• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

REAKTYWACJA LINI KOSZALIN-MIELNO Koszalińskie (nad morzem)

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Re: REAKTYWACJA LINI KOSZALIN-MIELNO Koszalińskie (nad morze

Wiesz co szczepek, oni coś chyba z tym rozkładem teraz kombinują, bo w piątek, gdy znalazłem to info na IC Forum, to od razu zaglądnąłem w rozkład-pkp.pl, który w wyniku mojego zapytania zwrócił 10 par połączeń na dobę poczynając gdzieś od godziny ósmej bądź dziewiątej. Co ciekawe, gdy wpisałem wcześniejszą datę, tj. z 20.06.2010, to mi wywaliło, że brak połączeń, czy coś w tym stylu. I tak nie zgadzało mi się z tym co podali na forum IC, ale było tego dzeisięć par. Zagadka :?:

Kolesie z forum IC piszą o zamieszaniu w tych rozkładach jazdy (patrz: Koszalin - Mielno ruszyło!!!), ale jednak coś ruszyło, a to dowody rzeczowe (fotka z IC Forum):
http://ic.rail.pl/download/file.php?id=4474&sid=eae130ef7a3b4c1de777327fa96db613&mode=view
Więcej w wątku na IC Forum: [RK] 10 szynobusów dla woj. zachodniopomorskiego

I jeszcze jedno potwierdzenie uruchomienia sezonowego połączenia do Milena: TVP Szczecin - Szynobusem z Koszalina do Mielna

Wkleję jeszcze kopię tego tekstu ze strony TVP SZCZECIN, bo z linkami różnie bywa:

"25.06.2010

Szynobusem z Koszalina do Mielna

W sobotę rusza kolejowe połączenie Z Koszalina do Mielna. Szynobusem będzie można dojechać nad morze w 15 minut.
To dobra alternatywa dla jazdy samochodem przez zakorkowana drogę numer 11.

Szynobus będzie kursować między Koszalinem a Mielnem codziennie do końca wakacji. Godziny kursowania dopasowano do rozkładu jazdy pociągów dalekobieżnych (podkreślenie: KKL). Szynobus, który będzie jeździł w dni powszednie, może zabrać 50 osób. W weekendy będzie kursować większy pojazd. Bilet normalny - 4 zł.
Wakacyjne połączenie reaktywowano trzy lata temu dzięki porozumieniu władz Koszalina z gminą Mielno i PKP. Na ewentualne pokrycie deficytu jaki może przynieść w budżecie miasta, zarezerwowano 200 tysięcy złotych.
Przypominamy, że od soboty z Koszalina nad morze będzie można pływać statkiem przez jezioro Jamno do Unieścia."

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0

:D No wreszcie udało mi się trafić na jakieś ślady rozkładu jazdy! Na stronie internetowej lokalnego tygodnika koszalińskiego "Miasto" z 25.06. br. wygooglowałem takie info:

"
Szynobusem do Mielna

Od soboty, 26 czerwca, po raz trzeci rozpoczyna swój sezon przewozowy - szynobus kursujący na linii Koszalin - Mielno. Zgodnie z założeniami wygodne połączenie dla turystów i mieszkańców Koszalina będzie czynne do końca tegorocznych wakacji.

W niedzielę o godz. 14.12 do Koszalina przyjedzie najnowszy szynobus - ATR - zakupiony przez samorząd województwa. Szynobus z gośćmi, m.in. z marszałkiem województwa Władysławem Husejko, zostanie powitany przez mieszkańców i władze Koszalina, a następnie odjedzie do Mielna, gdzie na pociąg będzie oczekiwać wójt Mielna Zbigniew Choiński.

Prezydent Koszalina Mirosław Mikietyński, wspólnie z radnymi, przeznaczył w tym roku na funkcjonowanie szynobusu z budżetu miasta kwotę 280 tys. zł, z czego ponad 80 tysięcy to koszty zarządzania linią.

Ceny biletów: normalny - 4 zł, ulgowy 37 proc. (szkolny, studencki) - 2,52 zł - ulgi zgodnie z ofertą PKP Przewozy Regionalne.

Kurs szynobusem trwa około kwadransa. Pierwszy pociąg rusza z Koszalina o godz. 8.35, ostatni z Mielna o godz. 21.37.

Oto pełny rozkład jazdy wakacyjnym szynobusem.

Koszalin – Mścice - Mielno Koszalińskie - odjazdy: godz. 8.35, 9.35, 10.35, 11.47 (do 30 sierpnia), 11.58 (tylko 31 sierpnia), 13.35, 14.40,15.55, 16.58, 17.58, 19.15, 20.12, 21.15 (do 30 sierpnia);
Mielno Koszalińskie – Mścice – Koszalin – odjazdy: godz. 9.15, 10.15, 11.25 (do 30 sierpnia), 11.33 (tylko 31 sierpnia), 13.05, 14.14, 15.30, 16.26, 17.30, 18.37, 19.37, 20.37, 21.37.

"

PS.
A z oficjanych internetowych rozkładów jazdy nadal nie można jeszcze wydusić takich informacji. Czyżby media jak zwykle były szybciej i lepiej poinformowane niż reszta? :| :shock:

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0

Mam fotkę aktualnego rozkładu jazdy ze stacji Mielno Koszalińskie. Sądząc po formie jego wykonania, to delikatnie mówiąc w zeszłym roku rozkład wyglądał bardziej oficjalnie... :D

Wygląda na to, że rozkład podany przeze mnie wcześniej (z lokalnego tygodnika "Miasto") pokrywa się z tym "oficjanym" naklejonym na drzwi dworca w Mielnie.

No i jeszcze fotki pokazujące aktualny stan stacji. Też wydaje mi się, że w ubiegłych latach wyglądało to trochę lepiej. :|

bstok70, próbowałem odnaleźć te wajchy, ale trochę zarosły. :?

PS.
A z tym nowym szynobusem z PESA to chyba jakaś ściema lub fotomontaż. Pewnie w dniu rozpoczęcia puścili go jako wersję demo dla vipów i dziennikarzy, aby sobie poprawili samopoczucie. Wczoraj normalnie jeździł na tej trasie ten stary przechodzony ogórek od Helmutów. :devil: :devil: :devil:

Załączniki

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0

gbbsoft napisał(a):
Sądząc po formie jego wykonania,
Nie no... Wygląda całkiem porządnie...
Jasne, do jego oprawienia zastosowano najnowocześniejszą koszulkę foliową i pewnie bardzo profesjonalną taśmę klejącą.
Jedynie trochę komuś nie wyszło wypoziomowanie... ;) :D

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.611 36 1

KKL napisał(a):
bstok70, próbowałem odnaleźć te wajchy, ale trochę zarosły.
Witam :D i dziękuję za pamięć. Patrząc na tory, przyznaję, że nie wygladają na nieuczęszczane. Czyli może poza sezonem też coś jeździło (mimo pustych pól w SRJP)? A zarośla wielkie i ten słup w tym gąszczu daje taki fajny klimat. A co to jest ten "przechodzony ogórek"?

Reakcje
0 0 0

KKL napisał(a):
A z tym nowym szynobusem z PESA to chyba jakaś ściema lub fotomontaż. Pewnie w dniu rozpoczęcia puścili go jako wersję demo dla vipów i dziennikarzy, aby sobie poprawili samopoczucie.
"Zmiany rozkładu jazdy na powrocie wynikają z tego, że z
Kołobrzegu skład pojedzie do Koszalina gdzie Marszałek
Husejko planuje lokalną koszalińską uroczystość
połączoną z inauguracją przewozów do Mielna."

Jest to kawałek wypowiedzi jednego z użytkowników http://kolej.mkm.szczecin.pl/ w temacie odnośnie przekazania SA136

ps. link do wypowiedzi ---> http://kolej.mkm.szczecin.pl/forum.php? ... hich=02.01

bstok70 napisał(a):
A co to jest ten "przechodzony ogórek"?
Mniemam, że chodzi o SA110 :)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.611 36 1

Witam :D . Ależ on jest fajny! trochę nawiązuje do SN61 i w ogóle już kiedyś miałem wrażenie, że nazwanie takich wagonów motorowych autobusem szynowym to tylko chwyt mający na celu zmianę przepisów dla tego typu taboru. One chyba ważą z 50 ton? Czy rzeczywiście wchodzi do nich tylko 50 osób?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5

Linię Koszalin-Mścice-Mielno, przejechałem w wakacje 1987 roku wagonem serii SN61 i nie wywołało to we mnie żadnych emocji :oops: , bo całe stado Ganzów jeździło wtedy przed moim oknem. Nie zachowałem nawet biletu na pamiątkę. Po cichu liczyłem, że sfotografuję ''niemca'' w Mielnie w tym roku, był tylko SA103-010 :|
Zupełnie przypadkowo sfotografowałem ten nowy Pesobus na stacji w Kołobrzegu w pierwszym dniu kursowania.

Załączniki

Reakcje
0 0 0

jeździło się do Mielna w te wakacje, ehhh tanio i szybko no i o dziwo mało ludzi było a do busów pchali się jakby darmo coś dawali

levisss

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

wiesz kwestia przyzwyczajenia :)
podobne problemy są na linii do Łeby albo Ustki,
Ustka degradowana z roku na rok puścili w tym roku autobusy spalinowe na linie pod napięciem :)
a Łebę może w końcu wyremontują bo prędkość rozkładowa podobna do wolnego busa :)

Załączniki

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0

Standardowo wraz z rozpoczęciem sezonu odświeżam temat.

Tradycyjnie jak co roku - z bólem, ale już jest. 23 czerwca wyruszy pierwszy w tym roku pociąg z Koszalina do Mielna Koszalińskiego

Dla informacji podaję link do aktualnego rozkładu jazdy. Może komuś się przyda, gdy będzie planował przyjazd w moje strony. Na szczęście trochę połączeń będzie, bo aż 11 par w ciągu dnia. Koszalin-Mielno Liniowy rozkład jazdy pociągów ważny od 22.06.2011

I jeszcze wygooglowany rozkład w formie obrazka:

http://3.bp.blogspot.com/-kQbbBqmyoUg/TfjE4OXOp-I/AAAAAAAAAdw/mYOUIWFhEhM/s1600/mielno1.png