• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Regulator ROCO ASC 1000

OP
OP
Maxxc

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dzień dobry,

Tutaj symulację załączyłem nie tyle dla Kolegi @Lucky , co dla ogółu. Niech zostanie dla potomnych. ;)

Co do zrobienia odpowiednika na mikrokontrolerze - pewnie, da radę.Teraz taniej dać PIC10F200 w obudowie SOT23-6 (a PIC10F322 to już "rozpusta") do migania diodą (albo dwoma czy trzema), niż budować multiwibratory astabilne na tranzystorach.
Tylko mi przyświecała inna idea - właśnie ukazania techniki analogowej, która "uczy myślenia". Na schemacie można wszystko przeanalizować, za co który fragment odpowiada. Dlatego też zakupiłem taki regulator - jest to konstrukcja, która ukazuje, że właśnie bez mikrokontrolera też można dużo zrobić. :cool:

Z poważaniem,
Maxxc

Ostatnio edytowane:

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.594 3 0
Cześć.

Układ żyje, zmiana kierunku działa, regulacje też, ale minimalna wartość napięcia wyjściowego to 7V przynajmniej na mierniku. Zaraz sprawdzę z silnikiem.

Schemat różni się od tego co mam.

No i działa.
Na tasiemkę poradziłem w ten sposób.

1000000200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Maxxc

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dzień dobry,

To 7V może wynikać z układu kontroli obciążenia...

Gratulacje, że naprawione - co jeszcze było uszkodzone?

Jak schemat się różni (a widać na zdjęciu, że jest inny układ elementów na płytce) - to czy mogę prosić o wrzucenie zdjęć obu płytek z obu stron, w miarę w jak najlepszej rozdzielczości? Spróbuję odtworzyć schemat i w tej wersji...

Z poważaniem,
Maxxc

PS. Ta tasiemka na goldpinach wyciągniętych do zewnątrz się w obudowie regulatora mieści? Mam na myśli tu płytkę z przyciskami.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.594 3 0
Te złącza są na potrzeby serwisu.
Urządzenie będzie teraz zupełnie przerabiane, nawet nie wiem, czy będzie w tej obudowie.