• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Przymiarka do budowy stacji

grzesiek90

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Po paru latach zbierania taboru i materiałów, przyszła pora żebym i ja cos stworzył. Przymierzam się do budowy stacji wraz z lokomotywownią i obrotnicą. Muszę pozbierac jeszcze troche funduszy ( czekam na wypłatę :p ) i zabieram się za budowę skrzynek. Mam kilka pytań odnośnie budowy skrzynek i torowiska.

- Czy góra skrzyni może byc pokryta styropianem, a na styropianie podklejona wikolem gazeta?
- Czy pod torami musi byc korek/ karton, czy tory układac bezpośrednio na podklejoną gazetę bądź korek??

- Czy musi byc zastosowana Równia stacyjna, i co do dokładnie jest ???

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.942 45 3
grzesiek90 napisał(a):
Przymierzam się do budowy stacji wraz z lokomotywownią i obrotnicą
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś żadnego modułu szlakowego, to mierzysz wysoko.

- Czy góra skrzyni może byc pokryta styropianem, a na styropianie podklejona wikolem gazeta?
tak, ale tory nie mogą być na styropianie

- Czy pod torami musi byc korek/ karton, czy tory układac bezpośrednio na podklejoną gazetę bądź korek??
Napisałeś "Czy pod torami musi byc korek [...] czy tory układac bezpośrednio [...] na korek". Tory możesz przyklejać i do deski makiety, ale wtedy nie zrobisz odpowiedniego profilu torowiska. Wyjdzie zabawka, nie model. No chyba, że będziesz frezował deskę (teoretycznie możliwe; praktycznie bez sensu).

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Buduje coś podobnego co kolega ma zamiar.Tory mam przybite do grubej tektury.Mam płaski teren.To aby wagony nie poruszały sie same to tylko kwestia wypoziomowania.Daj swojego meila to poprzesyłam ci troche fotek.

OP
OP
G

grzesiek90

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czytałem wiele już, i wiem już prawie wszystko co chciałem wiedziec. Tylko nie wiem jak sprecyzowac jedno pytanie odnośnie torowiska na samej stacji. Czy tory muszą byc na nasypie http://marcin.martel.pl/displayimage.php?album=6&pos=2 czy po prostu na całej powierzchni stacji mogę przykleic arkusz korka i na ten korek przykleic tory i zasypac szutrem??? przez co szuter i zieleń pomiędzy torami będzie na równi a nie w " rowku " http://marcin.martel.pl/displayimage.php?album=28&pos=1

P

Paweł Piotr

Gość
Nasyp lub wykop są budowlami ziemnymi, które na makiecie można modelować z różnych materiałów. Niezależnie od tego, czy tor jest na nasypie czy w wykopie, zawsze układa się go na warstwie np. korka (tzw. fałszywa podsypka).
Potem tak ułożony tor obsypuje się podsypką do poziomu górnej powierzchni podkładów. To tak najkrócej.
Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
G

grzesiek90

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak mam zastosowane w module szlakowym. pod korkiem dodatkowo znajduje się nasyp. Tylko czy koniecznie na stacji na powierzchni płyty musi pod podkładami byc pasek z korka?? czy na całej powierzchni płyty mogę przykleic korek bez wycinania " rowków" pomiędzy torami???

P

Paweł Piotr

Gość
Na poniższym zdjęciu międzytorza torów stacyjnych na stacji Kraków Główny (niechcący obok przejeżdżał Orient Express...) - widać, że podsypka na międzytorzach jest mniej więcej na takim samym poziomie, jak w torze - jest to poziom górnej powierzchni podkładów - w stacji, gdy kilka torów stacyjnych leży obok siebie w odległości 4,75 - 5,00 m, można wymodelować nawierzchnię tak, że nie trzeba osobno do każdego toru stosować paska z korka.
Poobserwuj na zdjęciach lub w terenie na stacjach, na jakie sposoby jest wykonana nawierzchnia torowa, jak wyglądają międzytorza itp.
Pozdrawiam

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 12
Planuję 8