• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 REDUKCYJNY MODEL SEMAFORA PKP (od podstaw 1/87)

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
925 0 0
Witam serdecznie.
Buduje że tak powiem "krajobraz"(segment dla DRAGONA do zdjęć. Jednym z elementów znajdującym się na wybranym fragmencie szlaku, którego tory są położone na wysokim nasypie kolejowym są dwa semafory 5 komorowe z pojedynczym pomarańczowym pasem świetlnym .Linia ta przeszła jakiś czas temu rewitalizacje także większość urządzeń jest odmalowana bądź wymieniona na nowe.
O semaforach świetlnych na PKP zostało już praktycznie wszystko powiedziane i napisane. Wspomnę tylko że jest fajna strona Pana Pawła Adamowicza "Repozytorium PKP" gdzie znajdziecie dużo cennych informacji.
Najważniejszym moim założeniem było zbudowanie dwóch jak najwierniejszych modeli semaforów dokładnie w skali 1/87.Dużo wymiarów można znaleźć w różnego rodzaju publikacjach , a to czego mi brakowało uzupełniłem biegając z miarką i aparatem po wspomnianym nasypie kolejowym. Oczywiście nie wszędzie udało mi się wejść żeby ściągnąć wymiary .Zaznaczam że moje spostrzeżenia i pomiary dotyczą tych dwóch konkretnych semaforów. Nie znam się na tym i nie wiem jak to się ma do innych tego typu urządzeń. Wyglądają one na nowszy wariant po modernizacji chociażby tylne drzwiczki głowicy maja kształt prostokąta , zakończenie głównego masztu też jest płaskie a nie ma kształtu stożka, tarcza tyłowa jest z jednego elementu a nie modułowa , poprzeczki stalowego fundamentu też są inaczej rozmieszczone.
Kolory użyte do pomalowania RAL 3020 (czerwień sygnałowa ) RAL 7040 (szary okienny) RAL 9005 (głęboki czarny). Sterowanie puki co odbywa się za pomocą bardzo fajnej płytki firmy "trainbrains". Każdy semafor ma swój sterownik . Na moje potrzeby zaprogramowane jest podawanie pięciu sygnałów S1 , S2, S9a , S6a, Sz.
Na koniec tylko powiem że zbudowanie sygnalizatora w pełnej skali 1/87 no nie jest takie proste jak by się mogło wydawać . Oczywiście świetnie się bawiłem przy sklejaniu tego modelu. To co wydłubałem prezentuje.
2.jpg
2a.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg

pozdrawiam

Ostatnio edytowane:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.541 34 1
Semafory są przepiękne. Gratuluję kunsztu umiejętności.. Tylko przez szacunek dla Autora chciałbym zwrócić uwagę na ich opis. Zarówno A jak i B powinny mieć 1/2/4 a nie 1/2. Cyfry te pokazują wyświetlane na semaforze dozwolone prędkości: maksymalna, 40km/godz i 60km/godz. (odpowiednio 1, 2 i 3). Zauważyłem, że na najnowszych semaforach już nie podaje się na tabliczkach tych danych, najpewniej dlatego, że pomarańczowy pas, w zależności dołączonego wskaźnika może wskazywać inne prędkości w zakresie 60-90 km/godz. Proszę nie odbierać tego jako czepialstwo. Po prostu ten detal przy tak wspaniałym wykonaniu semafora jest potrzebny, aby z zachwytu nie tylko zemdleć ale wręcz stracić przytomność :)

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
925 0 0
Semafory są przepiękne. Gratuluję kunsztu umiejętności.. Tylko przez szacunek dla Autora chciałbym zwrócić uwagę na ich opis. Zarówno A jak i B powinny mieć 1/2/4 a nie 1/2. Cyfry te pokazują wyświetlane na semaforze dozwolone prędkości: maksymalna, 40km/godz i 60km/godz. (odpowiednio 1, 2 i 3). Zauważyłem, że na najnowszych semaforach już nie podaje się na tabliczkach tych danych, najpewniej dlatego, że pomarańczowy pas, w zależności dołączonego wskaźnika może wskazywać inne prędkości w zakresie 60-90 km/godz. Proszę nie odbierać tego jako czepialstwo. Po prostu ten detal przy tak wspaniałym wykonaniu semafora jest potrzebny, aby z zachwytu nie tylko zemdleć ale wręcz stracić przytomność :)
Bardzo dziękuję za ocenę. A myślałem że nikt się nie dopatrzy braku czwóreczki Tak oczywiście zgadzam się w 100% ze brakuje 4. Nawet na jednym ze zdjęć oryginału widać właściwe oznaczenie . Wykorzystałem arkusik oznaczeń zaprojektowany przez Pana Pawła Adamowicza dla skali 1/87. Niestety jest dużo oznaczeń ale tego oznaczenia z 4 nie było.
Oczywiście na segmencie będzie poprawne oznaczenie . Naklejka juz sie robi z właściwą czcionka oczywiście Tabliczka jest przyklejona na klej magic w celu łatwego oderwania i podmiany .
Pozdrawiam serdecznie .