• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Pytanie sterowanie

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Witam które sterowanie wybrać na początek piko zestaw startowy cyfrowy czy roco ? Czy jest to bez różnicy . pozdrawiam
Jest to w sumie bez różnicy. Ważne żeby sobie zadać pytanie czy chcemy mieć jeszcze WiFi, czy tylko myszka roco lub piko. Jeśli WiFi to lepiej kupić taką centralkę
https://bogos.pl/pl/p/Centrala-DCC-Wi-Fi-RB-1110-Railbox-bez-zasilacza/1703
i wtedy masz możliwość zakupić multimaus roco lub SmartController piko - obydwa po kablu(choć każdy standard połączenia)
albo z nich zrezygnować i sterować z telefonu
polecam aplikację tej samej firmy co centralka railbox - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.railbox.railroadcontrol&hl=pl&pli=1
a w przyszłości do tej centralka możesz podpić wszystko co potrzeba nawet multimaus roco - wersja WiFi
oraz inne akcesoria od dekoderów akcesoriów po moduły zajętości toru...

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.976 62 10
Jest to w sumie bez różnicy. Ważne żeby sobie zadać pytanie czy chcemy mieć jeszcze WiFi, czy tylko myszka roco lub piko. Jeśli WiFi to lepiej kupić taką centralkę
https://bogos.pl/pl/p/Centrala-DCC-Wi-Fi-RB-1110-Railbox-bez-zasilacza/1703
i wtedy masz możliwość zakupić multimaus roco lub SmartController piko - obydwa po kablu(choć każdy standard połączenia)
albo z nich zrezygnować i sterować z telefonu
polecam aplikację tej samej firmy co centralka railbox - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.railbox.railroadcontrol&hl=pl&pli=1
a w przyszłości do tej centralka możesz podpić wszystko co potrzeba nawet multimaus roco - wersja WiFi
oraz inne akcesoria od dekoderów akcesoriów po moduły zajętości toru...
Niezła reklama, no i oczywiście Wi-Fi i aplikacja bo inaczej już się nie da, a za jakiś czas bez aplikacji nie skorzystasz z toalety, smutne i przerażające zarazem.
Jest przecież kompletne sterowanie od Roco, od Piko, od Digikeijs, tu uwaga reklama: sam używam i uważam, że robi super robotę, aczkolwiek po problemach wewnątrz firmy z Digikeijs powstał YaMoRc co nie oznacza, że jakoś jest zła, wręcz przeciwnie.
Główny zainteresowany powinien więcej poczytać na temat sterowania DCC i wybrać to, czego na dzień dzisiejszy od sterowania oczekuje.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.205 47 1
Witam które sterowanie wybrać na początek piko zestaw startowy cyfrowy czy roco ?
Cześć.
A masz już jakiś tabor, czy dopiero kupujesz pierwszy cyfrowy zestaw startowy?
A może kupujesz zestaw analogowy i chcesz dokupić dekodery i sterowanie cyfrowe?
Możliwości konfiguracyjnych jest wiele. Napisz coś więcej, co masz, co planujesz, opisz swą wizję itd.
Wówczas obczaimy, co Ci potrzeba.:)

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Niezła reklama, no i oczywiście Wi-Fi i aplikacja bo inaczej już się nie da, a za jakiś czas bez aplikacji nie skorzystasz z toalety, smutne i przerażające zarazem.
Jest przecież kompletne sterowanie od Roco, od Piko, od Digikeijs, tu uwaga reklama: sam używam i uważam, że robi super robotę, aczkolwiek po problemach wewnątrz firmy z Digikeijs powstał YaMoRc co nie oznacza, że jakoś jest zła, wręcz przeciwnie.
Główny zainteresowany powinien więcej poczytać na temat sterowania DCC i wybrać to, czego na dzień dzisiejszy od sterowania oczekuje.
Jaka reklama! Sam używałem wcześniej centralek roco i piko, czasem używam także myszy roco i pilota piko, więc piszę to z własnego doświadczenia. Wszystko zależy od zabawy jaka kto preferuje, ale wiem też ile problemów sam miałem na początku by to wszystko zgrać - trzeba mieć dużo cierpliwości i do tego kogoś kto pomoże.
Tak są inni producenci ale pisanie przez Ciebie w tym momencie o firmie Digikeijs - jest bez sensu, bo firma nie istniej i praktycznie produkt nie do dostania - wsparcia już nie ma! Sam używam DR5000 2 sztuk(fajna rozbudowana centralka, ale nie jest prosta w obsłudze - jak wielu się przekonało), natomiast pisanie o YaMoRc w tym momencie dla kogoś kto zaczyna to moim zdaniem kolejny bez sens bo w Polsce tego nie kupisz, a dla osoby początkującej to jest zbyt rozbudowana centralka - zresztą z dostępnością ich produktów w Niemczech też jest różnie.
Moja propozycja wynikała z tego, że jest to producent Polski i korzystam z jego produktów od centralek, po dekodery akcesoriów i dekodery do lokomotyw, a do sprzedawcy mam 15 km - który sprzedaje też te produkty, a do tego jest bardzo dobre wsparcie producenta tutaj na forum. Jeśli mi coś nie działa piszę i mam dość sprawną odpowiedz.
Natomiast jeśli ktoś chce obsługiwać je telefonem(lub myszą roco w wersji wifi to nikt mu tego nie zabroni) to lepiej mieć od razu moduł wifi. Sam używam pilotów roco, piko, a na imprezach fredów, ale to jest osoba początkująca!
Co do apki railbox - tak używam i jestem z niej zadowolony to czemu mam nie polecać(choć ja jej używam z DR5000 i w momentach jak nie chce uruchomić Traincontrollera) używałem wcześniej apki roco, ale ta jest fajniejsza przynajmniej dla mnie :) . Do rozbudowanej zabawy używam Traincontrollera v.10 z +SmartHand v.10.
Więc ja mam taką opinie jeśli chodzi o kogoś początkującego. Twoja propozycja dotycząca poczytania nie zawsze się sprawdza, bo nie ma nigdzie porówniania centralek, a przekopać się przez dziesiątki postów też nie jest łatwe i wymaga sporo czasu. W końcu @Ramzes po to zadał pytanie i odpowiedziałem: "Jest to w sumie bez różnicy"

Inną opcją jest zakupienie zestawy startowego już z centralką.

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.448 146 0
Jaka reklama! Sam używałem wcześniej centralek roco i piko, czasem używam także myszy roco i pilota piko, więc piszę to z własnego doświadczenia. Wszystko zależy od zabawy jaka kto preferuje, ale wiem też ile problemów sam miałem na początku by to wszystko zgrać - trzeba mieć dużo cierpliwości i do tego kogoś kto pomoże.
Kolega obecny na podforum amerykańskim testował dekodery tejże firmy (RB). Jego testy kilku dekoderów (i jednego mojego) wystarczają mi, żeby nigdy więcej nie skusić się sie na "RB_coś tam". Czy to centralka czy to dekoder.

Tak samo jak w przypadku centralki Roco, która we wczesnych czasach mojej przygody z DCC (będzie z 15 lat temu?) upaliła kilka moich dekoderów. No dobra, to było Roco z myszą na sznurku a nie Multimouse, ale chyba "czarne pudełko" nadal nie ma kontroli napięcia wyjściowego?

Od tych 15 lat mam inną centralkę, która działa bez problemu, w ramach kaprysu dokupiłem drugą innej firmy.
Nazwy za dodatkową opłatą za reklamę ;)

p.s. wydaje mnie sie, że Piko Smart Control to coś podobnego, opartego na tym samym ustrojstwie co mam od 15 lat (Fleischmann Twin Center czyli Uhlenbrock Intellibox II)
Druga to najprostszy Digitrax Zephyr DCS52.
:)

OP
OP
Ramzes

Ramzes

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam posiadam zestaw analogowy parę wagonów wszystko firmy roco chciałem zakupić zestaw cyfrowy w modelmani bo jest promocja na roco chociaż jest w podobnej cenie piko PKP Husarz tak sie zastanawiam na tymi zestawami .pozdrawiam Roco 5110005
Piko 59103

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Kolega obecny na podforum amerykańskim testował dekodery tejże firmy (RB). Jego testy kilku dekoderów (i jednego mojego) wystarczają mi, żeby nigdy więcej nie skusić się sie na "RB_coś tam". Czy to centralka czy to dekoder.
Wstaw link chętnie poczytam. Ja z dekoderami akcesoriów żadnych problemów nie miałem, a mam ich kilkanaście.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.205 47 1
@Ramzes
A może coś takiego...?
Masz sterowanie i niezły jakościowo polski zestaw lokomotywy z wagonami. TU LINK

Cargounit.jpg
Wychodzi około 1500 plus przesyłka.
Poszukaj, może gdzieś indziej jeszcze znajdziesz, bo wyszedł on chyba 3 lata temu, więc trudno znaleźć.
Sterowanie z21Start z MultiMausem uciągnie elektrycznie sporo taboru.
Ja używam MultiMausa i nie narzekam.
Tego bym nie brał - Roco 5110005. Ani polskie, ani fajne.
Husarz Piko, no nie wiem... Jak tam chcesz, jest polski tabor, ale jakość hobby.