• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Pytanie do osób, które znają się na elektryce

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.292 26 8
Przygotowałem podłączenie serwa i chciałbym żeby przełącznik się świecił. Nie bardzo wiem gdzie podłączyć ten trzeci przewód?
Poniżej zdjęcie układu i schemat włącznika, ale nie wiem jak to razem skomponować żeby się świeciło i nic nie uległo uszkodzeniu, dlatego potrzebuję wsparcia.
249523CF-1B10-42DB-9B2F-9D99F07F450E.jpeg EAF30844-7DAA-48A4-A92B-ADD7A30338FD.jpeg

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.604 3 0
Pokazałeś podstawowy schemat podłączenia przełącznika zapewne zaprezentowany przez sprzedawcę przełącznika.
W Twoim sterowniku podłączony jest on pod bardziej skomplikowany układ niż tylko zasilanie i odbiornik.
Najlepiej zapytaj samego producenta.

Ostatnio edytowane:

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
455 1 0
Podłącz tak jak masz na obrazku.
Mosiężny skrajny konektor to jeden koniec podświetlenia klawisza (na obrazku minus baterii)
Drugim końcem podświetlenia jest środkowy konektor.
A zestyk klawisza jest pomiędzy środkowym a skrajnym cynowanym. Więc zasilanie do skrajnego cynowanego (na obrazku plus baterii) a odbiornik do środkowego. A mosiężny do drugiego przewodu zasilania.
Te klawisze są w wersji 12V z LEDem albo 230V z neonówką, neonówka Ci przy niskim napięciu nie zaświeci. A LED przy 230V (ale to nie Twój przypadek) pójdzie z dymem.
Na pewno pomieszanie przewodów na klawiszu niczego nie popsuje, najwyżej zrobisz zwarcie na zasilaniu.
Na obrazku wygląda że zasilasz jakąś płytkę sterownika serwa ?

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.604 3 0
Ale on tego nie podłącza do baterii, ani jako włącznik zasilania jakiegoś odbiornika, tylko jako przełącznik podający sygnał na wejście sterownika serw.

Ostatnio edytowane:

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
455 1 0
Autor tematu podał za mało informacji, moje uwagi są aktualne jeśli klawiszem załącza zasilanie jakiejś elektroniki. Gdyby tak podał co to za elektronika i gdzie podpiął klawisz, było by łatwiej.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.604 3 0
Zdjęcie też średnie, ale udało mi się po nim znaleźć co to za sterownik i gdzie podłączony jest włącznik. Choć juz na zdjęciu widać że nie na zasilaniu.

Producent tez nie podaje jaki zakres napięć akceptują wejścia sterujące, więc bez tej wiedzy nie kombinował bym za bardzo.