• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Projekt 368

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Odłednie wyszło. Przydałaby się mikro kamera, by zrobić przejazd przez ten gąszcz.
Z czego robisz zieleń? Jest naprawdę bardzo dobra.
Zieleń w skali Z rządzi się swoimi prawami - poza drzewami to raczej iluzja całości obrazu niż modele poszczególnych krzewów i lisci co latwiej zrobić w HO. W przypadku zieleni średniej mój przepis - tak samo jak z trawą - polega na mieszaniu różnych produktów - w tym także wykorzystaniu kreatywnym produktów dla innych skal ale w innej roli niż założona przez wytwórcę. Na stokach tego wykopu wykorzystałem bardzo różne produkty:

Heki - 1677 - siateczka cięta na drobne nieregularne kawałki - ok 1x0,5 cm (tutaj wypełnia największą część tych zboczy), przy czym na początek samą niepociętą siateczkę nieregularnie psikam sprayem ciemnozielonym Tamiya tak, że jest bardziej zróżnicowana odcieniami.
Heki - 1646 chyba komosa lub inna roślinka pokryta pyłem z gąbki - dzielona na małe kawałki
Mininatur - wg mnie najlepszy materiał na Zetkowe krzaczki - choć oryginalnie to siateczki na drzewa 920-11S, 920-12S, 922-12S (z tego krzaki fioletowego bzu) , 913-12S
Polak - gotowe krzaczki czy wręcz kępy roślinne: 9105, 9313,
Polak - 5989 - gotowe różnobarwne siatki na kobierce kwiatowe do HO - ja wybrałem białe - wycinane małe skrawki - robią za krzewy pokryte białymi kwiatkami - np. bez ale może też być coś innego.
Faller .181254 - to krzaki chyba z założenia winorośl dla HO - tutaj wykorzystane jako niewielkie drzewka
Pojedyncze brzozy - Freon

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.501 301 15
w sumie u Was wszystko 3x mniejsze... imponująca robota, ino te dyszle sprzęgów komicznie przy reszcie wyglądają :) ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz...

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
No to wróciłem do pracy na drugim module w kształcie U. Dotychczas miał rzeźbę terenu oraz połozony i zaszutrowany tor.
Przygotowanie do sadzenia trawy:

IMG_6984.JPG

W trakcie sadzenia pierwszej warstwy trawy (1mm)

IMG_6985.JPG

Widok ogólny po posadzeniu drugiej warstwy (1,5 - 2 mm):

IMG_6990.JPG

IMG_6993.JPG

I kilka zbliżeń - oczywiście ubytki i krawędzie przy torach jeszcze będą poprawiane:

IMG_6994.JPG

IMG_6995.JPG

IMG_6996.JPG

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.501 301 15
jednemu kółko się chybocze ;), i chyba bym je trochę zmatowił, bo - przynajmniej na zdjęciu - świecą niczym psie klejnoty.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Teraz taki drobiazg do przyszłego modułu z mostem w Chrzypsku - most dochodzi na nasypach a po każdej stronie aby wejść na koronę nasypu można skorzystać ze schodków. W 3D zaprojektował mi takie @pado . Po odleżeniu jakiegoś czasu pomalowałem i spatynowałem.

IMG_7295.JPG