• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Programowanie dekoderów dźwiękowych ESU i ZIMO w modelach parowozów

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
934 19 5
Dalej czekam na odpowiedz gdzie zamieściłem wpis że Esu nie ma wybiegu. To że nie umiesz czytać ze zrozumieniem stało się faktem. Teraz próbujesz się wykręcac i odkręcać co napisałeś. Dla mnie jesteś kłamcą i tyle, oczerniasz bez powodu. Składaj sobie skargi gdzie chcesz bo w tej sprawie mam rację. A i na twoje prowokacje to ja z góry .......

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
A gdybyście się skupili na informacjach o modelu, dekoderze, dźwięku... a nie na obronie przed wzajemnymi oskarżeniami. Póki co zrozumiałem, że jazdę wybiegiem da radę zaprogramować w ZIMO (MX645?) i w ESU (LS5?).

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 15 1
Fajnie by było by zamiast kłótni skupić się na tym jaki dekoder posiada fabryczny Ty2 i czy da się go zaprogramować tak by była możliwa jazda wybiegiem :) Niestety Roco się pod tym względem nie popisało. Same dźwięki parowozu, ruszanie, przyspieszanie i jazda na otwartej przepustnicy są OK ale po odjęciu prędkości dźwięki maszyny parowej cichną tylko na krótką chwilę po czym dalej słyszalne stają się odgłosy wydmuchów. Irytuje mnie to w szczególności gdy dojeżdżam do stacji i chcę zatrzymać pociąg.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
716 54 1
No niestety, będzie, bo nie mogę zostawić bez odpowiedzi zarzutów, jakie kieruje w moją stronę kolega @Asan. Ale mam propozycję do moderatorów tego działu, żeby wydzielić tę, skądinąd ciekawą dyskusję (...)
Ciekawą???o_O
Dla kogo?:niepewny:

Po co?

No niestety, będzie, bo nie mogę zostawić bez odpowiedzi zarzutów, jakie kieruje w moją stronę kolega(...)

Z mojej strony to wszystko w tej sprawie, chyba że zostanę sprowokowany do kolejnej odpowiedzi. ;)
Myślę, że należało by posprzątać ten wątek i nie ciągnąć tej dyskusji dalej.
Chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej w tym temacie, ale malło konkretów i kupa zamieszania

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.126 449 99
Fajnie by było by zamiast kłótni skupić się na tym jaki dekoder posiada fabryczny Ty2 i czy da się go zaprogramować tak by była możliwa jazda wybiegiem :)
Gadka o wybiegu od jakiegoś czasu, a podejrzewam, że większość tu obecnych nawet nie wie co to jest i jak to brzmi w realu. Szczerze, to i ja nie bardzo wiem o czym gadacie. Ekspertem od jazdy parowozem nigdy nie byłem, a jedyne z czym mi się kojarzy parowóz to przysłowiowe "ciuf, ciuf"....

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
151 1 0
Gadka o wybiegu od jakiegoś czasu, a podejrzewam, że większość tu obecnych nawet nie wie co to jest i jak to brzmi w realu. Szczerze, to i ja nie bardzo wiem o czym gadacie. Ekspertem od jazdy parowozem nigdy nie byłem, a jedyne z czym mi się kojarzy parowóz to przysłowiowe "ciuf, ciuf"....
Chodzi o to, że w pewnym momencie jak delikatnie na manipulatorze zmniejszysz prędkość jazdy to nie masz wydmuchow (jedziesz tak jakby na luzie, przepustnica przymknięta) jeżeli zwiększysz prędkość to znów pojawiają się wydmuchy. Koledzy z Krakowa faktycznie takie rzeczy przy pomocy programatora w dekoderach ESU robili już kilka lat temu do tyłu. Pewnie gdyby oglądnąć filmy z wystaw w Krakowie to może gdzieś to jest nagrane na filmie jak dźwięk w parowozie działa. Kiedyś Zimo miało tak że przepustnica się zamykała ale najczęściej się samoczynnie otwierała w najmniej oczekiwanym momencie. Dlatego my w Krakowie dysponując wiedzą kolegów, oraz posiadając programator ESU robimy odpowiednie przekonfigurować nie w dekoderze i dźwięk jest taki jak być powinien.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.605 558 30
Efekt jazdy wybiegiem pokazał kolega @Asan we wpisie, który pozostał w oryginalnym wątku o modelu Ty2. Potwierdza to, że także w dekoderach ZIMO da się już to zrobić. Jak ja kilkanaście lat temu zaczynałem zabawę z dekoderami dźwiękowymi (mój najstarszy to jeszcze LokSound 3.0, następne to 3.5, potem 4.0 i 5), efekt jazdy wybiegiem był możliwy wyłącznie w ESU. Już kilka lat temu na jakichś targach za granicą przedstawiciel ZIMO próbował mnie przekonać, że ZIMO też to ma, ale nie potrafił tego zademonstrować. Ale widzę, że teraz faktycznie można to zrobić również w dekoderach ZIMO.