• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.030 200 0
Mam nadzieję, że może też być Zimo mx645p22, bo mam takowy kupiony z myślą o tym modelu. :)
I mam też nadzieję, patrząc po wzajemnym położeniu płytki elektronicznej i dekodera, że zmieszczą się tam 2 serwa do pantografów. :)
Ale reflektory, przynajmniej na tych zdjęciach, mi się nie podobają...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.263 48 1
I piękny ZIMO MS450 prawie na pierwszym planie.:love:
Specjalnie dla rozluźnienia atmosfery to napisałem.
Tak czekałem na reakcję kol. Andrzeja.:D(y)
No, ale faktem jest, że ZIMO dobrze zaprogramowane są do modeli ROCO.
Mam nadzieję, że może też być Zimo mx645p22, bo mam takowy kupiony z myślą o tym modelu. :)
Pewnie, że tak, ale szczerze, brałbym z fabrycznym MS, bo dźwięki ma on przecież o niebo lepsze niż MX.
Sterowanie lokomotywą jak wiesz jest tak samo dobre.
Albo do analoga dokupić od naszych speców dodatkowo MS z dźwiękiem do EP05.
Serwa do pantografów to nie wiem czy wejdą, nie znam się, ale dla chcącego chyba nie ma rzeczy niemożliwych.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.263 48 1
Nie zawiodłeś.:D Trzeba mieć dystans...
Zaprogramowanie... Na właściwym doborze ustawień parametrów dekodera do silnika i całej elektroniki modeli ROCO.
Bardzo płynnie i naturalnie poruszają się po torze.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.263 48 1
Może i tak, ale w modelach ROCO fabrycznie nie montują ESU, tylko ZIMO, które to są dobrze z nimi skonfigurowane.:p

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.090 582 30
Dawniej Roco montowało fabrycznie ESU. Zmienili na Zimo z powodów raczej handlowych, niż technicznych.

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.030 200 0
Zwłaszcza pod względem ustawienia prędkości wg linii prostej - patrz mój wątek. :) Apropos pantografów - w mojej ET21 Piko Elvis od pół roku rzeźbi frezarką żeby weszły 2 serwa... :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.090 582 30
Nie pamiętam ,żeby Roco montowało ESU
Może kolega @KoVaL jest za młody, żeby to pamiętać? ;) A na poważnie, to było w czasach, kiedy niekwestionowanym królem na rynku dekoderów dźwiękowych był ESU LokSound 3.5, a o dekoderach Zimo mało kto słyszał, czyli ładne kilkanaście lat temu, albo i dawniej. Miałem kilka modeli Roco z fabrycznie założonym takim dekoderem, część z nich sprzedałem (np. Roco 62322, BR 44 w oznaczeniach DR z IV epoki).

Co do jakości, nie będę się wypowiadał, od tamtych czasów Zimo zrobiło ogromne postępy i obecnie ich produkty rzeczywiście należą do przodujących w tej dziedzinie. Dla mnie podstawową wadą Zimo był dawniej brak jazdy wybiegiem - o tym dyskutowaliśmy na forum już wiele razy. Podobno obecne dekodery Zimo tę funkcję już mają, ale ja nie miałem okazji zobaczyć (a raczej posłuchać) jak to w praktyce działa. Jeżeli faktycznie tak jest, to zgodzę się, że Zimo jest porównywalne z ESU. Jednak ja się przyzwyczaiłem do ESU, mam programator, więc raczej przy ESU pozostanę. Co do płynności jazdy, nie mam do ESU najmniejszych zastrzeżeń, a funkcja automatycznej kalibracji dekodera do danego silnika jest bardzo przydatna i w znakomitej większości wypadków daje doskonały rezultat. A kwestia ustawienia prędkości w linii prostej jest akurat dla mnie bez większego znaczenia.