• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Realizacja planów z młodości

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
eee tam cicho być .... ja zbudowałem trzy makiety i trzy zburzyłem ..... buduję czwartą tylko czasu brak i nie dokończyłem jej jeszcze i też pójdzie do rozbiórki(tylko też czasu nie mam, aby zburzyć). Plan na czwartą cały czas mam, Kris coś na ten temat wie :).
Jak dla mnie zielone światło, doświadczenie, przemyślenia autora makiety bezcenne (y)

OP
OP
F

folex

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na tym, co pokazałeś niewiele zbudujesz, bo nie ma dostępu do najdalszych miejsc. Chyba, że jesteś doświadczonym komandosem i lubisz się czołgać :)
Na Twoich planach jest chaos...Ogarniam wzrokiem (to był taki zabieg językowy), ale dla mnie to chaos.
Próbowałeś na tych testach podłogowych puszczać 5 składów na raz? Zrób 5 pętli osobnych i pobaw się.....spocisz się po paru kółkach.
Tak, jeździłem 5 składami równocześnie. Fakt, można się spocić, szczególnie przy zmianie szlaków. Sugerujesz żeby zrobić ile na tej dostępnej powierzchni?
Dolna część tego rozkładu wygląda słabo z dostępem (szczególnie prawy dolny róg, do innych części dostęp jest ok), i to mnie właśnie mocno martwi i dlatego to wrzuciłem na forum. Tu widzę główny mankament tego rozkładu. To trzebaby przerobić tylko jak? Wygląda że jednak z tych 5 kółek trzeba by zrezygnować. Spróbuje wykombinować coś ... sensowniejszego. W międzyczasie proszę o jakieś sugestie.
Fotek poszukam. Ale mogą być jeszcze w analogu :). Diabli wiedzą gdzie są.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.688 50 5
I widzisz....to ma być relaks i zabawa, a nie wyścigi, czy nie wiadomo jaki wysiłek.
Na makiecie może być i 15 składów, ale lepiej puścić jeden, czy 2 składy na szlak, a 3cim lokiem pomanewrować na stacji.
Dobrze by było, gdybyś porządnie obfocił to miejsce i obczaił, gdzie jest jaki dostęp.
Ja widzę tutaj kilka opcji. Np.:
1. szlak z jedną dużą stacją
2. jedna średnia stacja na środku i 2 małe końcowe po obu stronach
3. dwie stacje, w tym jedna końcowa.

Kombinuj :)

Reakcje
1 0 0
DSC04984.JPG

Ale łapka na myszy już jest :LOL:

A tak na poważnie. Plany, planami, ale mam nadzieję, że przed czym kolwiek zaczniesz robić, to położysz jakieś regipsy na tą folię i otynkujesz ten komin czy to szyb wentylacyjny jak pisałeś ??? Jeżeli to komin to trzeba by było to otynkować. Mi kominiarz domu nie chciał odebrać bo było nieotynkowane, ze względów bezpieczeństwa. Pomyślałbym najpierw na porządnym wykończeniu tego pomieszczenia ;)

I tak widzę, że tak "niebezpiecznie" nisko w niektórych miejscach jest. Pamiętaj o tym jak będziesz planował, bo kręgosłup Ci strzeli :p;)

OP
OP
F

folex

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To jest szyb wentylacyjny. Komina nie ma na zdjęciu, jest za mną. Co do wykończenia tego, to tynk gipsowy na to pójdzie, ale i tak ma iść docelowo jakiś wydruk z jakimś krajobrazem, ale w związku z sugestiami kolegów modelarzy spróbuje przerobić teraz ten układ, więc nie wiem jeszcze co dokładnie będzie na tym zdjęciu (przedtem miały być góry). Tej szarej belki nośnej raczej nie będę ruszał. Co najwyżej trochę wyczyszczę bo te białe kropki, po tynkowaniu maszynowym.

Co do łapki. Się jedna lokatorka skądś na strychu wzięła, ale zostało jej wytłumaczone że to miejsce jest zarezerwowane :). Ale łapce się już tak zostało w razie ponownego sublokatora :).
Tak jest nisko po prawej stronie. Dlatego chce to zrobić raz, docelową konfigurację, a nie przerabiać n-razy. W sumie lubię swój kręgosłup :).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.688 50 5
A'propos samego pomieszczenia, ja bym je przystosował, jak do zamieszkania. Wtedy też sublokatorzy pójdą....innym torem.
Poza tym wtedy też przyjemniej się będzie budowało i bawiło (jak w mieszkaniu). No i z kurzem mniejszy problem.

OP
OP
F

folex

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ten budynek zamieszkałem 3 lata temu i do tej pory zajmowałem się głównie pomieszczeniami mieszkalnymi. Jedyne co zrobiłem na tym strychu to OSB na podłodze które widać i rozprowadzenie instalacji elektrycznej pod lepsze oświetlenie (cel oczywisty), trzeba jeszcze oprawy pozakładać. Generalnie ten strych jest szczelny. Od zrobienia tej podłogi nie sprzątałem tam (będzie już ze dwa lata) i nie ma kurzu, nie ma za bardzo skąd. A sublokatorka się wzięła z kartonu po telewizorze (100% pewności oczywiście nie ma, ale tam została namierzona melina) który stał w garażu i przeniosłem go po zrobieniu podłogi na strych. To w sumie jest dla mnie jedyne wytłumaczenie skąd się wzięła na strychu, bo garaż to inna bajka jeśli chodzi o sublokatorów, pole jest za płotem. Jesienią jest stado imigrantów. W tym roku 6 sztuk odhaczyłem na razie. :)

J

Jurek ST44

Gość
To ja po świętach, wycofaj ocenę słabą albo ją bardzo dokładnie uzasadnij dlaczego dałeś. Nic a nic slabego w swoim wpisie nie widziałęm.

OP
OP
F

folex

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra tam rób te esy floresy, mniej gadania.
Wątek który rozpocząłem jest prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu z układem który zaprezentowałem, jak również dopasowanie zmodyfikowanego układu (istotne sugestie zamieścił już Chris, za co dziękuje) do warunków lokalowych. Obie wyżej wspomniane kwestie mają na celu osiągnięcie konsensusu "układ torowiska + warunki lokalowe". Twój wpis jest po prostu ignorancki. Nie jesteś kompletnie zainteresowany co chce zrobić ani jak dołożyć swoje przysłowiowe "3 grosze" aby wnieść coś na plus. Jeśli nie chcesz lub nie potrafisz nic konkretnego zaproponować to po prostu nie wypowiadaj się w wątku który założyłem, proszę. Pisanie po to żeby coś tam na pisać jest bez sensu.

To tyle odnośnie mojego uzasadnienia. Więcej nie będę dyskutował na ten temat bo nie oto chodzi w tym wątku. To uzasadnienie wpisałem tylko dlatego że o to poprosiłeś.

Ostatnio edytowane:
J

Jurek ST44

Gość
W takim razie cały Twój wątek jest dla mnie słaby, zero przygotowania do czegokolwiek z twojej strony. Na rady i sugestie kolegów odpowiadasz że hejtują. Sorry takie moje zdanie. Będę dawał słabe pod każdą Twoją wypowiedzią ponieważ się z nimi nie zgadzam.Jak na razie to Twój wątek jest gadany i nicnowego sam z siebie nie wnosi. Zacznij coś robić, pokazuj, dopiero potem gadaj .

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
@Jurek ST44 Ty też na razie tylko gadasz a Twoje wypowiedzi nic nowego same z siebie nie wnoszą. Sorry, takie jest moje zdanie. Zacznij coś robić, pokazuj, dopiero potem gadaj :)

A Ty @folex nie pisz tu o hejcie, koledzy Ci dobrze radzą. Takich rozdmuchanych projektów jak ten jest na forum cała masa...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
F

folex

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jasne. Trochę mnie wpis KuKu "rozwalił". Ale dałem "uśmiech" na końcu żeby nie wyglądało jakoś złośliwie. Co do ST44 to wpisał mi bez zastanowienia "negatywne" oceny we wszystkich postach bez względu na to co by w nich nie było, więc w sumie nie wiem czy to jest sens w ogóle cokolwiek pisać jeśli tak ma to wyglądać. Szkoda trochę bo już prawie przerobiłem ten układ wg sugestii Chrisa.

OP
OP
F

folex

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie dziękuję za współpracę. ST44 właśnie na priv wyzwał mnie od "głupków". Myślę że wątek który rozpocząłem można zamknąć, daję do decyzji moderatora. Poszukam jakiegoś innego forum.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Obserwuję ten Twój wątek i zaciekłą dyskusję i powiem tak. I Ty i koledzy z forum mają swoje racje bo każdy na to patrzy z innej perspektywy. Ja Cię rozumiem bo sam mam wnuka co też chce aby było dużo torów i dużo pociągów:) To będzie Twoja makieta służąca głównie do zabawy, więc tak na prawdę nie jest ważne jaki bedzie jej układ i ile torów zaszutrujesz czy jaką powierzchnię pokryjesz trawą czy zielenią niską, średnią czy wysoką. Na wystawy się z tym wybierał nie będziesz, to będzie tylko dla Ciebie i Twojego dziecka więc rób jak uważasz i ciesz się z tego;) Faktem jest , że łatwo nie będzie bo pomieszczenie jest niskie, ale życzę powodzenia i oczekuję fotek już z Waszej zabawy na makiecie nawet częściowo ukończonej, aby tylko przejezdnej.I jeszcze jedno: Nie daj sobie przez innych ukraść swoich marzeń(y)

Ostatnio edytowane: