Przerabialiśmy na forum różne egzotyczne tematy. Chciałbym zaproponować swój, może nazbyt techniczny, ale bez tego sprzętu dziś nie sposób prowadzić ruchu pociągów - chodzi o radiotelefony i ich zdjęcia. W Polsce od lat 80. XX w. dominuje sprzęt ukf krajowej produkcji, a w przyszłości czeka nas GSM-R, czyli "komórki wyłącznie dla kolejarzy".
Zachęcam do publikacji zdjęć najdziwniejszych sposobów montażu paneli radiotelefonów w różnych pojazdach szynowych w Polsce i zagranicą. Oto moje zdjęcia:
Stare radiotelefony z PRL w MK
Wyrób Unitry Warel:
PICT0007
Rtlf ukf Koliber we Flircie KM:
FLIRT
Panel rtlf Koliber:
FLIRT
Moduły rtlf Koliber w ST44:
ST44-1210
Dedykowany radiotelefon ukf w drezynie (zapewne pracuje na innych kanałach niż sieć ukf PKP PLK):
Dni Transportu - 21 IX 2008
Panel GSM-R po lewej w ex-szynobusie DR:
DR 778
I jego zbliżenie:
DR 778
I tu mnie Niemcy z DDRu zastrzelili - rtlf prod. RFT (Made in DDR) w czynnym DR 01 137:
An old RFT radiotelephone on board of the DR 01 137
A tu jeszcze bardziej: rtlf GSM-R w Kriegsloku zbudowanym w czasie wojny w Elblągu:
GSM-R w Kriegsloku
Zachęcam do publikacji zdjęć najdziwniejszych sposobów montażu paneli radiotelefonów w różnych pojazdach szynowych w Polsce i zagranicą. Oto moje zdjęcia:

Wyrób Unitry Warel:

Rtlf ukf Koliber we Flircie KM:

Panel rtlf Koliber:

Moduły rtlf Koliber w ST44:

Dedykowany radiotelefon ukf w drezynie (zapewne pracuje na innych kanałach niż sieć ukf PKP PLK):

Panel GSM-R po lewej w ex-szynobusie DR:

I jego zbliżenie:

I tu mnie Niemcy z DDRu zastrzelili - rtlf prod. RFT (Made in DDR) w czynnym DR 01 137:

A tu jeszcze bardziej: rtlf GSM-R w Kriegsloku zbudowanym w czasie wojny w Elblągu: