• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Px48 w 2024 - piotr66

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Ok, to cofam pytanie.
Ta żywica którą pokazał SD jest bardzo ciekawa, nie znałem jej, jest całkiem nowa, AI mówi że jest dopiero od 2024/2025 dostępna, więc jak widać dużo się zmienia na ryku żywić. Muszą ją wypróbować.

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
661 5 0
Z podporami to raczej nie chodzi o oszczędzanie żywicy. Głównym problemem jest usuwanie pozostałości po podporach z powierzchni wydruku. Idealnie by było tak ustawić wydruk, by podpór wogóle nie było na widocznych powierzchniach. Szczególnie źle wyglądają drobne szczegóły podparte taką podporą. Czasem to się kłóci z optymalną orientacją z punktu widzenia jakości warstw. Pisał o tym też kiedyś @piotr66 , ale chyba nie w tym wątku, albo nie mogę znaleźć. Moje amatorskie wydruki wyglądają trochę podobnie jak pokazane tutaj elementy Px48 i dotychczas myślałem, że lepiej się nie da. Po zobaczeniu tego co pokazał @SD muszę powalczyć z ustawieniami druku. Zacząłem od przeczytania tego poradnika. Zorientowałem się, że sporo nastaw miałem dosyć losowych bo nie wiedziałem, jak wpływają na wydruk. Dlatego popieram stwierdzenie by spróbować poprawić jakość druku elementów Px48. Oczywiście jeśli autor ma na to czas i chęci :) Bo w pieniądzach to się niekoniecznie zwróci ;)

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.302 28 1
Czy nie warto stworzyć wątku na temat druku D3, jako wymianę doświadczeń i rad dla innych, zamiast bezproduktywnie dyskutować, że coś widać a innym razem czegoś nie? Na pewno pędzie to bardziej przydatna rzecz.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.852 467 99
Dlaczego piszesz że staram się oszczędzać na podporach skoro wcześniej już wyjaśniłem w wiadomości do ciebie że nie?
Jak widać musisz się w każdej sekundzie życia orientować w najnowszych dostępnych materiałach/żywicach do druku 3D, itd... i je stosować, bo inaczej poczujesz na forum opinie naciągacza, dorobkiewicza, co chce tanim kosztem zarobić, a klientom gnioty wciskać. Smutne. Wiem, że twoją intencją było danie na rynek tego, czego nie ma i robiłeś to z aktualnie posiadanej wiedzy jak najlepiej umiałeś. Ale jak widać trzeba być na rynku naj naj naj, bo nie daj Panie, że nawet nie posiadacz, a potencjalny klient wytknie cokolwiek ze zdjęć i już że lipa po całości i "jechane" na forum. Konstruktywne uwagi są jak najbardziej OK, ale w tym wątku było już coś więcej niż tylko konstruktywne uwagi.

Ta żywica którą pokazał SD jest bardzo ciekawa, nie znałem jej, jest całkiem nowa, AI mówi że jest dopiero od 2024/2025 dostępna, więc jak widać dużo się zmienia na ryku żywić. Muszą ją wypróbować.
(y)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Tak, to czasem zaskakujące jak na bierząco są klienci z nowinkami technicznymi i materiałowymi. Tu akurat roztrząsamy jeden problem doboru żywicy i efektu powierzchni, bo to widać od razu. Nikogo nieinteresują kwestie techniczne budowy takiego modelu, czasem mnie to troche dziwi, bo to niby forum modelarzy, ale praktycznie to stało sie forum klientów na modele, budujących coś czy nawet konwertujących jest tu dosłownie garstka. Przeważa ocenianie gotowych, nie ma w tym nic złego oczywiście, ja na pewno wypróbuje te nowe żywice, już czuję sie trochę winny że nie zrobiłem tego wcześcniej, ale ciekawy jestem ilu zdaje sobie sprawę z tego, że oprócz tego jednego problemu żywicy w taki modelu miałem do rozwiązania jeszcze 147 inny związanych uruchomieniem takie małoseryjnej produkcji jednego modelu. Zamiast tego podważanie wkłądu pracy, posądzanie o jakieś o ho ho zyski, wciskanie ślepym niemieckim emerytom... Tymczasem prawda jest taka że gdybym nie miał stabilności finansowej z innych źródeł to z same tylko modelarstwa raczej bym sie nie utrzymał. Oczywiście doceniam te opinie kolegów którzy mają jednak świadomość pracy jaką trzeba włożyć w model, bo jest tu ich też nie mało. Są to jednak ludzie na poziomie, znamy się często osobiście, też tacy którzy coś robią samemu, coś kiedyś zrobili własnymi rękami a nie tylko na klawiaturze.

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.985 180 15
Tak, to czasem zaskakujące jak na bierząco są klienci z nowinkami technicznymi i materiałowymi. Tu akurat roztrząsamy jeden problem doboru żywicy i efektu powierzchni, bo to widać od razu. Nikogo nieinteresują kwestie techniczne budowy takiego modelu, czasem mnie to troche dziwi, bo to niby forum modelarzy, ale praktycznie to stało sie forum klientów na modele, budujących coś czy nawet konwertujących jest tu dosłownie garstka. Przeważa ocenianie gotowych, nie ma w tym nic złego oczywiście, ja na pewno wypróbuje te nowe żywice, już czuję sie trochę winny że nie zrobiłem tego wcześcniej, ale ciekawy jestem ilu zdaje sobie sprawę z tego, że oprócz tego jednego problemu żywicy w taki modelu miałem do rozwiązania jeszcze 147 inny związanych uruchomieniem takie małoseryjnej produkcji jednego modelu. Zamiast tego podważanie wkłądu pracy, posądzanie o jakieś o ho ho zyski, wciskanie ślepym niemieckim emerytom... Tymczasem prawda jest taka że gdybym nie miał stabilności finansowej z innych źródeł to z modelarstwa raczej bym sie nie utrzymał. Oczywiście doceniam te opinie kolegów którzy mają jednak świadomość pracy jaką trzeba włożyć w model, bo jest tu ich też nie mało. Są to jednak ludzie na poziomie, znamy się często osobiście, też tacy którzy coś robią samemu, coś kiedyś zrobili własnymi rękami a nie tylko na klawiaturze.

Po co Ty się silisz na tłumaczenie? Jakby Ci tu z forum, chociaż trochę wysunęli nosa za drzwi forum i zobaczyli co oferują ludzie na grupach FB, to by im włosy wypadły jeśli chodzi o jakość wydruków 3D, zgodność z oryginałem, itd.
Tam to jest dopiero kosmos i nikt się nie tłumaczy, tylko pyta po ile i na kiedy !
Gnioty takie opychają, które później śmigają po makietach i modułach na imprezach, a wszyscy cmokają z podziwu jakie to super modele i tanio robione ;)

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
673 2 0
Po co Ty się silisz na tłumaczenie? Jakby Ci tu z forum, chociaż trochę wysunęli nosa za drzwi forum i zobaczyli co oferują ludzie na grupach FB, to by im włosy wypadły jeśli chodzi o jakość wydruków 3D, zgodność z oryginałem, itd.
Tam to jest dopiero kosmos i nikt się nie tłumaczy, tylko pyta po ile i na kiedy !
Gnioty takie opychają, które później śmigają po makietach i modułach na imprezach, a wszyscy cmokają z podziwu jakie to super modele i tanio robione ;)
Dzięki Tobie Mariusz, zrobię jeszcze więcej gniotów!

WhatsApp Image 2025-12-10 at 12.27.17.jpeg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.603 53 1
Ostatnio edytowane:

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
H0e
Reakcje
1.612 3 1
Prawie robi różnicę. Kiwa się tak samo jak Donald... Moim zdaniem tam problem jest ze źle dopasowanymi luzami. Oby nie było tak i tu, bo będzie miał tendencję do robienia seppuku

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
J
Wąskotorówka 14
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 3
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 50