• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.082 201 22
Nie, nie będzie jej. Tak sobie tylko o niej gadaliśmy, i dla zabawy zrobiliśmy katalogi z nią.
Ludzie, nie wierzyliście jak pierwszy raz pisaliśmy o tym że będziemy robić model EU07. Nawet nie wierzyliście w to, jak już za nie małe pieniądze zrobione były formy i pokazaliśmy Wam prototypowe modele. I dalej to samo? Sorry, ale modele nie pojawiają się ot tak, tylko trzeba włożyć ogrom pracy w to, by były. To wymaga też czasu. Zresztą, gdybyśmy Was zasypali modelami, to byście płakali że nie macie pieniędzy na nie. Trochę rozsądku. Na niektóre modele czekacie latami, a na nasze kolejne nie możecie kilka miesięcy?
Nie będę polemizował z takimi pytaniami. My pracujemy nad tym, by modele jakie pojawią się w sprzedaży były jak najlepsze, a nie by były jak najszybciej, bo parę osób nie może się doczekać.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
CoCu, wyluzuj co nie co bo przez takie zachowania kompromitujesz nie tylko siebie ale i Roberta jak i całe te przedsięwzięcie.
Z tego co pamiętam, co zresztą sam Robert mi pisał że nr 400 miała być pod koniec zeszłego roku, od tamtego czasu nie pytałem ani razu. Nie byłoby pytań gdyby były jakieś informacje z Waszej strony, o które niestety nawet nie można najwidoczniej prosić.
Nie będę polemizował z takimi pytaniami. My pracujemy nad tym, by modele jakie pojawią się w sprzedaży były jak najlepsze, a nie by były jak najszybciej, bo parę osób nie może się doczekać.
To fakt, Ty nie polemizujesz tylko ciągle traktujesz z góry ludzi którzy jakby nie patrzeć dają na chleb Tobie i Robertowi, no chyba że robicie to charytatywnie a zarobek idzie na jakiś szczytny cel.
Odnoszę wrażenie że robisz tutaj za jakiegoś rzecznika prasowego firmy ale niestety nie nadajesz się do kontaktu z klientem, brak Ci cierpliwości w kontaktach z ludźmi. Zamiast unosić się i nadymać lepiej nie pisz nic, brak jakiejkolwiek informacji przyniesie mniej szkody dla firmy niż Twoje odpowiedzi .

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
sam Robert mi pisał że nr 400 miała być pod koniec zeszłego roku
Że co? Chyba bardziej obecnego... Od początku było mówione że najpierw PKP Cargo (ukazały się w Lutym), potem żółte czoła (premiera tuż, tuż), a dopiero później trapezy. W międzyczasie plan się zmienił i przed żółtymi czołami PKP IC się ukazały (w Czerwcu).

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Dabas, planów było wiele, ten który tu przedstawiasz to jest jeden z kolejnych. Pierwotnie 400 i 424 miały być pod koniec roku, następnie pod koniec roku dostałem info od samego Roberta (ówczesnego Zabkret-a)
400 i 424 beda w styczniu/lutym.
Ogólnie nr 400 miał być nr premierowym i nie miał być w ogóle dostępny do sprzedaży wysyłkowej.
Domyślam się że to nie jest takie proste zbudować taki model, model który chyba większość chwali za dokładność wykonania i odwzorowania, nie mniej jednak sama informacja dla klienta powinna być udzielona bez względu na to czy jest on upierdliwy czy też nie, tym bardziej że na PW Robert nie przyjmuje wiadomości natomiast Pan Cocu informacji jakich udziela wszyscy widzą na forum.
Pierwszy raz po ponad pół rogu od ostatniego info podłączyłem się pod prośbę o info i zostałem potraktowany jak gówniarz, tylko skoro tak zostałem potraktowany to kim jest traktujący. (pytanie retoryczne).
Modele są śliczne i chętnie przygarnął bym wszystkie, niestety z racji że nie śmierdzę groszem (zapewne jak i spora część forumowiczów) mogę pozwolić sobie na jeden model z EU07 i zależy mi właśnie na nr 400, stąd była prośba o info kiedy, aby planować ubogi budżet. Ale widocznie Ci wielcy nie rozumieją tego.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
233 4 0
Dabas, planów było wiele, ten który tu przedstawiasz to jest jeden z kolejnych. Pierwotnie 400 i 424 miały być pod koniec roku, następnie pod koniec roku dostałem info od samego Roberta (ówczesnego Zabkret-a)
Ogólnie nr 400 miał być nr premierowym i nie miał być w ogóle dostępny do sprzedaży wysyłkowej.
Domyślam się że to nie jest takie proste zbudować taki model, model który chyba większość chwali za dokładność wykonania i odwzorowania, nie mniej jednak sama informacja dla klienta powinna być udzielona bez względu na to czy jest on upierdliwy czy też nie, tym bardziej że na PW Robert nie przyjmuje wiadomości natomiast Pan Cocu informacji jakich udziela wszyscy widzą na forum.
Pierwszy raz po ponad pół rogu od ostatniego info podłączyłem się pod prośbę o info i zostałem potraktowany jak gówniarz, tylko skoro tak zostałem potraktowany to kim jest traktujący. (pytanie retoryczne).
Modele są śliczne i chętnie przygarnął bym wszystkie, niestety z racji że nie śmierdzę groszem (zapewne jak i spora część forumowiczów) mogę pozwolić sobie na jeden model z EU07 i zależy mi właśnie na nr 400, stąd była prośba o info kiedy, aby planować ubogi budżet. Ale widocznie Ci wielcy nie rozumieją tego.
Przede wszystkim to numer 400 miał być jako model "na hobby poznań" podobnie jak piotrkowski, ale summa summarum z tego co ogłosili twórcy to zrezygnowali z pomysłu, kolejną rzeczą jest to że wałkowane było już wielokrotnie iż modele (z wyjątkiem IC, które na prośbę Robo trafiły wcześniej) będą ukazywały się w odstępach mniej więcej 2 miesięcznych wg kolejności w katalogu, do tego jest strona, gdzie tego na typu pytania znajdują się odpowiedzi, więc po co zaśmiecać wątek zadawanym ciągle tym samym pytaniem? W ogóle męczące te gorzkie żale są, wszyscy na forum obrażają się jak dzieci, jedni wobec drugich... i od razu foch... masakra normalnie...

Heniek_Star

Znany użytkownik
MGKP
BGM
Reakcje
1.332 36 0
Co prawda nigdy nie biorę udziału w forumowych przepychankach, ale muszę przyznać, że coraz mniej modelarskiego fachu tutaj, a coraz więcej nic niewartych utarczek o byle co. Przecież jeszcze nie tak dawno nie mogliśmy marzyć o żadnym modelu PKP, nie mówiąc już o tak zaawansowanych produktach jak EU07 SM. Czy ktoś z szanownych czołowych producentów zachodnich informował Was co, gdzie, kiedy? Publikowali różne nowości w katalogach i na tym historia się kończyła, bo żaden model pod strzechy nie trafiał. Tymczasem mamy naprawdę świetne modele SM oraz perspektywę na kolejne precyzyjne miniatury, a psujemy sobie wzajemnie niepotrzebnie nerwy. Miałem kontakt zarówno z Robertem jak i Irkiem i nigdy nie zauważyłem jakichkolwiek oznak bufonady czy arogancji, a wręcz przeciwnie. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie cała ta tematyka to hobby i dobra zabawa, mająca przysporzyć dobrych a nie złych emocji. Nie mam aspiracji kaznodziejskich ale może warto się nad tym zastanowić.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
445 89 5
Już niedługo się wszyscy doczekamy, najważniejsze że jest forma, wyszły z niej pierwsze wysokiej jakości modele, a kolejne malowania to już nie problem, bo nie licząc kilku szczegółów dla konkretnego numeru lokomotywy to reszta jest taka sama. Produkcja jest w toku to zawsze można spytać o konkretne numery, a gdy chętnych będzie wielu i najważniejsze dokładna dokumentacja do danego egzemplarza to producent może taki wypuści. Ja już długi czas czekam na EP09 z reflektorami po modernie i pantografem połówkowym i nie narzekam, bo po cichu liczę że może Schlesienmodelle taki wypuści w kolejnym z projektów skoro EFC klepie tylko klasyki. Także Koledzy trochę wyrozumiałości dla Roberta i ekipy bo przede wszystkim należą im się gratulacje a nie ataki z naszej strony.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
45 2 5
...skoro EFC klepie tylko klasyki...
Uważam to za stwierdzenie trochę niestosowne w stosunku do EFC. To jest manufaktura która nie ma dostępu do tych samych technologii i narzędzi jakimi dysponują fabryki którym SM zleciło wykonanie modeli. EFC ma wypracowaną technikę produkcji takich a nie innych pantografów oraz czoła lokomotywy i z pewnością każda zmiana powodowałaby podniesienie kosztów modelu.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
445 89 5
Uważam to za stwierdzenie trochę niestosowne w stosunku do EFC.
Nie miałem na celu w żaden sposób uwłaczać EFC, bo cenię ich modele za jakość, tylko chciałem zwrócić uwagę że mimo tych kilku zmian które aż tak drastycznie nie podniosły by ceny raczej nie doczekamy się takiej wersji, a ze strony Schlesienmodelle dostajemy różne szczeguliki dla konkretnego numeru i cena pozostaje bez zmian, za co szacun.

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nastroje w tym temacie przypominają sinusoidę. Najpierw jest ok, swobodny przepływ informacji pomiędzy producentem a odbiorcą. Wszyscy się do siebie uśmiechają i klepią po plecach nawzajem. Potem jest okres oczekiwania na to co producent obiecał. Jeśli producent z czymś się nie wyrobi znajduje się frustrat który przypuszcza atak. Następuje oczywiście w tym momencie kontratak tych nie sfrustrowanych. Otrzeźwia wszystkich post jakiegoś trzeźwo myślącego człeka (akurat teraz był to Heniek Star). W tym momencie następuje odwilż i wszystko wraca spokojnie do normy, i tak w kółko....

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 44 8
Czytam te wasze wpisy i tak myślę że modelarstwo to jednak hobby dużych dzieci. Jak napisałem wcześniej SM są dla mnie zbyt delikatne ale cieszy me oko że dla prawdziwych modelarzy jest na rynku w końcu coś co nie jest zabawką. Znam zasady rynku i produkcji i współpracy z Chinami i państwami środka i wiem jak trudno czeka się na coś co ktoś obiecał i pod czym się podpisał. Moim skromnym zdaniem przykre jest tylko to że wielu modelarzy nie doczekało takich chwil gdy cała gama PKP Loków fabrycznych śmiga po torach. Cieszę się zaś że SM staje na nogi i prze naprzód, to w końcu Polska firma której będę kibicował bacznie obserwował, co do konkurencji taki już mamy Polski dołek że inni nie rozumieją że jest miejsce dla wszystkich i można razem iść do przodu ale do tego trzeba dorosnąć, niestety prawa rynku nie mają nic do tego tu wchodzą tylko chore ambicję. Pozdrawiam i czekam na ET22 i SU45 :)
P.S
Mnie żadne rewizje nie interesują mnie cieszy oko że to PKP :) i to hałasuje jak to za oknem te w skali 1:1

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.203 98 2
Nastroje w tym temacie przypominają sinusoidę. Najpierw jest ok, swobodny przepływ informacji pomiędzy producentem a odbiorcą. Wszyscy się do siebie uśmiechają i klepią po plecach nawzajem. Potem jest okres oczekiwania na to co producent obiecał. Jeśli producent z czymś się nie wyrobi znajduje się frustrat który przypuszcza atak. Następuje oczywiście w tym momencie kontratak tych nie sfrustrowanych. Otrzeźwia wszystkich post jakiegoś trzeźwo myślącego człeka (akurat teraz był to Heniek Star). W tym momencie następuje odwilż i wszystko wraca spokojnie do normy, i tak w kółko....
To się po prostu określa mianem: napięcia... :)
Tyle razy było to już przerabiane- szczególnie w tym temacie. Proponuje zamknąć wątek i otworzyć go gdy model(e) się już ukaże(ą).
Będzie spokój, cisza... i mniej "forumowego kwasu".

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
233 4 0
To się po prostu określa mianem: napięcia... :)
Tyle razy było to już przerabiane- szczególnie w tym temacie. Proponuje zamknąć wątek i otworzyć go gdy model(e) się już ukaże(ą).
Będzie spokój, cisza... i mniej "forumowego kwasu".
To też już było przerabiane i w zasadzie ja na przykład nie widzę zasadności, dobrze że wątek jest, tym tropem podążając niebawem nie było by niczego na forum. Po prostu pora dorosnąć a nie kaprysić jak dziecko w piaskownicy że się to czy owo opóźnia, modelarstwo to w końcu hobby dla cierpliwych, a jak ktoś nie ma cierpliwości to niech zacznie zbierać kapsle po "Tyskim" lub "Żywcu" to będzie miał regularnie nowe wypusty...

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
I nie wiedzielibyśmy ze Robert szykuje niespodzianki gdyby nie było wątku. I noc byłaby przespana, a nie zastanawianie sie co to będzie i skąd wziąć na to kasę :)

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
do tego jest strona, gdzie tego na typu pytania znajdują się odpowiedzi,
Będę wdzięczny zatem jak pokażesz mi odpowiedź na wspominanej przez Ciebie stronie o terminie ukazania się nr 400 bo nie radzę sobie widać tak dobrze jak Ty z wyszukiwaniem.
Czy ktoś z szanownych czołowych producentów zachodnich informował Was co, gdzie, kiedy?
Zgadzam się z Tobą w 100%, nikt z producentów nie informował tak samo jak i nikt z owych producentów nie dyskutował z klientami na forum publicznym tak jak to ma miejsce w tym przypadku. Skoro producent wdaje się w polemikę z klientem to wydaje mi się że nie powinien złośliwie odpowiadać na pytania klienta tylko dobre wychowanie a i standardy obsługi wymagają jakiejś kultury.
Mam świadomość że model jest jak to większość pisze niesamowity, to też i dlatego chciałbym wiedzieć kiedy ukaże się ten którym jestem zainteresowany.
Jeśli producent z czymś się nie wyrobi znajduje się frustrat który przypuszcza atak.
Lub skoro producent ma kontakt z klientem np. na forum to nic złego się niestanie gdy poinformuje że będzie obsuwa. Wnioskuję że Ty nigdy nie zadajesz pytań aby nie być posądzonym o frustracje ?

Zaskakuje mnie jedna rzecz, padło pytanie do Cocu na które nie padła odpowiedź tylko burczenie co wywołało szereg komentarzy chyba od adwokatów, no bo jak inaczej to interpretować. Nie wspominam już o tych co nic nie mają do powiedzenia tylko cichutko klepią negi bo to sprawia im największą radość.

O ile prościej byłoby gdyby Cocu odpowiedział bez uszczypliwości, tylko wtedy reszta nie miała by co klepać.