• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Px48 w 2024 - piotr66

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
109 1 0
Niczego mi proponować nie musisz, mam w domu już trochę wydruków i jeśli nie da się czegoś wypolerować z uwagi na konstrukcję, to się zmienia kąt druku, by drukarce ułatwić druk walca. A na pewno nie skacze się do gardeł ludzi, którzy zwracają na to uwagę i proponują zmianę. Nawet na tym forum są tego przykłady.
I jasne, większość takich defektów widać tylko z bliska... Z wyjątkiem choćby defektu druku na pierwszym i drugim z pięciu wydruków na zdjęciu wyżej, które już widać z dość daleka przez całą długość kotła.
Pozostaje jeszcze poczekać na pokaz właściwości jezdnych. Szczerze chcę zobaczyć, jak udało się rozwiązać tą kwestię w zadowalający sposób.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Ech. Na każdym kolejnym zdjęciu widać dość mocno niedoskonałości druku i wykończenia malatury. Na dwóch pierwszych modelach naprawdę rzucają się w oczy. Dla porównania Ranger w swoim Ty51 dosłownie sam napisał, że małym nakładem można było wydruk lekko spolerować i efekt był naprawdę świetny.
Jak zamówiłem wydruk u Rangera dostałem taki tenderek. Nie trzeba chyba dodawać, że w oryginale te piękne krzywizny niewystępują. Pewnie dawać rady jest dużo łatwiej...
Co do szlifowania ścian z nitami to już kolega przede mną się wypowiedział bardzo trafnie.

Załączniki

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
4.090 14 1
Jak zamówiłem wydruk u Rangera dostałem taki tenderek. Nie trzeba chyba dodawać, że w oryginale te piękne krzywizny niewystępują. Pewnie dawać rady jest dużo łatwiej...
Co do szlifowania ścian z nitami to już kolega przede mną się wypowiedział bardzo trafnie.
Ale że jak i kiedy? Na jakiej drukarce to było? Ja przeszukałem pliki do 2019r i nie widzę tego u siebie.

Ostatnio edytowane:

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
4.090 14 1
To jest od ciebie, kiedy to było już nie powiem, takiej dokumentacji nieprowadzę.
Bardzo wygodne z Twojej strony dyskredytować kogoś nie podając żadnych faktów. Prawda jest taka, że w 2024r zmieniłem drukarkę na inną bo nie byłem zadowolony z Formlabs Form2. Tak, miała tendencje do druku baboli i tak, druki potrafiły się krzywić po jakimś czasie. Z różnych względów.
Nie mniej jednak nie drukowałeś tego u mnie na pewno od wielu lat bo już nie współpracujemy.
Nie twierdź więc proszę, że obecne druki są takie jak pokazałeś.
To, że ten druk tak wyszedł kiedyś, lata tamu to wcale nie musiała być wina jedynie drukarki. Pudło mogło mieć np za cienkie ścianki itd. Nie będę teraz tego drążył.
Rozdzielmy też UMF od 3DPrint, który zajmował się drukami we Wrocławiu i ja z tym nie miałem nic wspólnego oprócz pozycjonowania na swojej stronie.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Nie dyskredytuję. Zapłaciłem, dostałem więc mogę pokazać kiedy mam na to ochotę. A że zostałeś wplątany tą dyskusję to też nie ja tylko kolega Fisz.
Poza tym nie masz się czym denerwować, to ja jestem tu naciągaczem i moje modele są gniotami.

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
4.090 14 1
Nie dyskredytuję. Zapłaciłem, dostałem więc mogę pokazać kiedy mam na to ochotę. A że zostałeś wplątany tą dyskusję to też nie ja tylko kolega Fisz.
Poza tym nie masz się czym denerwować, to ja jestem tu naciągaczem i moje modele są gniotami.
Daj sobie na luz. Modele robisz dobre od lat.
Czasem warto coś jeszcze poprawić.
Może dlatego w Ty51 ciągle mi coś nie leżało I trwa to już 14 lat.

Reakcje
2.894 81 2
Daj sobie na luz. Modele robisz dobre od lat.
Jeśli chodzi o wąskie tory to tu bym mocno polemizował ;)
Myślę że kolega Piotr pierwszy raz zderza się z rzeczywistością i zamiast ach i ech jest jakaś krytyka modelu tu na forum. Cały czas zastanawiam się dlaczego teraz dopiero? Pamiętny Wls z budą daleko odbiegającą od oryginału. Napęd wadliwy w bardzo wielu przypadkach. Potem parowozik który chyba nie miał siły ciągnąć wagonów :niepewny: jeśli tak nie było proszę mnie poprawić. Lyd2 buda już znacznie lepsza niemniej napęd znów wadliwy w egzemplarzach. No i teraz kolej na Px, Buda jaka jest każdy widzi. Co do napędu czas pokaże albo i nie pokaże :p Cena? Na pewno nie mała ale z tymi roboczo godzinami to chyba jednak trochę na skróty. Sam się zastanawiałem i nawet niewiele się pomyliłem co do oficjalnej ceny ale... to za drogi gips jak za ten model. Wspomniał kolega o docelowej grupie klientów. Myślę że wiem jaka to jest niemniej ciekawie było by zobaczyć ten model na wystawie na żywo i skrytykować :LOL: Czy będzie mi dane? Zobaczymy. Nie ma co sobie psuć na wzajem nerwów. Chętni kupią bez względu na to czy jest zbliżony do oryginału czy nie, a reszta musi jeszcze poczekać na model taki który będzie im odpowiadać. Podobno modelarstwo uczy cierpliwości (y) Pozdrawiam serdecznie.
Ps. Jeszcze zapytam z czystej ciekawości o cenę kitu do samodzielnego montażu. Czy bardzo się pomylę jeśli rzucę za niego 2tysie?

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Oczywiście wyluzujmy. Tym tendrem nie miałem zamiaru w żaden sposób ciebie atakować, poza tym to było już dość dawno. Koledzy tak podkręcili atmosferę że dałem się ponieść emocjom, moja wina.

Za kit planuję ok 1500,00. Z krytyką na forum zderzam sie po raz setny a może i więcej. Zresztą czy tutaj coś nie było krytykowane na powiększeniach godnych mokroskopu elektronowego ;)

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 53 1
Chętni kupią bez względu na to czy jest zbliżony do oryginału czy nie, a reszta musi jeszcze poczekać na model taki który będzie im odpowiadać. Podobno modelarstwo uczy cierpliwości
Swego czasu na HOBBY kol. @Robert Reschka w rozmowie ze mną planował wydać Px48 i wagony osobowe 1Aw też...
To byłoby wspaniale. Bardzo by się chciało, ale nie wiem czy jest jakaś szansa, że kiedyś dojdzie to do skutku.
W tym przypadku cytat z powyższego wpisu "Podobno modelarstwo uczy cierpliwości" jest chyba trafny.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.050 483 99
Swego czasu na HOBBY kol. @Robert Reschka w rozmowie ze mną planował wydać Px48 i wagony osobowe 1Aw też...
To byłoby wspaniale. Bardzo by się chciało, ale nie wiem czy jest jakaś szansa, że kiedyś dojdzie to do skutku.
W tym przypadku cytat z powyższego wpisu "Podobno modelarstwo uczy cierpliwości" jest chyba trafny.
Miałem się nie wypowiadać na temat modelu Piotra i się nie wypowiadam, ale do tego się odniosę....
Planować to sobie można wszystko. Np. ich ET41 gdzie bazą miało być już wydane EU07. Ile to już lat? A gdzie do Px48...
Szczerze to mam wątpliwości czy i te obietnice wyjdą w czasie w jaki je zapowiedziano. Przypomnę, że wspomniany jamnik zapowiadany był wiele, wiele lat temu. Ten biznes zapewne nie jest taki łatwy, szczególnie dla takich małych firm (w porównaniu z PIKO) jak SM czy ROBO. Niedoczekanie nasze na model z wtrysku wysokociśnieniowego w jakości TKt48 od PIKO.

Ostatnio edytowane:

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.814 4 0
Z krytyką na forum zderzam sie po raz setny a może i więcej. Zresztą czy tutaj coś nie było krytykowane na powiększeniach godnych mokroskopu elektronowego ;)
Hej Piotr @piotr66,

Popieram Twoją działalność i kibicuję Ci, zwłaszcza że wiem coś o liczbie roboczogodzin potrzebnych do zaprojektowania modelu od podstaw i jego wykonania i ręcznego wykończenia. Jako że sam też myślę o zbudowaniu małej serii jednego z parowozów polskiej konstrukcji, od kilku miesięcy eksperymentuję z drukiem 3D i jestem pod wrażeniem rosnących błyskawicznie możliwości drukarek i żywic, ale też widzę kolosalny wpływ wszelkiego rodzaju parametrów (ustawienie, podparcie, czasy naświetlania itp.) na jakość wydruku. Zmieniając kilka kątów i używając lepszej, a niewiele droższej żywicy możesz uzyskać praktycznie idealne gładzie i fajną matową powierzchnię. Spróbuj w wolnej chwili ustawić elementy swojego parowozu pod kątem do podstawy i do pionu, policz te kąty z rozdzielczości Twojej drukarki i grubości warstwy którą stosujesz, bo to naprawdę może znacznie polepszyć jakość wydruków i wytrącić broń z ręki krytyków jakości Twoich prac. Eksperymenty nie kosztują aż tyle. Na dowód jedna fotka: to jest H0, kocioł ma średnicę 19 mm a nity na skrzyniach wodnych 0.22 mm. Żadnego szlifowania wydruku, wyjęte z drukarki (raczej budżetowej), wypłukane i utwardzone, pryśnięte rozrzedzonym podkładem Mr Color Surfacer 1000.

Pozdrawiam,
Sławek

IMG_7241 a.jpg

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
109 1 0
Hej Piotr @piotr66,

Popieram Twoją działalność i kibicuję Ci, zwłaszcza że wiem coś o liczbie roboczogodzin potrzebnych do zaprojektowania modelu od podstaw i jego wykonania i ręcznego wykończenia. Jako że sam też myślę o zbudowaniu małej serii jednego z parowozów polskiej konstrukcji, od kilku miesięcy eksperymentuję z drukiem 3D i jestem pod wrażeniem rosnących błyskawicznie możliwości drukarek i żywic, ale też widzę kolosalny wpływ wszelkiego rodzaju parametrów (ustawienie, podparcie, czasy naświetlania itp.) na jakość wydruku. Zmieniając kilka kątów i używając lepszej, a niewiele droższej żywicy możesz uzyskać praktycznie idealne gładzie i fajną matową powierzchnię. Spróbuj w wolnej chwili ustawić elementy swojego parowozu pod kątem do podstawy i do pionu, policz te kąty z rozdzielczości Twojej drukarki i grubości warstwy którą stosujesz, bo to naprawdę może znacznie polepszyć jakość wydruków i wytrącić broń z ręki krytyków jakości Twoich prac. Eksperymenty nie kosztują aż tyle. Na dowód jedna fotka: to jest H0, kocioł ma średnicę 19 mm a nity na skrzyniach wodnych 0.22 mm. Żadnego szlifowania wydruku, wyjęte z drukarki (raczej budżetowej), wypłukane i utwardzone, pryśnięte rozrzedzonym podkładem Mr Color Surfacer 1000.

Pozdrawiam,
Sławek

Zobacz załącznik 1157403
Właśnie o tym kilku z nas już wspominało prędzej... Warto byłoby choć spróbować. Domyślam się, że Piotr stara się oszczędzać drogą żywicę na druku bez takiej ilości podpór, ale niestety druk na tym mocno cierpi.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.814 4 0
Anycubic 14K Texture Resin. Ma wysoką wytrzymałość, małą kurczliwość, wyciąga drobne detale i ma dodatek jakiegoś ceramicznego nanoproszku, który daje fajną matową powierzchnię.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Właśnie o tym kilku z nas już wspominało prędzej... Warto byłoby choć spróbować. Domyślam się, że Piotr stara się oszczędzać drogą żywicę na druku bez takiej ilości podpór, ale niestety druk na tym mocno cierpi.
Dlaczego piszesz że staram się oszczędzać na podporach skoro wcześniej już wyjaśniłem w wiadomości do ciebie że nie?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
J
Wąskotorówka 14
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 3
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 50