• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Projekt węgla

Ravsos

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Poszukuję osoby która posiada lub jest w stanie wykonać projekt węgla dla węglarki (Roco numer katalogowy 66498) Mam znajomego który bawi się w druk 3D nie mniej jak sam przyznaje zaprojektowanie tak naturalnego układu jak węgiel wypełniający wagon jest trudne i czasochłonne. Czy jest tutaj osoba która ma lub może zrobić taki projekt? rozszerzane pliku to: .stl

z góry dziękuje chociażby za sam odzew.

Ostatnio edytowane:

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 12 2
Najprosciej wziac prawdziwy wegiel, przemielic w mozdzierzu, wybrac odpowiednia granulacje, zmieszac z klejem wikolowym i nalozyc na wypelniacz weglarki, np. styropian lub polistyrem. Wyglada idealnie jak prawdziwy. Wiem, bo tak robilem dla siebie.

OP
OP
R

Ravsos

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Projekt to nie problem. Jestem w stanie taki wykonać.
Matryce, odlewy czy rozbity na drobno węgiel i klejony jednak odpada - dziękuję za podpowiedzi i pomysły ale chodzi z całą pewnością o projekt do wydruku 3D uwzględniający wymiary wewnętrzne węglarki a wizualnie prezentujący się mniej więcej tak:

naturalnie wymiary podam jeśli był by ktoś w stanie się tego podjąć. Co więcej możemy się dogadać ile taki projekt jest wart :)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.185 16 2
Odlew żywiczny możesz zrobić nawet na stole kuchennym, Podobnie formę silikonową. Materiały są prawie bezwonne. ( oczywiście po robocie okno otworzyć na 15min można. Mówisz o wydrukach ale myślę, że nie do końca zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz. Wydruk węgla. hmm Czy wiesz w jakiej technologi znajomy ma drukarkę? Obstawiam , że w FDM. A ta do druku węgla się kompletnie nie nadaje. Jeszcze w skali H0. SLA/SLS? też trochę za mało. Polyjet? oj tej to chyba jednak nie ma.
Posłuchaj rady Jacka (Meggido) i zrób z naturalnych materiałów. Natury nie udoskonalisz. A jak masz po prostu chęć sobie coś wydrukować to wydrukuj wagon na ten węgiel. Choć będąc okrutnym i szczerym technologia FDM też się nie nada do druku modelu wagonu.

OP
OP
R

Ravsos

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W
tygodniu zapytam się go o szczegóły (z tego co wiem jedną drukarkę skonstruował sam teraz robi czy też już ma na ukończeniu drugą, większą ale co do konkretnych szczegółów to nic nie wiem), jeśli będzie kiepsko to chyba faktycznie pozostaje mi "naturalny węgiel" (choć wolałby tego uniknąć).

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.436 387 20
W
tygodniu zapytam się go o szczegóły (z tego co wiem jedną drukarkę skonstruował sam teraz robi czy też już ma na ukończeniu drugą, większą ale co do konkretnych szczegółów to nic nie wiem), jeśli będzie kiepsko to chyba faktycznie pozostaje mi "naturalny węgiel" (choć wolałby tego uniknąć).
Jak kolega konstruuje sam, to nie jest to na 99% drukarka polyjet. Także polecam naturalny węgiel kruszon i klejony. Możesz także kupić sobie gotowy węgiel modelarski, który robią firmy takie jak Noch, Faller, Auhagen i z tego węgla usypać sobie wypełnienie wagonów. Jest to trochę droższe niż kruszenie oryginalnego węgla, ale też wygląda bardzo naturalnie.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.185 16 2
Rzecz w tym, że i wydruk sam się nie zrobi, bo zrobić dobry projekt to trzeba się nasiedzieć 10x więcej niż nad prawdziwym węglem. No i koszt z 50x większy a efekt 100X gorszy.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
Podpowiedź Jacka jest najlepszą alternatywą na wykonanie ładunku na wagon.

Niech kolega napisze dlaczego aż tak się boi naturalnego węgla. Bo zrozumieć ciężko.
Mateusz a ja chyba wiem gdzie jest problem;) Kolega @Ravsos pokazał węglarkę z trzema ładnymi kupkami węgla ale do końca chyba nie wie jak to zrobić(n) tak myślę.
Kolego Ravasos nie trzeba tego węgla sypać na wagon od samego dołu - bo tak chyba kolega myśli i stąd obawa przed równomiernym usypaniem węgla.
Na szybko zrobiony rysunek wyjaśniający jak zrobić sobie ładunek węgla na wagon. Można jeszcze górę tej formy przed posypaniem węglem przemalować na czarno.
forma pod ładunek.jpg

Spróbuj kolego i uznasz ,że wydawanie kasy na wydruki 3D można przeznaczyć na coś lepszego a satysfakcja ze zrobionej przez siebie choćby tak małej rzeczy jest bezcenna :)
Życzę powodzenia i pozdrawiam

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
340 1 0
Prawdziwy węgiel ma ten duży minus że śmieci i brudzi.
Lepsze są plastikowe podróbki.
Podcinając dół styroduru na końcu wagonu uzyskasz to, że po naciśnięciu końca ładunku - drugi jego koniec się podnosi. I rozładowujesz wagon bez zdejmowania z toru. Bez tego podcięcia rozładowanie wagonu jest mocno utrudnione.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
340 1 0
@ zdeniu: kiedyś tak samo rozumując przyczepiłem pod modułem kawałek drewnianego podkładu żeby uzyskać kolejowy zapach. Tylko że potem żonka chciała mnie wyrzucić z domu razem z modułem ;-)