• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Railbox WMouse

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Witam,

Chciałem zapytać co brakuje w WMouse że sprzedaż tego jest nie zbyt wysoka? WMouse to jest "myszka" bezprzewodowa z Wi-Fi która może pracować z centralami systemy Z21(DR5000, Z21 itd.) Oprogramowanie jest openSource: https://github.com/railbox/WMouse

Capture.PNG

Czy naprawdę brak potencjometru obrotowego to jest duży problem? Chciałem dodać coś takiego na boku manipulatora:

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
No trudno, niech się reklamuje - trzeba wspierać rodzime rzemiosło, nawet to kopiujące zagraniczne pomysły, ale jednak z istotnym wkładem własnym. ;)

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
O WMouse już pisałem. Największe problemy to:
- 9 kroków prędkości bez względu czy ustawi się 128 czy 28.
- Po Vmax dajemy + i jest V=0.
- Czasem zawiesza się tak dziwnie, że nie działają klawisze funkcyjne ale jazda bez problemu. Innym razem nie można nawet zmienić prędkości (nie wim czy problemem jest WMouse czy NanoX w RailBox ale raczej WMouse bo MM Roco nie miało takich problemów).
- Monochromatyczny wyświetlacz o stosunkowo niedużej rozdzielczości. Zamiast monochromatycznego OLED, w podobnej cenie, można kupić kolorowy TFT. Nie wiem jednak, czy ESP da radę obsłużyć TFT (wielkość RAM, DMA dla SPI itp).
- Brak znaków diakrytycznych "OBSLUGA", itp. Żenada bo to produkt krajowej produkcji.
- Niepotrzebny scroll napisów, wystarczyłoby zrobić węższą czcionkę.
- Prędkość ustawiana przyciskami.
- Prądożerny ESP.
- Długi czas logowania do Wi-Fi
Dwa ostatnie problemy rozwiąże np RFM12B. Nie ma logowania, stratuje w ułamku sekundy, pobiera ok 10 razy mniej niż ESP.

To, że kod jest otwarty nie oznacza, że użytkownicy zaczną kupować i wprowadzać zmiany.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Jeśli już, to impulsator, a nie potencjometr - co będzie się działo przy zmianie lokomotywy?
Nie chcę potencjometr jak na MultiMaus wtedy nie ma problem z zmianą lokomotywy.
Hmm moim zdaniem reklamy, bo o tym produkcie pierwsze slysze, a o marce drugi.
Nie jestem pewien że reklama tutaj na forum jest dozwolona. Ale zapraszam do strony railbox.pl
Na razie ciekam na stabilność innych produktów u klientów. W ten produkt od początku nie wierzyłem bo wszystkie mają smartfony ale jak taki openSource dlaczego nie.
- 9 kroków prędkości bez względu czy ustawi się 128 czy 28.
- Po Vmax dajemy + i jest V=0.
Naprawione w wersji 1.3: 21 kroków prędkości.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Naprawione w wersji 1.3: 21 kroków prędkości.
Do 128 daleka droga ale wiem czym to grozi. Długooooo trzeba czekać aż prędkość zmieni się z min na max i na odwrót. Enkoder rozwiązuje problem jak dobrze się napisze program bo np PIKO Smart Controller Light ma to zrobione źle i trzeba się nieźle nakręcić, tak jakby wielkom problemem było zwiększać prędkość o więcej kroków gdy kręci się szybko a o mniej (precyzyjnej) gdy wolno. Odnoszę wrażenie, że soft do PIKO pisał jakiś "Arduinowiec" i to jego jeden z pierwszych programów, bo jest napisany tragicznie, jak dla wroga.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
railbox napisał(a):
Nie jestem pewien że reklama tutaj na forum jest dozwolona. Ale zapraszam do strony railbox.pl
O aspekcie technicznym produktu wypowiedzieli się już koledzy, ja dodam trzy grosze na temat marketingu. Z reklamą problemu chyba nie ma, są da działy (giełda i mikro-producenci...), gdzie w sumie mamy tylko reklamy, a tutaj można przecież zamieścić relację z projektowania i budowy urządzeń. Ja zachęcony cytowanym wpisem odwiedziłem stronę producenta, znalazłem nawet produkt, który mnie interesuje (DCC Dekoder 14 funkcji) i tu pojawia się pierwszy problem - nie ma zdjęcia, potem okazuje się że link do polskiej instrukcji jest niedostępny (działa tylko angielska, mi to nie przeszkadza, ale jednak polska wersja instrukcji to podstawa). Nic to, niezrażony klikam "do sklepu" i... dostaję takie coś:

ekran.jpg

Proszę wybaczyć, ale po tym nie sprawdzam dalej oferty producneta, jestem już wystarczająco zniechęcony. I tu nasuwa się następujący wniosek - bez względu na to, jak dobrym produktem dysponujemy, nie da się go sprzedać bez skutecznego marketingu. To jest podstawowa zasada, której niestety nie rozumie / nie stosuje większość drobnych producentów. Szczególnie na początku rozwoju firmy koniczne jest jak najszersze poinformowanie potencjalnych klientów o ofercie i zaletach produktów, czyli po prostu wzbudzenie zainteresowania. Potem produkt trzeba dostarczyć, unikając takich wpadek jak ta opisana powyżej, rozwijać go, reagować na problemy i oczekiwania klientów, dzięki czemu możliwe będzie budowanie marki. Obawiam się, że nie ma innych magicznych recept na sukces niż dobry produkt, skuteczny marketing i współpraca z klientami. A nawet to nie gwarantuje sukcesu, bo dochodzą przecież czynniki zewnętrzne, na które nie mamy wpływu (na przykład chińskie badziewie, którego jedyną zaletą jest niska cena, która jak wiemy w Polsce jest niestety jednym z kluczowych czynników przy decyzjach konsumenckich).

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
znalazłem nawet produkt, który mnie interesuje (DCC Dekoder 14 funkcji) i
Nie działa z włączonym RailCom. Z tym mają problem wszelkie "samoróby" np dekodery PACO. Nie wiem dlaczego? W moich dekoderech RailCom nie jest problemem. Czyżby producenta nie było stać na zakup np DR5000?

Szczególnie na początku rozwoju firmy koniczne jest jak najszersze poinformowanie potencjalnych klientów o ofercie i zaletach produktów
Temat RailCom najlepiej byłoby przemilczeć w reklamie.

OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
znalazłem nawet produkt, który mnie interesuje (DCC Dekoder 14 funkcji)
Na razie wszystko sprzedane(Mam jeden). Za kilka tygodni będzie Dekoder 14 funkcji + Dekoder 12 funkcji (21MTC) + Listwy do oświetleń.
Naprawiłem ;)
20201209_102616.jpg 20201209_102626.jpg

Wiem że marketing na dzisiaj jest słaby. Głównie zajmuje się produkcją.
Nie działa z włączonym RailCom.
Nie sprawdzałem, czy działa, czy nie. Dlatego jest tak napisane. Dla mnie RailCom jest bez sensu, dlatego nie biorę go po uwagę. Jeśli ktoś mi powie, że często go używa, to zmienię podejście.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Dla mnie RailCom jest beż sensu
To masz inne podejście niż 90% producentów DCC.

Nie sprawdzałem działa czy nie.
To jak testujesz dekodery?
Z PIKO SmartControllerLight Box działa? Tam są strasznie naciągane parametry.

Zanim udostępniłem dokumentację dekodera kupiłem kilka centralek (RailBox też) aby sprawdzić czy na wszystkich popularnych dekoder pracuje poprawnie. Nie wyobrażam sobie, aby sprzedawać dekoder niesprawdzony na wielu (najlepiej wszystkich) popularnych systemach. Przyślij mi ten dekoder to sprawdzę na tym co mam.
Czy ma on jakieś efekty jak "świetlówka", "płomień", "iskrzenie pantografu", itp? Jeśli nie, to raczej wielu kupujących nie będzie. Jak nawet światła PKP zrobiłem w dekoderze. Funkcja "dym" (ograniczenie czasowe). Automatyczne wyygaszanie (losowy zakres) oświetlenia kabiny, o płynnym rozświetlaniu czy wygaszaniu nie wspomnę. PWM można ustawić jako wartość bezwzględną lub wartość napięcia.
Czy dekoder zapamiętuje stan funkcji F12+ tak jak zaleca NMRA? Mój zapamiętuje ale można to przez CV wyłączyć. Można zapamiętywać od F5+ i wtedy wyłączyć cykliczne wysyłanie tych ramek w centralce (np DR5000). Zastanawiam się, czy nie dać opcji zapamiętywania od F0+ bo widzę, że ma to sens. Może nie dla przeciętnego "Kowalskiego", który ma tani system PICO czy NanoX ale już na dosyć inteligentnym DR5000 sens jest.
Mimo tych wszystkich "bajerów" sprzedaż kiepska więc jak nie masz tych "bajerów" to nie dziw się, że masz bardzo kiepską sprzedaż.

Jeśli kto mi powiedzie że często go używa to zmienię podejście.
Ja używam dlatego musiałem zrezygnować z zabawek typu PACO itp i zrobić swój dekoder.

Podstawa, to kupienie różnych systemów i testowanie na nich a niue tylko na kodzie PACO. Przetestuj na PICO/ESU. U mnie dekoder się "wykrzaczył". Straciłem kilka godzin aby poprawić soft. Ze względu na to, że udostępniam dokumentację i program mógłbym "olać" testowanie na różnych systemach ale tego nie zrobiłem. Co prawda nie mam jeszcze wielu centralek ale z czasem je kupię do testów. Jeśli jednak robisz produkt komercyjny, to MUSISZ sprawdzić to na czym tylko się da. Dla firmy i ogólnych kosztów inwestycji te ok 10k zł to niewiele zwłaszcza, że ja jako hobbysta wydałem ok 10k zł na centralki itp a będą kolejne (zostały te najdroższe, po ponad 3k zł).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Czy dekoder zapamiętuje stan funkcji F12+ tak jak zaleca NMRA?
Zapamiętuje stan wyjść.
Czy ma on jakieś efekty jak "świetlówka", "płomień", "iskrzenie pantografu", itp?
Tak. Zobacz instrukcje.
Przyślij mi ten dekoder to sprawdzę na tym co mam.
Mogę ci wysłać(i loko dekoder też) jeśli chcesz mi pomóc.
Nie wyobrażam sobie, aby sprzedawać dekoder niesprawdzony na wielu
Tak to powinno być ale producenci smartfonów nie sprawdzają że Wi-Fi działa że wszystkimi routerami. Na razie wiem że podstawowa konfiguracja działa z Z21, Multimaus, DR5000. Nie testowałem RailCom bo nie mam na to czasu.

Ostatnio edytowane:

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Problem w tym, że o instrukcję trzeba pisać. Dlaczego nie ma jej dostępnej bez problemu? Dla mnie to sygnał ostrzegawczy.

Mogę ci wysłać(i loko dekoder też) jeśli chcesz mi pomóc.
Dekoder, instrukcja i to wszystko. Najlepiej jakby miał już podlutowane jakieś LED.

Tak to powinno być ale producenci smartfonów nie sprawdzają że Wi-Fi działa że wszystkimi routerami.
Ilu jest producentów Wi-Fi a ilu DCC?
Pisałem o problemach z tanim PICO/ESU. Jest dosyć popularne, jak nie działa dobrze z tymi systemami to tracisz wieli klientów.

Do RailCom mi ręki nie doszli.
Wiem, że pochodzisz z innego kraju ale napisz to inaczej bo nie bardzo wiem o co chodzi.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
To chyba mój główny problem w marketingu ale podoba mi Polska
Nie zajmujesz się sprzedażą więc to nie Twój problem.
Najlepiej jest gdy użytkownicy zgłaszają problemy, propozycje do dystrybutora, ona przekazuje Tobie. Ty realizujesz i nie kontaktujesz się bezpośrednio z klientami. Oczywiście, chciałoby się ale nie zawsze tak się da.

Odnajdę e-mail do Ciebie i dam Ci namiary na paczkomat bo taką formę preferujesz.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
483 8 0
Trzykrotnie. ;)
Może nie dla przeciętnego "Kowalskiego", który ma tani system PICO
Pisałem o problemach z tanim PICO/ESU
Może i literówka. Ale jak się czyta taki wpis:
Wtórny analfabetyzm to plaga.
Niestety, od błędów się roi bo piszący nie znają poprawnej formy. Nie możliwe aby nie zauważyć czerwonego szlaczka czy innej formy sygnalizacji błędu, po prostu, 90% ludzi nie umie pisać a "szczycą" się tytułami "magystra" itp.
To nie sposób zareagować. ;)

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Trzeba odróżnić wtórny analfabetyzm od literówek ale jak się tego nie potrafi to znaczy, że .... szkoda mojego czasu. Od nauki podobno są szkoły i tam odsyłam.

PS
Przykład idzie z góry. Jeśli administrator pisze nie na temat to niby dlaczego nie na temat nie mogą pisać zwykli użytkownicy forum?
Może warto zacząć od siebie?
Tak to już jest z tymi samozwańczymi prezesami, ojcami dyrektorami itp.