• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Problem z napędami Roco Geoline

Reakcje
139 1 0
Witam
Uruchamiam starą "makietę", posiada ona sześć rozjazdów z napędami Roco Geoline. Mam problem z trzema z nich, w jedną stronę jest ładne "pyk" i rozjazd przeskakuje, a w drugą stronę jest bzyczenie i rozjazd nie zmienia kierunku. Czy te napędy tak się psują, ktoś miał może taki przypadek?

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
457 2 1
Ja kiedyś miałem podobny problem, że część działała normalnie, a część nie działała w żadną stronę, tylko "bzyczała", wszystkie miały identyczne oryginalne napędy i dekodery Roco. W moim przypadku rozwiązaniem było zwiększenie napięcia na zasilaczu z 16V do 18V, od tego czasu nigdy żadnych problemów już nie było.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
721 4 0
Moje napędy w torach Roco GeoLine z dekoderami DCC "głupiały" gdy się podłączyło do torów zasilanie analogowe (zasilacz FZ1), niektóre bzyczały a niektóre chyba zaczęły się nawet przełączać raz w jedną a raz w drugą stronę. W DCC nie pamiętam problemów choć ostatnio bawiłem się nimi klika lat temu więc mogłem zapomnieć. Ale dzięki temu pytaniu natchnęło mnie aby w najbliższym czasie przewietrzyć moje hazerówkowe modele :)

OP
OP
K
Reakcje
139 1 0
Ja kiedyś miałem podobny problem, że część działała normalnie, a część nie działała w żadną stronę, tylko "bzyczała", wszystkie miały identyczne oryginalne napędy i dekodery Roco. W moim przypadku rozwiązaniem było zwiększenie napięcia na zasilaczu z 16V do 18V, od tego czasu nigdy żadnych problemów już nie było.
Faktycznie, problem w napięciu zasilania. Tylko ja nie mam oryginalnych dekoderów, kupiłem takie uniwersalne. Okazuje się, że sterują rozjazdami napięciem około 10V, a rozjazdy zaczynają dobrze działać od 12V. Dzięki za naprowadzenie