• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii 754

pociąg

Aktywny użytkownik
Reakcje
124 1 0
Kilka zdjęć i moja subiektywna ocena - spasowanie budy trochę kuleje, drabinki lubią się przekrzywiać z uwagi na sposób ich montażu. Na duży plus miejsce na głośniki i kondensatory. Pudełko zyskało nowy odcień niebieskiego :) To tak w telegraficznym skrócie. Więcej może dopiszą bardziej uważni posiadacze tego modelu (y)
W całokształcie model bardzo mi się podoba, cieszę się że mam ją w kolekcji.

PXL_20230525_055939007.jpg

PXL_20230525_055952091.jpg

PXL_20230525_060015219.jpg

PXL_20230525_060046932.jpg

PXL_20230525_061029532.jpg

PXL_20230525_061044230.jpg

PXL_20230525_061051983.jpg

PXL_20230525_060718550.jpg

PXL_20230525_061212891.jpg

PXL_20230525_060219035.jpg

arhi91

Użytkownik
Reakcje
84 18 0
Widzę że występuje duża ziarnistość farby na krawędziach (reflektory, poręcze), choć zdjęcia ukazją model z bliska, może na żywo lepiej to wygląda.

OP
OP
pociąg

pociąg

Aktywny użytkownik
Reakcje
124 1 0
Polskie oznaczenia dołączone w woreczku to kalkomanie czy naklejki?
Jednoznacznie nie umiem odpowiedzieć, nigdy kalek w ręku nie miałem - na naklejki mi to nie wygląda, nie mogę ich oddzielić od podłoża.
PXL_20230525_142231110.jpg

PXL_20230525_142100325.jpg

Są też dodatkowe tabliczki
PXL_20230525_142259255.jpg

Widzę że występuje duża ziarnistość farby na krawędziach (reflektory, poręcze), choć zdjęcia ukazją model z bliska, może na żywo lepiej to wygląda.
Na żywo tak to nie wygląda. Wcale złego wzroku nie mam, ale ciężko było mi dostrzec te niedoskonałości ze zdjęcia. Jest naprawdę OK!

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.544 60 1
Jednoznacznie nie umiem odpowiedzieć, nigdy kalek w ręku nie miałem - na naklejki mi to nie wygląda, nie mogę ich oddzielić od podłoża.
Dzięki za odpowiedź, wygląda na to, że są to wodne kalkomanie. Zostaje mi tylko poczekać aż mój model dotrze i to sprawdzić ;) Tylko dlaczego dali taki naddatek materiału wokół grafik zamiast na równo zrobić :niepewny:

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
291 8 1
Mam pytanie o te dodatkowe tabliczki, to jest tworzywo sztuczne czy blaszka? Tłumaczyłem instrukcje sobie i nie rozumiem czemu dali dodatkowe tabliczki ale bez białych numerów. Tłumacza jak to zrobić ale sami nie zrobili... a tabliczki zamontowane na modelu są z tworzywa czy blaszki?
I mam też pytanie o wersję z dekoderem DCC z dźwiękiem. Wiele osób na nią czeka, a czemu np. nie próbuje kupić analoga i dokupić np. dekodera esu z odpowiednim dźwiękiem? Czy ten dekoder od roco jest/będzie jakoś inny, lepszy? Sporo słyszałem takich głosów i dziwi mnie to. U mnie dekoder już czeka na model.

OP
OP
pociąg

pociąg

Aktywny użytkownik
Reakcje
124 1 0
Mam pytanie o te dodatkowe tabliczki, to jest tworzywo sztuczne czy blaszka? Tłumaczyłem instrukcje sobie i nie rozumiem czemu dali dodatkowe tabliczki ale bez białych numerów. Tłumacza jak to zrobić ale sami nie zrobili... a tabliczki zamontowane na modelu są z tworzywa czy blaszki?
I mam też pytanie o wersję z dekoderem DCC z dźwiękiem. Wiele osób na nią czeka, a czemu np. nie próbuje kupić analoga i dokupić np. dekodera esu z odpowiednim dźwiękiem? Czy ten dekoder od roco jest/będzie jakoś inny, lepszy? Sporo słyszałem takich głosów i dziwi mnie to. U mnie dekoder już czeka na model.
Dodatkowe tabliczki są blaszkami. Na modelu numer lokomotywy jest na blaszce, natomiast ten okrągły herb oraz ta mniejsza tabliczka są namalowane. Jeżeli dobrze widzę, to trzeba by zetrzeć farbę z cyfr, liter i ramek tych dodatkowych blaszek - da to taki efekt jak na modelu. Te napisy wyglądają na białe, ale według mnie to surowa blaszka, być może z warstwą lakieru bezbarwnego.
PXL_20230525_200052856.jpg

PXL_20230525_200114901.jpg

PXL_20230525_200155393.jpg

Co do dekoderów, jestem zwolennikiem ESU i taki dekoder już w lokomotywie jest (y):cool:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Czyli jeden komplecik kalkomanii będzie w zapasie. Rozumiem, że napis 'ogrzewanie elektryczne 3000V' ma być zamontowany na ostoi przy obu czołach (po stronie węża)? Natomiast herb po przeciwnej stronie, w tym samym miejscu, również przy obu czołach? Pytam dla pewności, bo instrukcja pokazuje tylko jeden bok lokomotywy.
Są też dodatkowe tabliczki
Czy dobrze rozumiem, że te tabliczki to taki dodatkowy 'bajer', jak ktoś chce sobie zrobić wypukłe, bo przecież to co jest na tabliczkach jest już namalowane na pudle?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
pociąg

pociąg

Aktywny użytkownik
Reakcje
124 1 0
Też tak odczytuję instrukcję, symetrycznie po obu stronach. Teraz jest tam puste miejsce na herb, a od strony węża czeski napis. Dodatkowa kalka to zapewne dla takich "specjalistów" jak ja :giggle:
Mam nadzieję że mi te trzy komplety wystarczą...

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.912 121 1
Na modelu numer lokomotywy jest na blaszce
Moim zdaniem na modelu numer lokomotywy wykonany techniką tampondruku, tylko na płaskiej powierzchni.
Natomiast zastanawia mnie, dlaczego Roco dostarczyło na "blaszce" dwie wielkości imitacji tabliczek znamionowych z nazwą producenta lokomotywy:niepewny:

754.jpg

Peper

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
172 1 0
Instrukcja zawiera poniższy rysunek interfejsu Plux22, z którego wynika, że każdym z białych reflektorów (lewy, prawy, górny) możemy sterować oddzielnie. Na żółto zaznaczyłem wyjścia dla strony kabiny nr. 1, pomarańczowo dla 2. Niestety w rzeczywistości nieważne, które z zaznaczonych wyjść włączymy, zapalają się wszystkie trzy reflektory z danej strony. Bez przerabiania elektroniki możemy zapomnieć o światłach manewrowych. Dla "ułatwienia" wszystkie przewody łączące główną płytkę z płytkami czołowymi są koloru czarnego.

71023PP.jpg

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 23 0
Tylko dlaczego dali taki naddatek materiału wokół grafik zamiast na równo zrobić :niepewny:
Bo zdawali sobie sprawę, że ze zbieżnością kolorystyczną tła kalkomanii i ramy modelu może być słabo, więc żeby to "jakoś" wyglądało, to zrobili tak żeby zakleić całą wysokość ramy.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.544 60 1
Orientuje się ktoś czy te maszyny jeździły z wagonami w malaturze "TLK"? Albo przynajmniej od którego roku PKP InterCity zaczęło dzierżawić te lokomotywy?

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Czy ktoś z posiadaczy modelu naklejał już może kalki i mógłby podzielić się zdjęciami jak to wygląda na gotowo?
Patrząc po zdjęciach samych kalek odnoszę wrażenie że mają strasznie gruby film. Jestem Ciekawy jak to wygląda po nałożeniu.

Ja mam zamówioną wersję dźwiękową, więc na swojego jeszcze trochę się naczekam...

Sytzmer

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
325 0 0
Jak wygląda sytuacja z diodami przednich lamp? Są zainstalowane w pionie, bezpośrednio przed soczewkami, czy użyto światłowodu?