• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii Ok1

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.251 49 2
Tylko Śląsk (jako dyrekcja) to nie jedynie Katowice. To też Czechowice, Tychy, Bytom czy Bielsko, Zebrzydowice i inne.

Ok1-26 - w DOKP od 31.03.48
Ok1-31 w Katowicach od 12.46 do 05.02.53
Ok1-42 w Katowicach od 31.05.58
Ok1-44 w Katowicach od 16.04.48
Ok1-59 w Katowicach od 25.04.47 do 08.50
Ok1-79 w DOKP do 17.10.52
Ok1-115 w DOKP do 21.06.54
Ok1-117 w DOKP do 06.07.55
Ok1-216 w DOKP od 13.05.49
Ok1-222 w Katowicach 04.53
Ok1-245 w Katowicach od 30.08.46 do 09.50
Ok1-272 w DOKP od 23.05.49
Ok1-276 w Katowicach od 29.08.46
Ok1-287 w Katowicach luty - kwiecień 53
Ok1-301 w DOKP do 31.07.53
Ok1-384 w DOKP od 06.05.48

Tak mniej więcej. Informacje ze statystyki z książki Ok1 - K. Wiśniewski, R. Stankiewicz.
Pomijałem dekadę lat 40tych i inne parowozownie niż Katowice. Jeśli parowóz był w DOKP Katowice, to niekoniecznie był na stanie parowozowni Katowice.

Dru

Nowy użytkownik
Reakcje
18 1 0
Tylko Śląsk (jako dyrekcja) to nie jedynie Katowice. To też Czechowice, Tychy, Bytom czy Bielsko, Zebrzydowice i inne.

Ok1-26 - w DOKP od 31.03.48
Ok1-31 w Katowicach od 12.46 do 05.02.53
Ok1-42 w Katowicach od 31.05.58
Ok1-44 w Katowicach od 16.04.48
Ok1-59 w Katowicach od 25.04.47 do 08.50
Ok1-79 w DOKP do 17.10.52
Ok1-115 w DOKP do 21.06.54
Ok1-117 w DOKP do 06.07.55
Ok1-216 w DOKP od 13.05.49
Ok1-222 w Katowicach 04.53
Ok1-245 w Katowicach od 30.08.46 do 09.50
Ok1-272 w DOKP od 23.05.49
Ok1-276 w Katowicach od 29.08.46
Ok1-287 w Katowicach luty - kwiecień 53
Ok1-301 w DOKP do 31.07.53
Ok1-384 w DOKP od 06.05.48

Tak mniej więcej. Informacje ze statystyki z książki Ok1 - K. Wiśniewski, R. Stankiewicz.
Pomijałem dekadę lat 40tych i inne parowozownie niż Katowice. Jeśli parowóz był w DOKP Katowice, to niekoniecznie był na stanie parowozowni Katowice.
Dzięki za info.
Reasumując do boczniaków ( Piko 53330 i 53331 Rew. Op 3.10 53 N.rew. 3.10.53 ) nr boczny 115,117,301 będzie jak najbardziej w porządku .
Pytanie jakie wydrukować tablice kierunkowo informacyjne Katowice -? Jak by Kolega coś z zdjęciem to byłaby super podkładka .
Wiem prawie niemożliwe . I ostatnie pytanie. Czy skład z 2-uch czy więcej wagonów ? Mam 4-ry ,z 2-ma trzeba zmienić numery inwentarzowe .
Dziękuje i tak myślałem że Kolega odpowie . Jeszcze raz dziękuje .

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.716 34 0
Z tymi Katowicami w latach pięćdziesiątych, to należy wziąć poprawkę na fakt zmiany nazwy na Stalinogród. Czy w tym okresie zostały zmienione przydziały i stacje macierzyste na taborze ? Bo tablice z relacjami pociągów to z pewnością. Oficjalna nazwa "Stalinogród" obowiązywała od marca 1953 roku do października 1956.

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.251 49 2
Krzysiu @Młodzikowski - jak najbardziej. W rozkładach jest Stalinogród, natomiast modele boczniaków z Piko mają przydział do Katowic.
Oznaczenia są na podstawie dokumentacji PMR K.Koj, więc nie mam podstaw nie wierzyć, że tak nie było. ;)
A skoro @Dru masz rewizje z października 1953, to zobaczmy, co jeździło w lecie 1954.

Np.:
Stalinogród - Ząbkowice Będzińskie
Stalinogród - Chorzów Batory
Stalinogród - Mysłowice
Stalinogród - Oświęcim
Stalinogród - Podlesie Śl./Murcki - Czechowice Miasto - Zwardoń
Stalinogród - Stalinogród Ligota
Stalinogród - Racibórz
Stalinogród Ligota - Makoszowy - Gliwice
Stalinogród - Chorzów Batory/Siemianowice Śl. - Chorzów Stary - Brzeziny Śl./Bytom - Tarnowskie Góry

Należy pamiętać, że to nie tylko połączenia wychodzące bezpośrednio z Katowic. Były też inne jak np.:

Wesoła Śl. - Tychy - Jaśkowice Śl.
i inne.

Bardzo ważna sprawa jest taka @Dru , że czteroosiowych saksońskich boczniaków w dyrekcji katowickiej była BARDZO ograniczona ilość - jeden Bx i dwa Cx, więc nie możesz mieć czterech tej samej konstrukcji. ;) Chyba, że Ci nie zależy aż tak na realizmie, to możesz przerabiać nadając fikcyjne numery.
Więc przydałyby się tutaj inne wagony z orzełkiem, jak np. produkcje Parowozika z 2012 roku z przydziałem do stacji Bytom.

Dru

Nowy użytkownik
Reakcje
18 1 0
Krzysiu @Młodzikowski - jak najbardziej. W rozkładach jest Stalinogród, natomiast modele boczniaków z Piko mają przydział do Katowic.
Oznaczenia są na podstawie dokumentacji PMR K.Koj, więc nie mam podstaw nie wierzyć, że tak nie było. ;)
A skoro @Dru masz rewizje z października 1953, to zobaczmy, co jeździło w lecie 1954.

Np.:
Stalinogród - Ząbkowice Będzińskie
Stalinogród - Chorzów Batory
Stalinogród - Mysłowice
Stalinogród - Oświęcim
Stalinogród - Podlesie Śl./Murcki - Czechowice Miasto - Zwardoń
Stalinogród - Stalinogród Ligota
Stalinogród - Racibórz
Stalinogród Ligota - Makoszowy - Gliwice
Stalinogród - Chorzów Batory/Siemianowice Śl. - Chorzów Stary - Brzeziny Śl./Bytom - Tarnowskie Góry

Należy pamiętać, że to nie tylko połączenia wychodzące bezpośrednio z Katowic. Były też inne jak np.:

Wesoła Śl. - Tychy - Jaśkowice Śl.
i inne.

Bardzo ważna sprawa jest taka @Dru , że czteroosiowych saksońskich boczniaków w dyrekcji katowickiej była BARDZO ograniczona ilość - jeden Bx i dwa Cx, więc nie możesz mieć czterech tej samej konstrukcji. ;) Chyba, że Ci nie zależy aż tak na realizmie, to możesz przerabiać nadając fikcyjne numery.
Więc przydałyby się tutaj inne wagony z orzełkiem, jak np. produkcje Parowozika z 2012 roku z przydziałem do stacji Bytom.
Czyli trąbka z wagonami, będą tylko dwa ( na tą chwile ) . Wydaje się że najrozsądniej to kierunek Oświęcim lub co dziwne nie zaznaczyłeś Bielsko lub Żywiec . Zastanawia mnie ten Stalinogród , myślę że raczej tak od razu to nie zmieniono wszystko na raz i powiedzmy na początku jeszcze były Katowice . No ale jak był Stalinogród to nie ma co się kłócić z faktami . Pewnie dodam jakiś boczniak dwuosiowy lub coś z epoki co jest do kupienia
( oczywiście zmiana przydziału ) jakieś sugestie ? No i trza dokonać zmian oznakowania parowozu ( będzie orzeł ,nazwa własna oraz numer bez dodatkowych nazw, po prostu gołe malowanie. Takie widziałem na zdjęciach z epoki ) Z drugiej strony w tym okresie ludzie tak nie podróżowali więc może dwa wagony powinny wystarczyć , kto to wie . To ma być dobra zabawa z nutką realizmu . Jakieś propozycje czy może to wystarczy ?

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.251 49 2
lub co dziwne nie zaznaczyłeś Bielsko lub Żywiec
Bo widocznie rozkład jazdy na lato 54 roku nie przewidywał pociągów, które zaczynały bieg w Katowicach i kończyły dokładnie w Bielsku czy Żywcu.
Wszystko szło na obiegu Stalinogród - Podlesie Śl./Murcki - Czechowice Miasto - Zwardoń

kto to wie . To ma być dobra zabawa z nutką realizmu . Jakieś propozycje czy może to wystarczy ?
Ja wiem. Obecnie na rynku (i nawet kilka lat wstecz) nie zostało nic wydane, co pasowałoby do katowickich wagonów z orzełkiem (mam na myśli osobowe). No chyba, że faktycznie zmienisz stację na wagonie.
Ale spokojnie możesz kupić towarowe wagony kryte PKP z epoki IIIb i wykonać konfiguracje:
parowóz + kryte + osobowe + kryte
parowóz + osobowe + kryte + osobowe

Dru

Nowy użytkownik
Reakcje
18 1 0
Bo widocznie rozkład jazdy na lato 54 roku nie przewidywał pociągów, które zaczynały bieg w Katowicach i kończyły dokładnie w Bielsku czy Żywcu.
Wszystko szło na obiegu Stalinogród - Podlesie Śl./Murcki - Czechowice Miasto - Zwardoń

Ja wiem. Obecnie na rynku (i nawet kilka lat wstecz) nie zostało nic wydane, co pasowałoby do katowickich wagonów z orzełkiem (mam na myśli osobowe). No chyba, że faktycznie zmienisz stację na wagonie.
Ale spokojnie możesz kupić towarowe wagony kryte PKP z epoki IIIb i wykonać konfiguracje:
parowóz + kryte + osobowe + kryte
parowóz + osobowe + kryte + osobowe
Tak zrobię , to najlepsza opcja . Co do wagonów towarowych to akurat poza kilkoma w ofercie ( wapniarka, przewóz bydła , oraz cysterna do smoły ) to mam wszystkie Ep III b więc jest dobrze . Z tym brakiem kursów w kierunku Bielska i dalej to jestem zdziwiony . Czyżby to obsługiwały Czechowice i dalej Bielsko ? Bardzo ciekawa historia . Bo mi osobiście wydawało się że ten rejon nie miał gdzie składować wagonów osobowych . Z drugiej strony dworzec kolejowy w Bielsku ma swoją odległą tradycje nie mówiąc o elektrycznej linii tramwajowej . Ciekawe . Nie mniej bardzo dziękuje za wszelką pomoc i jak by ktoś miał coś do dodania to chętnie przeczytam .
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim zainteresowanym .

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.357 35 1
A ja mam pytanie panowie ( posiadający ostatni model) z innej "mańki". ;) Czy budka maszynistów w tym modelu jest częścią oddzielną czy zintegrowaną razem z kotłem ? Znaczy czy można kupić jako część zamienną samą budkę ?