• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Px48 3916 - model kartonowy (1:25)

Roland81

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy to jest po po prostu perfekcyjnie opanowany corel i zdjęcia oryginału odpowiednio opracowane :D To się największym filozofom nie śniło, jaki talenty się po domach kryją i co potrafią z pudełek po butach wyczarować!!! OGROMNY SZACUN!!!

OP
OP
N
Reakcje
0 0 0
E

e-lektryk

Gość
Najlepiej i najwierniej wykonany model jaki do tej pory widziałem !!

Nie bądź taki skromny !!,mam wycinankę z Modelika i muszę tutaj napisać że model wykonujesz praktycznie od podstaw z wycinanki wykorzystałeś tylko główną bryłę modelu ponieważ więcej nic tam nie ma z tego co tu prezentujesz, ogólnie trzeba się dobrze wysilić aby zbudować taki model, to wymaga dużo cierpliwości i samozaparcia oraz czasu- co zniechęca bardzo wielu a dlatego pozostają tylko nieliczni ,tacy właśnie jak Ty !!
Pozdrawiam

Załączniki

• 211,4 KB Wyświetleń: 9
  • 254,6 KB Wyświetleń: 14
OP
OP
N

niki68

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie

No i przyszedł czas na małe podsumowanie.

Mimo wcześniejszych założeń model pozostawiam w stanie delikatnego brudzenia. Jakoś nie mogę się przekonać do mocniejszego „paciania”. Jak już pisałem w swojej relacji na kartonworku model został w znacznym stopniu przerobiony. Zmiany dotyczą większości podzespołów, z których część przerobiłem a inne dorobiłem. Najpoważniejszą jest oczywiście przeróbka całego podwozia na tor 1000. No i oczywiście detalizacja.
Model budowałem od września ubiegłego roku. Odliczając tygodnie stagnacji, psucia elementów, walenia głową w ścianę i innych przygód... mogę powiedzieć, że budowałem go przez 10 miesięcy efektywnej pracy, czyli średnio dwie godzinny dziennie.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie komentarze.

Załączniki

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Piękny samowarek i piękne wykonanie.
Czy nie warto by było wykonać model tak aby jeżdził, nie zastanawiałeś się nad tym.?
Na pewno byłaby duża frajda zobaczyć taki np. przy manewrach razem z transporterem , wszak to rozstaw 1000.

OP
OP
N

niki68

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie

Dziękuję Wszystkim za komentarze.

Kpt.Nemo trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Oryginalnych części wykorzystałem około 10%. Reszta to w znacznej części dorobione lub przerobione na podstawie części z wycinanki. Dorabiałem je z dwóch powodów. Albo moje wykonanie mi się nie podobało i robiłem jeszcze raz, albo dorobiłem je aby upodobnić model do rzeczywistości. Całe wnętrze budki zrobione jest od podstaw wg własnego projektu. Sprężarka turbogenerator, smarownica Fridmana również. Koła są wycinane laserem, ale przerabiane. Tender zrobiłem od podstaw na podstawie rysunków wycinanki. Cały układ podwozia został zmieniony i zrobiony na podstawie zdjęć.

Pozdrawiam

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Wygląda pięknie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
jak zobaczyłem ostatnie zdjęcia myślałem że to prawdziwy :!: Ja nie wiem nawet jak robicie te wszystkie armatury i detale :cry: A chciałbym zrobić taki model może nie od razu na na poziomie twojego wykonania ,ale chętnie ;)