• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Projekt 368

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Kolejny etap prac na skrzynce - wstępne malowanie i przygotowanie dróg gruntowych. Niestety nie ustrzegłem sie dużego błędu - rzeczka jest przysunięta zbytnio do jednego z przyczółków i droga ledwo się mieści... Widać teraz chyba lepiej rzeźbę terenu tego modułu:

IMG_3751.jpg

IMG_3752.jpg

Na zboczach nasypu umieszczone są zgodnie z oryginałem schody - tu też zabrakło mi jednego elementy - będzie trzeba czekać na przesyłkę ze Shapeways - schody zaprojektował na moją prośbę @pado

IMG_3754.jpg

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.069 33 0
No ale chyba nie jest jeszcze za późno aby przesunąć koryto rzeki.... Zobiłbym to z jednej strony modułu... Ustawiłbym ją krzywo, aby rzeka płynęła pod kątem lub z lekkim zakrętem, odsunie się wtedy od drogi... a skrzynka od frontu nie będzie zeszpecona.

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.030 79 12
... może faktycznie trochę szpachli, by to podmycie trochę złagodzić przy drodze, jakiś krzak lub inne zarośla dać do tego i ewentualnie symbolicznie ruszyć drugi brzeg, ale tylko symbolicznie...

Pozdrawiam,...

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.241 216 0
Jak zbudujesz już ten most i będziesz jeździł z nim na wystawy, można by z tych zdjęć zrobić fajną planszę i eksponować obok w celu uzupełnienia i edukacji historycznej.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Jak zbudujesz już ten most i będziesz jeździł z nim na wystawy, można by z tych zdjęć zrobić fajną planszę i eksponować obok w celu uzupełnienia i edukacji historycznej.
Mam w 100% taki właśnie pomysł aby moduły były uzupełnione informacją historyczną i o samej linii i jej obiektach. Nawet dla dawno juz zrobionego modułu Kłosowice mam już taka planszę na ukończeniu - założenie jest takie, że będzie można zamontować na nóżkach pod modułem.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Dawno nic się nie działo w moim głównym projekcie. Postanowiłem zrobić coś na skrzynce z nasypem. Założenie jest takie, że po obu stronach nasypu są pola, na których dopiero co zaczęło coś wschodzić. Postanowiłem trochę poeksperymentować. Najpierw pole z piasku dla szynszyli, który został potem pomalowany kilkoma odcieniami farb w sprayu. Na to posiałem malutkie roślinki (posypki z mielonej gąbki siane przez sitko o odpowiednio małych otworach). Gąbka siana na klej w sprayu. Dla porównania jedna strona zrobiona a druga nie.

IMG_3956.jpg

IMG_3957.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Po dłuższej przerwie wróciłem do modułów z mostem w Chrzypsku. Na początek zamontowałem gniazda i nogi wykonane przez kolegę @Inkson (super robota). Użyte są dwa typy ze względu na różną ilość miejsca pod spodem wynikającą użycia styroduru jako powierzchni górnej.

IMG_4883.JPG

IMG_4884.JPG