi.

Hugwa, korony tych drzew w rzeczywistości są mieszaniną brązowo-zielonej siateczki (Polaka, o ile dobrze pamiętam). To moje pierwsze wyroby, są więc obarczone licznymi chorobami wieku dziecięcego i już zaczynam się ich trochę wstydzić.
Ale skoro poznałeś, że to sosny to nie jest tragicznie. :)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Kształt jest z grubsza OK, trudno pomylić intencje, choć zielenina zawiera chyba liściastą składową.
Jeśli masz jakąś nie wetkniętą w makietę to możesz spróbować pokryć siateczkę króciutką, jednomilimetrową trawką w dobrym kolorze.
Powinno pomóc, ale musisz uważać żeby nie zrobić z niej pączusia.