• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roztocza na dywanie - czyli wokół linii 69

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chciałbym w tym temacie rozpocząć relację z moich nieudolnych prób odwzorowania fragmentów linii kolejowej nr 69.

Jestem początkujący i są to w zasadzie moje pierwsze próby wykonania makiety, a w dodatku powierzchnia mojego mieszkania statystyk nie zawyża. Nie pozostaje mi nic innego jak budowa dioramek :).
Cel mam, by dioramy dało się połączyć w przejezdną całość i tak zabrałem się za budowę skrzynek (długości 60cm). Powstały 4 pierwsze, które mam nadzieję w najbliższych miesiącach zamieniać w głowicę stacji. Obecnie przejezdne są dwie, a jedna zaczyna się zazieleniać. Tu pojawiają się pierwsze problemy. Żeby nie zaśmiecać wątków kolegom tworzę własny, żeby wysłuchać uwag, porad i móc podzielić się napotkanymi problemami.

Zasiałem obecnie 1/3 pierwszej:
ACME_0001.JPG

Do siania wykorzystałem zrobioną przez siebie elektrosadzarkę z łapki na muchy. Pytanie czy da się takim urządzeniem uzyskać coś lepszego? Szczególnie psują wrażenie leżące, pojedyncze źdźbła wysokiej trawy. Sporo udało mi się uratować wykorzystując odkurzacz, ale i tak sporo leżących zostało.

widok2.JPG

widok1.JPG

Baner01.JPG

PS. Wiem, że sporo psują te przebarwienia szyn. W przyszłości popracuję nad tym :)

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Arcyk dla mnie super a jeszcze uwzględniając, że jak piszesz jesteś początkujący to Hiper/super ;)

Ładnie dobrane kolory, nie ma odczucia, że coś w zieleni wygryza się z reszty tła. Tylko szkoda, że dioramki będą oglądane z lotu ptaka, jak mają leżeć na dywanie. Pomyślałby jednak o tym jak ustawiać je na wysokości, żeby można było podczas przejazdów składów podziwiać też Twoją prace.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Łapka nie sadzi dobrze wyższych traw. Ja ratuję się tworząc kępki z pomocą kropli wikolu i pencety. Potem większe skupiska psikam lakierem bezbarwnym i albo podsiewam trawą 1mm alby pyłkiem gąbkowym sypię.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
nie każda trawa stoi w rzeczywistości:) a tym bardziej ta wysoka, Twoja po prostu straciła siły:)
przebarwienia? gdybyś tego nie napisał pewnie niejeden z Nas pomyślałby że tak ma być i tyle jak dla mnie super. I tak jak napisał Juras...szkoda że dioramy będą oglądane z lotu ptaka, no chyba, że na ciepłym dywanie można sobie poleżeć:)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Jednego bym się czepił: intensywnie zielona trawa dochodząca do samych szyn. Jeśli to jakaś nieużywana bocznica to okey ale jeśli tam ma być spory ruch to taki atak zielenią jest raczej niemożliwy. Zostaw trochę więcej szutrowego nasypu na widoku to raz, a trawę w najbliższej okolicy wysiej mniej kolorową. W realu zachwaszczone tory szybko się niszczą bo szybciej gniją podkłady. Intensywne chemiczne odchwaszczanie powoduje istotne zmiany w zieleni otaczającej tory i nasypy kolejowe.

..między innymi dlatego unikam poziomek z okolic torowiska. Na jednej z miejscówek do fotografii kolejowej poziomek mam latem zatrzęsienie ale jakoś nie mam na nie apetytu :)

BTW krzaczki samoróbka czy Polaka?

OP
OP
Arcyk

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za dobre słowa.

Z tymi nogami to temat otwarty. Obecnie mam zestaw chromowanych nóżek meblowych z regulacją (znany motyw na forum) i dzięki temu można rozstawić segmenty na podłodze z dobrym dostępem od spodu (np. w celu skręcenia i podłączenia kabli). Szyny są na wysokości 18-19cm od podłogi. Taki pomysł miałem na warunki mieszkaniowe, ale nie ma problemu, żeby w innych warunkach przymocować dłuższe nogi. W końcu dzieci na początku nie mają 180 cm wzrostu ;)

Zazyk, zgadzam się, że trawa nie zawsze stoi. Jednak chciałem odwzorować tę bardziej "witalną" :) a to miejscami nie wyszło najlepiej - szczególnie jest to widoczne na pierwszym zdjęciu.

W każdym razie praca wciąga, więc będę próbował :)

Adam, inspirowałem się własną "wizją lokalną" na odwzorowywanym fragmencie. Poniżej zdjęcie jesienne, ale mam też cudze zdjęcia letnie i wiosenne, a tam nawet między szynami jest sporo intensywnie zielonej trawy. Pociągów mało, ale co najmniej 2 na dobę jeżdżą, a w okresie letnim to z 8 + towarowe, których rozkładów nie znam.

IMG_0875.JPG

Krzaczki powycinane z maty polaka.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arcyk

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czytam, czytam i czytam i inspirując się Waszymi wpisami poszedłem po lakier do głowy... do sklepu. Żona wskazała najgorszy z możliwych i tak rozpoczęły się kolejne zmagania z postawieniem trawy. Poniżej przedstawiam co z tego wyszło. Na zdjęcia załapał się również gwóźdź programu.

2016-01-31_IMG_0031.JPG
2016-01-31_IMG_0039.JPG
2016-01-31_IMG_0041.JPG

OP
OP
Arcyk

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co wy z tym hydrantem - przecież to żart ;)
Jasne, że wyjmę tylko muszę skończyć trawkę... Jeszcze przecież jest nie obsadzony placek obok niego.
[DOUBLEPOST=1454252436][/DOUBLEPOST]
który to numer maty Polaka?
Polak 5904 - kupiłem tu na forum. Na tych ostatnich zdjęciach prawie już tych krzaków nie widać. Podosadzałem wkoło nich krzaki zrobione z komosy z imitacją liści.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.289 17 2
A nie można gwoździ po prostu usunąć?
Hydrant zdarza się i w niemal szczerym polu.
Nie wiemy co jest dalej na makiecie. a może po prostu dalej jest wioska albo jakiś dom? Tak jak poniżej.
Jest jeden dom, i jest Hydrant.
hydrant.jpg

OP
OP
Arcyk

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Podzielę się trochę "ciemną" stroną księżyca. Próbowałem odwzorować dzikie przejście i ścieżkę. Coś mi nie pasuje. Chyba za dużo piasku i wydaje mi się, że podkłady w takim miejscu powinny być odsłonięte, a u mnie na odwrót - są całe zakryte. Co innego jednak wiedzieć, a co innego umieć przełożyć to na makietę ;)

2016-02-03_IMG_0050.JPG

2016-02-03_IMG_0055.JPG

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Na pierwszym zdjęciu z perspektywy człowiek to przejście wygląda dobrze. Na drugim zdjęciu jak posprzątasz ten rozsypany piasek z drugiego,trzeciego i tak dalej podkładu na lewo od przejścia oraz na pierwszym .drugim...na prawo od przejścia. Jak jeszcze sam piasek na przejściu zrobił byś bardziej ubity ,zwarty to wydaje mi się że będzie ok :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Użyj pyłu po ziemniakach. Wystarczy nawilżyć klejem piasek i podsypać delikatnie z sitka ziemniaczany pył lub startą glinkę. Na Złomku tak to wyglądało: