• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Projekt 368

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Fakt, trójkąt widoczności leży...
Postaw białe "sierżanty" koło przejazdu i wskaźniki W8 kawałek przed i problem rozwiązany w stylu PKP PLK.

Pozdrawiam,...

ps. W8 bez cyferek, wtedy w domyśle jest ograniczenie prędkości do 20 km/h.

A "kawałek przed" na takiej drugorzędnej linii to ile powinno być metrów +/- ?
I co masz na myśli mówiąc "białe sierżanty" ?

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Żwirownia na nowo wypełniła się tam gdzie trzeba piaskiem i przyszedł czas na przymiarki sprzętów i budynków.

Tyle może potencjalnie się zmieścić sprzętów - oczywiście ciężarówki wojskowe są tam tymczasowo - potrzebne będą kolejne wywrotki. Myślę, że to co miało być małą bazą transportową - tam gdzie stoją dwie ciężarówki raczej nie powinno byc opłotowane - wyjdzie to zbyt klaustrofobicznie chyba.

IMG_2843.JPG

IMG_2844.JPG

No i budynek przy lesie - kapliczka czy transformator wieżowy ? Oto jest pytanie - już teraz zwizualizowane ...

IMG_2845.JPG

IMG_2847.JPG

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.086 81 12
"Białe sierżanty" czyli wskaźnik W9 (tzw. zwolnienie stałe)
Co do odległości W8 poprzedzającej W9 to zależy od tego na jaką prędkość przewidujesz szlak.
W instrukcji Ie 1 zasadniczo nie jest to określone, ponieważ jest to odległość zależna od drogi hamowania jaka jest przewidziana na danej linii (zależna od profilu linii).
Sam wskaźnik masz na stronie 127.

https://www.google.com/url?q=https:...FjAAegQIChAB&usg=AOvVaw0dZ8ucp4IkhScdzi0U-zvg

Pozdrawiam,...

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
"Białe sierżanty" czyli wskaźnik W9 (tzw. zwolnienie stałe)
Co do odległości W8 poprzedzającej W9 to zależy od tego na jaką prędkość przewidujesz szlak.
Oznakowanie - mam nadzieję, że zgodnie z zasadami właściwie osadzone pojawiło się na module. W8 gdzieś przy szlaku, który zyskał też linię telegraficzną:

IMG_2864.JPG

"Sierżanty" stoją przy przejeździe razem z krzyżami św. Andrzeja. Sama droga ma też słupki zabezpieczające z "granitu". Zastanawiam się tylko czy jednak przy samym przejeździe przy drodze nie powinno być trochę więcej trawy...

IMG_2860.JPG

IMG_2861.JPG

Dzięki raz jeszcze @Adam66 za pomysł z drogą - wykreowłl kilka smaczków na ten moduł.

Ostatnio edytowane:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Moduł na którym wcześniej trochę hulał wiatr nabiera modelarskiego "mięsa" i zaczyna tętnić życiem. Zrobiło się bardziej klimatycznie, ponadto określone warunki terenowe wykreowały właściwe oznaczenia kolejowe (trochę jak w rzeczywistości). Poza tym zyskałeś pole do popisu dla swoich modelarskich umiejętności:)(y)

Ja bym jeszcze rozważył pomalowanie granitowych klocków na biały kolor. Teraz wyglądają trochę jak niemalowany beton.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Moduł na którym wcześniej trochę hulał wiatr nabiera modelarskiego "mięsa" i zaczyna tętnić życiem. Zrobiło się bardziej klimatycznie, ponadto określone warunki terenowe wykreowały właściwe oznaczenia kolejowe (trochę jak w rzeczywistości). Poza tym zyskałeś pole do popisu dla swoich modelarskich umiejętności:)

Ja bym jeszcze rozważył pomalowanie granitowych klocków na biały kolor. Teraz wyglądają trochę jak niemalowany beton.
Będzie tez ładne otoczenie dla Twoich ZIŁów...
Granitowe klocki - akurat na mojej linii nie były malowane ... Zacznę od czarnego washa aby wyszły bardziej granitowe ... Białe z czerwoną główką to byłby całkiem "odjazd" wizualny ale trochę chyba wbrew realiom linii oraz trochę wbrew charakterowi drogi bocznej do zakładu ... ale może nie mam racji i trzeba zaszaleć ?