Pół żartem
, pół serio
- z czym zestawić tegoroczną nowość od A.C.M.E.
? Ile wagonów kupić
? Taka inspiracja ode mnie
:
A.C.M.E. 40365
- źródło:
acmetreni.it
- źródło:
ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=40832
- autor: Łukasz Piotrowski -
pitagoras23
- opis:
"2019-03-13 - Kamilew - Niebiesko - żółta siódemka, jedyna czynna jeszcze w starym schemacie malowania ZNTK Oleśnica, prowadzi pociąg kontenerowy spółki ECCO Rail jadąc szlakiem Jackowice - Żychin. Pociąg zbliża się do przejazdu kolejowego kat. B w miejscowości Kamilew."
Przy czym chcąc zrealizować (w uproszczeniu) powyższe zestawienie
, trzeba by zainwestować w model lokomotywy z konwersji... i to dosyć głębokiej
. Jednak jestem pewien, że składy pociągów kontenerowych przewożących chińskie kontenery
ZIH (Zhengzhou International Hub), są prowadzone przez wiele lokomotyw różnych prywatnych przewoźników i tylko kwestią chęci oraz czasu, jest znalezienie zdjęć z innymi maszynami na czele tych imponujących
, a jednocześnie monotonnych
składów "klocków"
. Dla zestawienia pełnego składu potrzeba (jeśli dobrze policzyłem
) jakieś 20 dwuczłonowych platform
... zaś biorąc pod uwagę długość modelu dwuczłonowej platformy, która wynosi 307 mm, dałoby to (razem z lokomotywą) "miniaturowy" skład o długości 6 m 32 cm
... i to przy założeniu, że użyliśmy sprzęgów do krótkiego łączenia
, a luzy na kinematykach nie spowodowały "rozciągnięcia się" składu
...
Żeby nie narażać na dodatkowe koszty kolegów chcących zestawić choćby namiastkę takiego składu, druga propozycja, tym razem z modelem, którego nie trzeba przerabiać
:
- źródło:
ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=39711
- autor:
Piter_P19
- opis:
"2019-01-29 - Łódź - Cargowski Vectron EU46-504 z niepełnym składem kontenerów, w dość ponure popołudnie osiąga stację Lublinek na jednym z głównych dodatkowych torów, aby przepuścić IC Nałkowską z Warszawy do Jeleniej Góry na ED161-015 i Regio do Poznania na EN57ALc-2220."
Jak widać na powyższym zdjęciu
, skład spokojnie można "przełamać" jakimiś pustymi platformami, a także pojedynczymi kontenerami innych operatorów
. Z lokomotyw do wyboru jest:
- PIKO 59984 -
EU46-503
- PIKO 59984-2 -
EU46-506
- Roco
73929 /
73930 /
79930 -
EU46-504
Jak widać powyżej, została wydana miniatura nawet tej samej lokomotywy co na zdjęciu
.
Dla miłośników Vectronów jest więcej możliwości
- można skorzystać z modelu lokomotywy należącej do konkurencji
- DB Schenker Rail Polska:
- wersja ruchoma (z
X4EC-036):
- wersja nieruchoma (z
X4EC-044):
- źródło:
ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=29220
- autor:
Piter_P19
- opis:
"2017-06-17 - Kolumna - | szlak Pabianice - Łask | Vectron X4EC-044 ze składem kontenerów ZIH w lekko deszczowej aurze przemierza szlak koło drzewostanu Nadleśnictwa Kolumna, jadąc w kierunku Zduńskiej Woli."
- źródło:
ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=41950
- autor: Aleksander Hałas -
Kolejarz123
- opis:
"2019-05-11 - Piotrków Kujawski - X4EC-044 ze składem kontenerów jedzie szlakiem Piotrków Kujawski - Chełmce, mijając niestrzeżony przejazd w 284 km linii 131."
Co warto zauważyć - w powyższych pociągach pojawiają się platformy różnych typów oraz przewoźników, natomiast model od A.C.M.E. odwzorowuje dwuczłonową platformę Sggrss 80’ należącą do PKP Cargo. W powyższych rozważaniach skupiłem się niemal wyłącznie na ładunku, tj. kontenerach
ZIH oraz lokomotywach, które można spotkać na czele pociągów z "pomarańczowymi klockami".
Na koniec (gdyż kończy mi się czas na edycję postu
) spojrzenie w bok i dwie "siódemki" prywatnych przewoźników - CAPTRAIN oraz Wiskol:
- źródło:
ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=33652
- autor:
MP5
- opis:
"2018-08-12 - Otusz - EU07-238 Captrain w duecie z 4E-004 Wiskolu mija Otusz ze składem kontenerów ZIH relacji Stara Wieś - Oderbrücke"