• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa Słupy teletechniczne

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.083 131 86
1. To było pytanie o pdfy.
2. Niby demokracja, XXI wiek a mniejszy dostęp do wiedzy niż przed I WŚ.
DLATEGO XlX wieku byl "zlotym" okresem odkryć i postępu.

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
157 0 0
Dobry wieczór,

Kolego @daromaro , przynajmniej część z wskazanych przez Kolegę @thewald norm jest dostępna w Bibliotece Cyfrowej Politechnilki Lubelskiej:
https://bc.pollub.pl/dlibra/

Sprawdziłem dostępność i możliwość pobrania stamtąd norm dotyczących izolatorów szklanych i porcelanowych jednoszyjkowych.
Dopisane: Normy dotyczące słupów też tam są dostępne do pobrania.

Z poważaniem,
Maxxc

Dopisane: Normy branżowe z PRL są powszechnie udostępniane po digitalizacji m.in. przez wiele uczelni wyższych, zakładam zatem, że podmioty te nie naruszałyby praw autorskich...

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.083 131 86
@Maxxc z prawami autorskimi to jest różnie niestety. Pamiętam czasy kiedy szło się na uczelnie "poprzebierać" w bazie wiedzy (biblioteki). Dzisiaj będąc nawet pracownikiem jednej uczelni w drugiej nie dostaniesz nic jak nie jesteś jej studentem lub pracownikiem.

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
157 0 0
Dobry wieczór,

Nieco uciekamy od tematu (żywię nadzieję, że Kolega @thewald wybaczy), ale Politechnika Lubelska nawet prowadziła projekt dotyczący digitalizacji norm:
"
Normy Branżowe z okresu 1961-1997.
Praca wykonana w ramach projektu "Digitalizacja wybranych norm branżowych" współfinansowanego przez MNiSW
Etap1: 1089/P-DUN 2012
Etap2: 1004/P-DUN 2013
Etap3: 927/P-DUN 2015.
"
Źródło: https://bc.pollub.pl/dlibra/collectiondescription/43

Wątpliwym jest, aby legalnie dostać dofinansowanie i ogłaszać wszem i wobec tak powszechne łamanie praw autorskich. ;)
Niestety znam dokładnie tematy "wtórnej tajności" spotykanej obecnie w różnorakich placówkach naukowych...

Mam do Kolegi @thewald pytanie, czy przewiduje Kolega również w przyszłości odwzorowywać na swoich słupach krzyżowanie przewodów w parach na poprzecznikach, które w liniach teletechnicznych było powszechnie stosowane dla wyrównania parametrów linii napowietrznej? To mógłby być ciekawy "smaczek", zwiększający realizm odwzorowania linii napowietrznej.

Same izolatory Kolegi - wykonane rewelacyjnie, w ramach dalszego zwiększania realizmu można niektórym szklanym dodać nieco "barwy" - błękitnej lub zielonkawej. Częściej się takie spotykało, niż całkiem przezroczyste. A potem można jeszcze wszystkie izolatory spatynować. ;)

Z poważaniem,
Maxxc

Dopisane - żeby nie tworzyć nowych postów odbiegających od tematu budowy słupów:
Źródło: https://www.pkn.pl/na-skroty/faq
Podkreślenie - moje.

"
1. Normy Branżowe(BN) są jednym z rodzajów technicznych dokumentów normatywnych, które były tworzone przez jednostki niepodległe Polskiemu Komitetowi Normalizacyjnemu tj. przez przedsiębiorców, koła naukowe, ministerstwa itp. Były to normy stosowane w przedsiębiorstwach danej branży. Zgodnie z art. 28 Ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji (tekst jednolity Dz. U. z 2015 r., poz. 1483) z dniem wejścia ustawy w życie PKN zaprzestał prowadzenia zbioru norm branżowych. Istniejące zbiory: Branżowych Norm (BN) i Wojskowych Branżowych Norm (WBN) - PKN przekazał do Archiwum Akt Nowych.
2. Każdy obywatel oraz jednostki organizacyjne, zgodnie z art. 16 a ust. 1 Ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (t. j. Dz. U. z 2018 r., poz. 217 z późn. zm.), ma prawo wglądu do materiałów archiwalnych, które są udostępniane bezpłatnie dla potrzeb nauki, kultury, techniki i gospodarki.
3. Normy Branżowe, które zostały wydane do dnia wejścia w życie ustawy o normalizacji są dostępne w Archiwum Akt Nowych i mogą być stosowane na zasadzie dobrowolności. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, iż mogą one zawierać nieaktualne dane techniczne. Bezpieczniejsze jest stosowanie Polskiej Normy, która zawiera aktualne dane techniczne.
"

Ostatnio edytowane:
OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
459 0 0
... czy przewiduje Kolega również w przyszłości odwzorowywać na swoich słupach krzyżowanie przewodów w parach na poprzecznikach..."
Te szczegóły miały jeszcze przez pewien czas pozostać w ścisłej tajemnicy ale skoro już zostałem wywołany do tablicy... w moim odczuciu kolejowe linie teletechniczne są wyjątkowo "klimatycznym" elementem dawnej infrastruktury kolejowej, a z racji pełnionej funkcji elementem wręcz magicznym. Ten tajemniczy towarzysz szlaków kolejowych dbający o jego bezpieczeństwo, powiernik informacji i łącznik urządzeń zrk tak tak diametralnie zmienia postrzeganie modelowej rzeczywistości kolejowej, że chciałbym go dość dokładnie odwzorować - stąd między innymi wynika moje zainteresowanie wspomnianymi normami.

A wracając do pytania co chciałbym odwzorować w przyszłości - zdecydowanie, choć trochę, działający system. Może ktoś zna ten temat i poleci mi książki opisujące jak to wszystko działa.
Odnośnie krzyżowania przewodów to ile zdobędę odpowiednią wiedzę, zdjecia to nie wykluczam tego typu smaczków. Ale droga do tego będzie daleka bo na chwilę obecną czeka mnie proza budowania kolejnych słupów, udoskonalania izolatorów, odrutowania linii, wiązania przewodów, a może i budowa cementowych szczudeł.

Same izolatory Kolegi - wykonane rewelacyjnie, w ramach dalszego zwiększania realizmu można niektórym szklanym dodać nieco "barwy" - błękitnej lub zielonkawej. Częściej się takie spotykało, niż całkiem przezroczyste. A potem można jeszcze wszystkie izolatory spatynować. ;)
"
Pewnie słabo to widać na moich dotychczasowych zdjęciach ale wszystkie izolatory są lekko spatynowane a te "szklane" i zazielenione... farbą od środka... to moje początki, nie mam jeszcze wprawy w tym wszystkim a i dokumentacji fotograficznej też niewiele...
Izolatory szklane zielone.jpg

2. Każdy obywatel oraz jednostki organizacyjne, zgodnie z art. 16 a ust. 1 Ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (t. j. Dz. U. z 2018 r., poz. 217 z późn. zm.), ma prawo wglądu do materiałów archiwalnych, które są udostępniane bezpłatnie dla potrzeb nauki, kultury, techniki i gospodarki.
"
nie znam się na prawie ale czy nie kluczowe jest tu stwierdzenie "ma prawo wglądu do materiałów"... do wglądu a nie do rozpowszechniania?

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
157 0 0
Dobry wieczór,

Pozwolę się odnieść do poszczególnych fragmentów wypowiedzi Kolegi.

Odnośnie krzyżowania przewodów to ile zdobędę odpowiednią wiedzę, zdjecia to nie wykluczam tego typu smaczków. Ale droga do tego będzie daleka bo na chwilę obecną czeka mnie proza budowania kolejnych słupów, udoskonalania izolatorów, odrutowania linii, wiązania przewodów, a może i budowa cementowych szczudeł.
Byłem w posiadaniu książki "Zarys teletechniki kolejowej", gdzie (o ile dobrze pamiętam) omawiane były m.in. kwestie krzyżowania par, zamiany par miejscami i pupinizacji linii (zwiększania indukcyjności podłużnej) - wraz z rysunkami. Poszukam tej książki u siebie i potwierdzę, czy będą tam dane, które mogą pomóc Koledze w pracach. Sama książka jest w miarę powszechnie dostępna, do tego relatywnie tanio (żeby nie naruszać praw autorskich robiąc skany...).

Pewnie słabo to widać na moich dotychczasowych zdjęciach ale wszystkie izolatory są lekko spatynowane a te "szklane" i zazielenione... farbą od środka... to moje początki, nie mam jeszcze wprawy w tym wszystkim a i dokumentacji fotograficznej też niewiele...
Tak, patynę słabo widać. Ale dobrze pamiętam, ile się musiałem naszorować piaskiem izolator, ściągnięty z leżącego słupa dawnej kolejowej linii teletechnicznej, żeby stał się znów biały...
W załączeniu zdjęcia, które może coś pomogą w tej kwestii. W razie czego mogę zrobić bardziej szczegółowe zdjęcia wybranych obiektów.

izol_1.jpg izol_2.jpg

nie znam się na prawie ale czy nie kluczowe jest tu stwierdzenie "ma prawo wglądu do materiałów"... do wglądu a nie do rozpowszechniania?
Też nie jestem prawnikiem, lecz z mojego punktu widzenia wskazanie linku do materiału nie jest jego rozpowszechnianiem... Ale sądzę, że ten temat jest na razie wyczerpany i nie warto już więcej "zaśmiecać" tego wątku modelarskiego kwestiami prawnymi. :)

Z poważaniem,
Maxxc

Ostatnio edytowane:
OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
459 0 0
... "Zarys teletechniki kolejowej".... wraz z rysunkami..... Poszukam... potwierdzę, czy będą tam dane, które mogą pomóc...
Super, będę wdzięczny za wskazanie odpowiedniej literatury do tego celu

... patynę słabo widać...
Akurat na tym ostatnim zdjęciu patyny nie ma a tylko widać prześwity szarej żywicy spod białej farby. Jednak to zdjęcie zamieściłem wyłącznie w celu pokazania moich pierwszych prób z barwianiem na zielono izolatorów. Docelowo rozważam zastosowanie do tego celu farb transparentnych a najlepiej kolorowych żywic do druku 3D lub ostatecznie toczenie z barwionego w masie materiału.

W załączeniu zdjęcia....
Super kolekcja!
W przeciągu pół roku znalazłem zupełnie przypadkowo 2 izolatory typu ITP-1, pierwszy podczas grzybobrania w lesie, a drugi teraz w okresie świątecznym podczas fotografowania kolejowego kamiennego przepustu nad strumieniem. Drugiego dnia, gdy wybrałem się tam powtórnie (na pomiary i z kaloszami bo wchodziłem do wody), nieopodal pośród chaszczy i krzaków dostrzegłem dwa szczudła. I w jednej chwili dotarło do mnie, że kiedyś była tu linia teletechniczna!

W razie czego mogę zrobić bardziej szczegółowe
Poszukuję zdjęć izolatorów typu ITS 1, ITS 2, ITS 3 oraz ITP2 i ITP3.
Poza tym wszelkich innych zdjęć tej infrastruktury - np. tabliczek z oznaczeniami słupów, krzyżowania przewodów, wiązania drutów, skrzynek, początków linii, instalacji odgromowych itd...

M.A.feldbahn

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 0 0
planuję tak około 1111mm :niepewny:
możesz trochę skróci odległości między słupami - tak około 85-90% odległości wyliczonej ze skalowania.

Jako, że na szlakach makietowych raczej wszystko jest skrócone (długość stacji, odległości semafora od głowicy stacji, mniejszy promień łuku, itd) to uważam, że odległości między słupami też można skrócić - co czasami to nawet lepiej wygląda.
... ale zrób jak uważasz...

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
157 0 0
Dzień dobry,

W załączeniu zdjęcia zestawu izolatorów ITP-1, ITS-1, ITP-3 oraz ITS-3.

Zauważyć można różnice w wielkości ITS-3 oraz ITP-3. Wynika to prawdopodobnie z technologii wykonania - starszy/nowszy, bo tak naprawdę o typie izolatora świadczą parametry elektryczne oraz średnica montażu.

izol_3.jpg
izol_4.jpg
izol_5.jpg

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Kolegą @M.A.feldbahn . Jako izolatory "liniowe" przeważnie były stosowane ITx-1.
ITx-3 nie spotkałem na kolejowych liniach teletechnicznych, jedynie "lokalnie" w miastach.

Z poważaniem,
Maxxc

OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
459 0 0
...odległości między słupami też można skrócić - co czasami to nawet lepiej wygląda...
Rozmieszczenie słupów na obecnym fragmencie szlaku nie jest jeszcze ostatecznie ustalone, segmenty mają po 1365mm długości każdy więc te 1111mm odległości pomiędzy słupami odpowiadające 50 metrom w rzeczywistości to i tak u mnie wyjdzie raczej jako minimum ... poczekajmy co przyszłość pokaże... tymczasem koryguję oznakowanie słupów bo wygląda, że wyszło mi nieco przeskalowane...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
thewald

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
459 0 0
Powoli zbliżam się do końca prac związanych z malowaniem prawie 400 sztuk izolatorów "ceramicznych", pozostało ich już "tylko" około 90 sztuk:
04.jpg

Zatem w wolnych chwilach, gdy farba schnie robię różne przymiarki z drutami tak by rozeznać już nieco ten przyszły temat.

Najpierw z drutem stalowym, sprężystym o średnicy Ф=0,2mm:
02_1.JPG

02_2.JPG

Drut ten ładnie się układa ale jest nieco za "gruby".

Zatem poszukałem cieńszego i padło tym razem na miedziany Ф=0,1mm:
01_1.JPG

01_2.JPG

01_3.JPG

Prawie dobrze ale...

Wiec przeszedłem do ostatniej próby z najcieńszym drutem miedzianym jaki posiadam, tj. Ф=0,05mm:
005_1.JPG

005_2.JPG

005_3.jpg

I taki lub minimalnie grubszy będzie chyba najbardziej odpowiedni o ile oczywiście uda się go znaleźć w wersji stalowej - sprężystej bo... te miedziane wymagały jednak pewnego naciągu by nie wyglądały na zbyt "pofalowane".

Ostatnio edytowane: