• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Przystanek Wrocki

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Projekt zaczęty dosyć dawno temu, przeleżał swoje w piwnicy, jako że sezon sie skończył, samochody odstawione do garażu, modele RC zakonserwowane czas podłubac trochę przy modułach

Czy pod torami starczy korek 2 mm??

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Praca ruszyły z kopyta!!!
Jakos po wizycie na imprezie jestem zmotywowany do działania
Co sie zmieniło
Wklejone klocki wzmacniające profile czołowe LL500
Położone dwie warstwy korka po 2mm, wyprofilowany podkład pod zwrotnice.
Wieża wodna juz jest, budynek stacji w przygotowaniu

Został wybrany system sterowania zwrotnicami, bedzie w 100% ręczny oparty o przełaczniki dzwigienkowe z przedłużonymi dźwigniami zgodnie z tym pomysłem kolegi zvolack
Rozwiązanie max proste, tanie, bezobsługowe.
Dodatkowo manewry zostaną umożliwione tylko wtedy kiedy zostanie odblokowana dźwigienka mała kłódeczka ;)

DSC_4821.jpg DSC_4826.jpg

Zdjecia pstrykane kalkulatorem

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Praca przy Wrockach wre.
Dzis położyłem korek na dwóch modułach, położone torowisko na module wjazdowym z profilem przejściowym, w zasadzie mocno zaawansowane prace przy północnej iglicy.
Nie sądziłem iz Tiligowskie torowisko kładzie sie zupełnie inaczej aniżeli pikolca.

W woli opisu na torze głównym do montazu został jeszcze rozjazd lewy, na torze po po prawej z końcem fleksa kończy sie torowisko na drewnianych podkładach i zaczynają sie betonówki także tor główny jak i przy rampie zaraz za zwrotnicą idą w betonie.

Miałbym także pytanie do kolegów bardziej zaawansowanych jak malować torowisko z betonem z tego co się dowiedziałem to zostało ono wyremontowane na początku lat 90 wieć mogło służyc max 6-7 lat jak odtworzyć jakie torowisko?
Najpierw malujemy podkłady na kolor betonu, pożniej szyny? Aerografem czy pędzelkiem ?

Będąc na miejscu zmierzyłem iż odległość pomiędzy zwrotnicami wynosi 95 m czyli na makiecie wynosi zgodnie z złożeniamiok 80%

W linku poniżej zamieszczam zdjecia Wrocek z wiosennej wyprawy z pomiarów i foto lub to co z nich zostało!!! http://imageshack.us/g/1/10431627/

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
DZs popołudnie spędziłem na rozkminaniu sterowania do zwrotnic, chciałem zrobic ręczne przełączanie jednak pomysł z przełącznikiem i cięgnem w przypadku EW6 się nie sprawdza.
Naszczeście latem wyrosło u mnie hobby samochodowe RC i jakoś tak się złożyło iż spalinówka i elektryk wykończyły w sezon ok 17 serw więc było z czego robić ;)
DSC_4843.jpg
Serwo rozebrałem, przeciąłem ścieżki zasilające silnik i pod styki podlutowałem zasilanie.

DSC_4842.jpg DSC_4844.jpg

Całość złożona do kupy i mogę sterować już serwem za pomocą zmiany biegunowości
Na module wykonałem prowadnice do cięgna (zanim ustaliłem idealną pozycję trochę pobrudziłem wszytko w koło), samo cięgno wygięte z drutu stalowego 1 mm.
Do regulacji zakresu kostka elektryczna, w której gniazdo włozyłem dzwigienkę przełącznika od polaryzacji, spełnia to także funkcję ogranicznika skoku oraz docisku iglicy.
Całośc pracuje idealnie pod akumulatorkiem AA, docelowo własnie on zostanie umieszczony w ramce pod spodem tak by moduł nie musiał mieć zasilania zewnętrznego.
Zwrotka bedzie sterowana z małego pulpiciku zamontowanego na boku samego modułu przy zwrotce, całość zabezpieczona kluczykiem

DSC_4845.jpg
DSC_4848.jpg
DSC_4849.jpg

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Praca przy wręcz pali sie w rekach
3 moduły gotowe z torowiskiem, na pierwszym z modułów elektryka ukończona juz w 90 %
Jako, że wszytko ma być HiEnd na kable zasilające wybrałem przewody 1 mm kw, a sama magistrala zostanie położona przewodem 2,5 mm kwadrat co mi tam, jak szaleć to szaleć.
Napęd do rozjazdu z serwa wraz z polaryzacja gotowy, wszystko działa perfekcyjnie, co prawda przyłączy jest sporo ale każdy kto spędził pod makietą na imprezie nerwowe minuty wie ze od przybytku głowa nie boli ;)
A nerwowych spojrzeń kolegów lepiej unikać..

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Praca ciągle wre!!
Nie zwalniam tempa, sadze iz do końca msc uzyskam przejezdność wszystkich 6 skrzynek
Elektryka drugiego modułu wraz ze sterowaniem rozjazdu gotowa, polaryzacja, zasilanie torów, magistrale wszytko polutowane, poskręcane smiga!!!

Ponieważ 3 i czwarty moduł zostaną połączone dopiero w niedzielę narazie nie mogę kłaść tam elektryki, zatem dziś popełniłem pulpit do sterowania głowica wjazdową, ponieważ do końca nie podjąłem jeszcze decyzji czy będzie to przystanek czy stacja pulpity zaprojektowane zostały w formie modułowej jak na poprzednim projekcie, jeżeli zostaną przystankiem dorobię stacyjkę wyłączająca sterowanie

Czy uważacie iż lepiej postawić całość na koziołkach czy na nogach przykręcanych?

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dawno w temacie nic nie pisałem....
A praca szczególnie ostatnimi czasy ruszyła mocno do przodu
Torowisko jest już zaszutrowane a ja rozpocząłem prace nad budynkami.
Postanowiłem całość wykonać samemu i oto efekty pracy
Budynek z kartonu 2 mm, oklejonym drukowanymi cegłami w skali, spatynowany, tutaj po pierwszym patynowaniu przed malowaniem matowym lakierem.
100_4957.JPG 100_4959.JPG 100_4960.JPG IMG_20151217_233657.jpg 100_4345.JPG

Poza tym czy mógłbym prosić moderatora o przeniesienie tematu do działu relacje....