• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

REAKTYWACJA LINI KOSZALIN-MIELNO Koszalińskie (nad morzem)

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Trochę po fakcie, ale skoro jednak zaczęły pojawiać się tematy o reaktywacjach lini kolejowych, to i ja wrzucę tu swoje trzy grosze.

W ubiegłym sezonie letnim, po 14 latach zawieszenia lini, ruszyło połączenie kolejowe Koszalin-Mielno Koszalińskie (nad morzem). Pierwszy pociag ruszył 19 lipca 2008 i jeździł do końca sezonu letniego, tj. do 31 sierpnia 2008.

W portalu www.tur-info.pl napisano:
"Aby doszło do uruchomienia trasy długo prowadzono dyskusje. W końcu większość radnych Koszalina zgodziła się, aby miasto wyłożyło 1,5 miliona zł na remont torowiska. Teraz turyści dojadą na plaże w 20 minut, a władze miasta liczą, że będą także mniejsze korki.

Na razie jest to połączenie wakacyjne, ale jeśli powiedzie się, wówczas na stałe wejdzie do rozkładu jazdy - dodał Jakubowski. Powodzenie akcji zależy też od samych turystów. Ewentualne straty z przedsięwzięcia mają opłacać wspólnie Koszalin i Mielno.

Pociągu z 110 miejscami siedzącymi, użyczył marszałek województwa. Szynobus będzie jeździł codziennie w godzinach 6 - 21 co godzinę."

Tu mała notka ze strony Przewozów Regionalnych:
http://www.pkp.szczecin.pl/informacje.php?id=213

Myślę, że w nowym sezonie w 2009 roku pociąg będzie jeździł już od 1 lipca, a może i szybciej.

A tu kilka moich fotek:

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.360 145 0
A tam nie było jakiejś "przeszkody" w postaci wlascicela posesj, któremu pociąg pod płotem przejeżdżał?

dziwnym trafem, właściciel ten był jednocześnie posiadaczem busa i miał pewnie żal, że mu kolej konkurencję robi ;-)

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Misiek napisał(a):
A tam nie było jakiejś "przeszkody" w postaci wlascicela posesj, któremu pociąg pod płotem przejeżdżał?
Może i coś jest na rzeczy, bo wystarczy popatrzyć, że peron w połowie szerokości przedzielony jest płotem (siatką). Widać to nawet w tle na moim pierwszym zdjęciu. Trochę to śmiesznie wygląda jak przyjedzie dłuższy skład (puszczają tam też taki dłuższy zestaw motorowy). Wysiadasz z pociągu i trafiasz w siatkę. Na ale cóż, to święta rzecz, to własność prywatna. :LOL:
Na szczęcie przy wejściu do poczekalni jest jak za dawnych lat, tj. cała część peronu jest do dyspozycji podróżnych - full wypas. :LOL:

A co do busów, to jest ich jak mrówków. Trochę się ich namnożyło w ostatnich latach. Tak więc jeżeli chodzi o konkurencję, to chyba busy same dla siebie są konkurencją. :D

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
gbbsoft napisał(a):
Ale wtedy nic tam nie jeździło...
No chyba jeździł autobus miejski lini nr 1 - jedynka do Mielna, który pod koniec ubiegłego roku teraz, albo przynajmniej zawiesili. Szkoda, bo było to też wygodne rozwiązanie. Na ale teraz będziemy mieli pociąg, a to w sumie lepiej, bo w sezonie na trasie do Mielna robią się korki samochodowe jak w zimie na zakopiance.

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Do Mielna pociągiem, autobusem i łódką

:grin: No wreszcie dobre wieści, bo już można było się obawiać, że i to połączenie zlikwidują na stałe. Czytaj: Do Mielna pociągiem, autobusem i łódką

Poniżej wkleję kopię artykułu z naszej lokalnej gazety (Głos Koszaliński z dnia 15.06.2009, www.gk24.pl ).
Wklejam tak na wszelki wypadek, gdyby później zdjęli ten artykuł z netu.

"Do Mielna pociągiem, autobusem i łódką

Jak będziemy jeździć na plażę do Mielna? 20 czerwca znowu ruszy w trasę szynobus. Będzie kursował z Koszalina nad morze 12 razy dziennie. To jednak nie jedyna nowość komunikacyjna na wakacje.

Uruchomione zostaną też znowu połączenia autobusowe z kurortem.

Uchwała koszalińskiej Rady Miasta w tej sprawie już została zatwierdzona (pisaliśmy o tym pod koniec maja). - Szynobus będzie jeździł do Mielna od 20 czerwca do końca wakacji - potwierdza Robert Grabowski, rzecznik koszalińskiego ratusza.

Maszynę udostępni Urząd Marszałkowski. Szynobus pomieści 100 osób. Podróż w jedną stronę ma trwać około 20 minut. Już jednak wiadomo, że inwestycja może przynieść straty. I to nawet duże. W zeszłym roku do szynobusu trzeba było dołożyć ponad 100 tysięcy złotych. W tym roku władze Koszalina zablokowały na to w budżecie aż 330 tysięcy złotych. 25 tysięcy złotych da też gmina Mielno.

Szynobus nie będzie jednak jedyną alternatywą dla zatłoczonej w wakacje drogi dojazdowej do Mielna (ta aż do 20 lipca będzie przebudowywana, więc korki na niej mogą być jeszcze większe niż zwykle). Miasto uruchomi też przeprawę wodną przez jezioro Jamno. Kiedy? Wiceprezydent Koszalina Andrzej Jakubowski obiecuje, że nastąpi to przed 1 lipca.

Miejski Zakład Komunikacji też zwiera szeregi. Pierwszego dnia wakacji uruchomione zostaną połączenia autobusowe Koszalina z Mielnem.

- Wraca na trasę "jedynka” - mówi Jerzy Banasiak, rzecznik MZK. Dowiedzieliśmy się jednak, że kursów będzie dużo mniej, niż było to rok temu. - Wtedy "jedynka” jechała za "jedynką”. Teraz to znacznie ograniczymy, choć dział przewozów jeszcze to dokładnie ustala - mówi Jerzy Banasiak.

Niestety, po wakacjach autobusy MZK przestaną jeździć nad morze.

[...]"

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
malizna napisał(a):
KKL napisał/a:
Poniżej wkleję kopię artykułu z naszej lokalnej gazety (Głos Koszaliński z dnia 15.09.2009, www.gk24.pl ).

A nad morzem już wrzesień...
Sprostowanie literówki: Oczywiście, że miało być: 15.06.2009 :oops:
Powrotów do przyszłości jeszcze nie opanowaliśmy. :D

PS. Jak tylko dostanę aktualny rozkład jazdy na połączenie do Mielna, to też postaram się go tu wkleić.

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Pociągiem z Koszalina do Mielna jeszcze szybciej !

:grin: Wreszcie PKP PR podało konkrety, czyli tegoroczny rozkład jazdy pociągu do Mielna:
http://www.pr.pkp.pl/aktualnosci,s,0,221.html

Na wszelki przypadek skopiuję podaną tam informację, bo z linkami do stron różnie bywa.

Turyści i mieszkańcy Koszalina mogą szybko i bezpiecznie dotrzeć na wybrzeże Bałtyku. W dniu dzisiejszym (20 czerwca br.) Przewozy Regionalne uruchomiły szynobus na trasie Koszalin - Mielno Koszalińskie. Pierwszy pociąg wyruszył z koszalińskiego dworca już o godzinie 7.20.

W tym roku dojazd na plażę potrwa tylko 15 minut, tj. o 5 min. krócej niż w roku ubiegłym, natomiast cena biletu normalnego nie ulega zmianie i wynosi 4 zł (2,52 zł dla uczniów i studentów).

Rozkład jazdy z powyższej strony w załączeniu.

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
No i ruch się rozkręca, i już "trochę" ludzi jeździ szynobusem do Mielna. :D
W tym roku faktycznie jeździ się szybciej, bo w 15 minut i na znacznej długości trasy szynobus jedzie sobie z prędkością 80 do 90 km/h (Sprawdziłem to GPS-em). Miło jest też przez okno podziwiać piękno krajobrazu i wpisujące się w niego korki na drodze samochodowej do Mielna. Że też ci drogowcy mieli kiedy zabierać się za przebudowe drogi. Sezon w pełni, a ci kładą asfalt, przebudowują poboocze, itp. No i stąd w weekendy korki aż do Poznania... :D :LOL:

PS. O korkach na drodze do Mielna poważnie, a z tym Poznaniem to oczywiście żartowałem. ;)

Załączniki

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Dziś na linii Mielno-Koszalin był już taki tłok, że co niektórzy podróżni musieli skorzystać z kabiny maszynisty... :D :D

PS.
Załączone zdjęcia może nie są najlepsze, bo poza mną nad plecami maszynisty wisiało jeszcze kilku podróżnych. :LOL:

Na marginesie dodam, że od tego roku z Koszalina do Mielna, a dokładniej do Unieścia (koło Mielna), i z powrotem można dostać się w jeszcze jeden sposób - poprzez jezioro Jamno. Patrz: Popłyńmy statkiem ku morzu

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Pamiętam tę linię, gdy jeździły tam wagony motorowe SN6.
Potem zelektryfikowali a następnie zamknęli, normalka w latach 80/90tych.
Jak byłem tam w 1994, to już nic nie jeździło, za to były już wtedy korki w Mielenku.
Fajnie że po latach jeździ znowu, ale mogliby zrobić sygnalizację na przejeździe przez drogę Kołobrzeg-Koszalin...

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
ciekma napisał(a):
... gdy jeździły tam wagony motorowe SN6.
Też to pamiętam, choć byłem wtedy jeszcze mały.

ciekma napisał(a):
Potem zelektryfikowali a następnie zamknęli, normalka w latach 80/90tych.
Zgadza się. Widać to, tj. pozostałości po elektryfikacji, na moim pierwszym zdjęciu z początku tego wątku.
Te słupy bez przewodów sieci trakcyjnej na stacji w Mielnie i po drodze.

ciekma napisał(a):
...ale mogliby zrobić sygnalizację na przejeździe przez drogę Kołobrzeg-Koszalin...
Wydaje mi się, że ten przejazd już przebudowali i coś takiego już tam funkcjonuje. Sprawdzę to jeszcze raz gdy będę znów jechał do Mielna.

Reakcje
1 0 0
ciekma napisał(a):
ale mogliby zrobić sygnalizację na przejeździe przez drogę Kołobrzeg-Koszalin...
przejazd jest całkiem nowy, bodajże Bombardiera - z tego co kojarzę to inwestycja kosztowała 90 tys. i w ramach umowy z ratuszem płaciło PKP. Ostatnio jakiś czujnik im się spalił i czekali aż przyślą nowy, w ramach "racjonalizacji" postawili znak "Stop" i korki powróciły. Teraz już chyba sytuacja wróciła do normy

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Re: REAKTYWACJA LINI KOSZALIN-MIELNO Koszalińskie (nad morze

Wygląda na to, że jeszcze w tym roku nie zaorzą trasy do Mielna. Chyba coś ruszyło :D , ale z promocją tego połączenia jak na razie jest bardzo cienko... nie wspominając już o wyprzedzającej informacji. :D

Na razie nie udało mi się jeszcze dodzwonić do Informacji PR aby to potwierdzić, a jedynie mam info z IC Forum, które mówi, że: Koszalin - Mielno ruszyło!!!

Internetowy rozkład-pkp.pl pokazuje dziesięć połączeń w przeciągu całego dnia (Dobre i to.), choć dane z rozkładu nie zgadzają mi się, z tym co podali na wspomnianym forum... :| :?:

radojot

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Ciekawostka (na pewno nie dla KKL ale mam nadzieję, że dla innych ;) ) nawiązująca do tematu wątku: w Koszalinie przed wojną jeździły tramwaje - od dworca kolejowego na Górę Chełmską i do Rokosowa (jedna linia z rozgałęzieniem), rozstaw szyn był kolejowy. Zbudowano też "plażową" linię tramwajową od dworca kolejowego do Mielna. Jej tory były poprowadzone wzdłuż dzisiejszej ul. Morskiej i dalej poboczem drogi do Kołobrzegu, za miejscowością Mścice trasa tramwajowa łączyła się z torem kolejowym. Uruchomienie tej linii tramwajowej nastąpiło 01.07.1913, zamknięto ją w 1938 r. bo przegrała z transportem autobusowym. Rok wcześniej z tego samego powodu zamknięto trasę miejską.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.619 36 1

Witam :D . Trzymam kciuki za to połączenie. W dzieciństwie pamiętam jak woziły mnie tam SN61 (o czym było już wcześniej). Nie wiem jak teraz wygląda stacja w Mielnie (bo kiedy byłem tam ostatnio jeszcze nie było elektrycznej sieci trakcyjnej a teraz widać że już jej nie ma), ale był na końcu tor wyciągowy do objeżdżania składu (za moich czasów już nie wykorzystywany bo jak wspomniałem jeździły Ganze). Z dumą piszę, że wajcha rozjazdu zawiera moje odciski palców :p (o ile jeszcze jest tam rozjazd). Pozdrawiam.

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0

Też pamiętam te SN-ki. Czasami ciągnęły też jeden lub dwa ryflaki. Wyjazdy do Mielna nad morze zawsze były dla mnie wielką atrakcją i w sumie mimo tłoku było to przyjemniejsze niż jazda ogórkiem (mam na myśli autobus miejski linii nr 1) na śledzia... :D

Nie obiecuję, że od razu, ale postaram się pyknąć jakieś fotki, gdy będę w Mielnie, i coś tu jeszcze wkleję. Myślę, że ze znalezieniem toru wyciągowego (lub pozostałości) to jeszcze nie powinno być problemu, ale z tymi odciskami palców na wajchach to będzie trochę trudniej... :D