• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roco Pruski Parowóz S3/6 - zdjęcia

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
czesc, pare uwag dot. nowego nabytku S 3/6 od Roco.

Fajny model, obudowa dobrej jakości plastik, światła na mikrożarówkach zmienne, napęd w tendrze, napędzany cały jeden wózek tendra + 3 osie w lokomotywie przez wał kardana pomiędzy tendrem a lokomotywą.

Model jeździ cicho, fabryczny (słaby) dekoder Roco (choć nie jest to Trix 22028 więc niech się ktoś nie spodziewa takiej jazdy jak tamten), nie nadaje się na małe łuki i rozjazdy GeoLine (czasem robi zwarcie poza tym jak się za bardzo "zgina" w zakręcie to aż szkoda bo brzęczy pewnie kardan.

duża siła uciągu - masa 440g

dużo częsci dodatkowych, ale nawet te co są są filigranowe więc uwaga! ja ułamałem przedni bufor nawęt go nie zawadzając tylkow czasie oliwienia jak się parowozik położony do góry nogami przechybotał sam - na zdjęciach już przyklejony i się trzyma ok.

jakość zdjęc kiepska (aparat dobry się wyładował)

polecam model

Załączniki

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A. Karczewski napisał(a):
nie pruski :???:
Königlich Bayerische Staats-Eisenbahnen
zrobiono ich 159 sztuk

ok, my fault :D

masz racje - ale i tak jest ladniutki, zaczynam zbierac I/II epoke, szczegolnie ze wagony pasazerskie nie maja 303mm i krotki sklad nie zajmuje 6x303mm+30cm loka = pi razy drzwi 2 metry

A

Adam-H0

Gość
z zaleznosci czy sklad zrobisz z trix wagonami - tani i bez detali (wagon okolo 22 euro )
czy roco - drogo i super detale - ten ostatni wali po kieszeni ( wagon okolo 80 euro ) :cool:

Załączniki

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Roco

zresztą mam już takie jak pokazujesz na zdjęciu 3 osobowe - 1/2 klasa 2 i 3 + mam krótki bagażowy

kupione nowe, ale okazyjnie więc bardzo tanio :)
choć standardowo są drogie tak jak piszesz, ale skład 3 osobowe + bagaż + parowóz = 1,5 metra a wygląda jak prawdziwy pociąg

jak chce rezstawić rheigolda z trixowym E10.12 albo BR103 Roco albo BR112 Roco to wychodzi ponad 2 metry :D - a domek dalej w budowie, więc nie ma miejsca na zabawę

A

Adam-H0

Gość
Szymon napisał(a):
Roco

zresztą mam już takie jak pokazujesz na zdjęciu 3 osobowe - 1/2 klasa 2 i 3 + mam krótki bagażowy

kupione nowe, ale okazyjnie więc bardzo tanio :)
choć standardowo są drogie tak jak piszesz, ale skład 3 osobowe + bagaż + parowóz = 1,5 metra a wygląda jak prawdziwy pociąg

jak chce rezstawić rheigolda z trixowym E10.12 albo BR103 Roco albo BR112 Roco to wychodzi ponad 2 metry :D - a domek dalej w budowie, więc nie ma miejsca na zabawę
hej to zrob zdjecie calego skladu :LOL:

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
zdjecie skladu zrobie tylko teraz mam calla z managementtem zaraz wiec wieczorem

(moze sie aparat naladuje do tej pory a nie z durnej nokii zdjecia beda)

parowoz zakupilem jako ten z zestawu ale bez torow i bez calej "cyfry" po okazyjnej cenie :D

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.255 58 2
Lucjanek napisał(a):
parowóz ten występuje obecnie w komplecie z wagonami . czy zakupiłeś go osobno?
sklad pochodzi z rozlczonkowanego przez Parowozika zestawu startowego 41279, ktory jak widze kolega sprzatnal mi sprzed nosa :( no ale gratuluje koledze zakupu! przy tej cenie warto bylo, mimo ze sama lokomotywa nie jest moim zdaniem ani zbyt ladna ani zbyt dobrze wykonana.
a jezeli chodzi o przywolane przez Adama pasujace wagony budowy bawarskiej to cena 80 ewro jest juz od ubieglorocznych wakacji historią, te wagony mozna w niemczech dostac za 49,50 Euro w wielu sklepach zarowno stacjonarnych jak i internetowych

A

Adam-H0

Gość
te w obecnej ofercie to epoka 2 tez mam i roco niszczy w ten sposob caly rynek - zaden handlarz tego nie przezyje - zmieniaja cene bez uprzedzenia i siedzisz na towarze :sad:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.255 58 2
roco niszczy w ten sposob caly rynek - zaden handlarz tego nie przezyje
Prosze bez urazy, ale handlarze zawsze wyjda na swoim. Pytalem kiedys przez net pewien sklep w niemczech o cene Br56 brawy z dzwiekiem, padla cena 549 euro. Kiedy bylem 2 dni pozniej w tym sklepie cena na modelu wisiala 529 euro. NIe nie, nie spadla przez te 2 dni. to Handlarz mial nadzieje na zrobienie ze mnie jelenia. Ale sam nic nie ugral, bo nie chcial zejsc jeszcze nizej. W innym sklepie zaplacilem za nia rowne 500 euro....
Handlarze maja swoje sposoby!
Na jednym dadza Ci upust, wtedy robisz sie mniej czujny, a potem w domu sprawdzasz rachunek i widzisz, sprzegi roco-sledzie za 4 zl/sztuka!!!!!, wagon ktory mial kosztowac 94, kosztowal 99, wagon wars ktory mial kosztowac 156 ma cene 166...
TYLKO EBAY, ricardo.ch i jeszcze pare innych serwisow aukcyjnych

A

Adam-H0

Gość
to sprawa handlarza - sa uczciwi i nie,
a jak producent wali cene netto, gdy handlarze maja zakupiony towar drozej ????,
a pozniej sie wszyscy dziwia, ze sklepow nie ma i trzeba anonimowo w internecie od roznych kombinatorow :neutral:

OP
OP
S

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Adam, gruba przesada z tą ceną 80 EUR za wagon - za 329 PLN to ja kupiłem ROCO BR111 a to nie wagon.

Wagon pasażerski z masowej produkcji Roco to około 150-200 PLN, chyba że jakiś z pantografem restaurant, albo sterowniczy to wtedy 300 PLN.

A na ebay od tych cen odejmij 20%.

A co do jakości - model wygląda bardzo dobrze, nie wiem czy stary czy nie, raz piszecie, że stare roco lepsze, raz że stary to źle, w kaązdym razie można ja postawic obok brawa BR06 trix BR01 czy Brawa E77 i nie odróżnia się na niekorzyść. jak dla mnie bomba.

Jak to jest słaby model to co jest dobre Lemaco czy Micro-Metakit?

A

Adam-H0

Gość
nie szukaj - argumentow
wez przyklad ze mnie - zwisa mi co pisza w gazetach i co opisuja fachowcy

:cry:

jak mi sie podoba to kupuje jak nie to nie i nie pytam sie ciagle o opinie innych ;)

chyba masz swoje zdanie :shock:

nie musze sie popisywac ile zaplacilem - sprawdz i krytykuj - nawet pudelko mialo zawiasy i specjalna wkladke

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.255 58 2
wez przyklad ze mnie - zwisa mi co pisza w gazetach i co opisuja fachowcy

jak mi sie podoba to kupuje jak nie to nie i nie pytam sie ciagle o opinie innych
Tu raczej chodzi o to by nie dac sie nabic w butelke. Sa pewne modele, o ktorych wiadomo, ze tylko ladnie wygladaja a wszystko pozostale lezy i kwiczy. Przy dosc ograniczonych srodkach, kazdy kombinuje aby za dana kase uzyskac cos satysfakcjonujacego. Zwlaszcza w tym naszym kraju, gdzie przez ostatnie pol wieku sprzedawano w wiekszosci buble, ktorych nie mozna bylo ani zwrocic do sklepu, ani oddac nawet do naprawy nabawilismy sie jako narod obaw do wydawania pieniedzy w ciemno. Mysle ze nawet krotka prezentacja modelu w sklepie dla wielu osob to za malo...

Mimo, ze moge NARESZCIE pozwolic sobie na dosc duzo, to i tak przed zakupem modelu szukam po necie opinii innych. I nie poprzestaje na jednej ale na wielu! Szperam po polskich i zagranicznych forach, czesto zadaje pytania, na ktore czesto nie dostaje zadnej odpowiedzi co i tak mnie zreszta nie zniecheca, np. tutaj: http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=3621
I tak na przyklad nie kupilem sobie E95 Brawy (dzieki forum martela), bo koszmarny naped. Dokladnie tak samo jest z E91 Trixa (BTW jezeli komus nie przeszkadza halas to na ebay lok jest ciagle dostepny w rewelacyjnej cenie 139 euro).

Przeczytalem to jeszcze raz i stwierdzilem, ze straszne nudy spisalem - sorki :oops: