Pracy nad dworcem w Nojewie ciąg dalszy... Pomyślałem że mimo skali fajnie jest mieć przy dachach rynny. W sumie to nawet do plastikowych modeli 1:220 KIBRI daje rynny - choć mocno uproszczone.
Materiał wyjściowy do stworzenia systemu odwodnienia dachu stanowić będą: sama runna o profilu obróconego C. Kiedyś robiąc inny projekt chciałem dać rynny i rozmawiałem z kolegą który robi modele do gier bitewnych (głównie pojazdy pancerne) i od słowa do słowa poprosiłem o counsulting - jego mama jest jubilerem ... Ostatecznie stwierdziła, że bez pewnych narzędzi to nie mam szans ale dostałem kilka takich profili które specjalnie dla mnie zrobiła. Materiał uzupełniają dający się dobrze giąć drucik miedziany z empiku i rurka w odpowiednim przekroju (chyba Trumpeter):
Po pierwszych próbach z klejeniem CA co niestety nie dawało wystarczająco mocnego połączenia postanowiłem wykorzystać moje niewielki ale już jakieś umiejętności lutowania (dzięki
@Marqus raz jeszcze) i zawiesia do rynien są mocowane tą techniką.
Pierwsza rynna zamocowana przy dachu magazynu
Zdjęcie z inne perspektywy, która pokazuje także kolejne dorobione detale - przewód zasilający - wyprowadzony z ziemi i izolatory od dawnego zasilania napowietrznego. Izolatory są wycięte z kartonu izaimpregnowane klejem CA. Co ciekawe na budynku w Nojewie występują poza tym miejscem na magazynie jeszcze na dwóch ścianach, z tym że tam w obu wypadkach tylko po 2 sztuki.