• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Problem z lokomotywą PIKO ET21-157

piotreczek13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, od nowości mam lokomotywę ET21-157 PIKO H0, nie dawno podczas jazdy na makiecie wystąpił problem że lokomotywa utraciła prędkość (mimo ustawienia maksymalnej mocy na potęcjometrze). Lokomotywa przejedzie 10-15cm i się zatrzymuje i jest tak cyklicznie. Jest to model analogowy. Czy potraficie podpowiedzieć z czym jest problem?
Pozdrawiam, Piotrek

Taxido

Użytkownik
Reakcje
79 0 0
Zgrabnie piszesz, kropki, przecinki, ale z tym "potęcjometrem" czy "nie dawno" to przesadziłeś:) Trudno powiedzieć coś konkretnie, nie wiemy czy model ten wcześniej dużo jeździł czy to jego pierwsze metry? Czy po tej makiecie inne modele jeżdżą dobrze? Wygląda to tak jak napisał kolega wyżej, zwykle w takich sytuacjach problem jest poza lokomotywą. Może warto do niej zajrzeć, blaszki odbioru prądu z kół, zaślepka w gnieździe dekodera, okablowanie, zmiana urządzenia sterującego, pomiar napięć na torowisku itd.

OP
OP
P

piotreczek13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zgrabnie piszesz, kropki, przecinki, ale z tym "potęcjometrem" czy "nie dawno" to przesadziłeś:) Trudno powiedzieć coś konkretnie, nie wiemy czy model ten wcześniej dużo jeździł czy to jego pierwsze metry? Czy po tej makiecie inne modele jeżdżą dobrze? Wygląda to tak jak napisał kolega wyżej, zwykle w takich sytuacjach problem jest poza lokomotywą. Może warto do niej zajrzeć, blaszki odbioru prądu z kół, zaślepka w gnieździe dekodera, okablowanie, zmiana urządzenia sterującego, pomiar napięć na torowisku itd.
Lokomotywa jest jakoś od 2 lat, lokomotywy jeżdżą bez zarzutów oprócz "Sputnika". Jak pisałem wcześniej tory i koła były czysczone

Taxido

Użytkownik
Reakcje
79 0 0
Nie wiem jak to wygląda w Twojej okolicy, czy są jakieś sklepy/serwisy modeli. Jeśli jest jakiś sklep modelarski to spróbuj się z nim skontaktować, może wykonują takie usługi lub też może mogą kogoś polecić. Ewentualnie dać ogłoszenie na forum, że szukasz diagnostyki i naprawy modelu. Choć kto wie czy nie prościej i taniej byłoby taki silnik po prostu wymienić.
Parę lat jestem w tym hobby, ale póki co nie padł mi żaden silnik, a o "przemywaniu" to chyba słyszę pierwszy raz, dlatego trudno tak coś doradzić na odległość. Wybierz się na jakąś wystawę makiet, gdzie roi się od fachowców, może ktoś będzie skłonny Ci pomóc, doradzić:)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.494 16 0
Nie jestem doświadczonym modelarzem ponieważ mam 12 lat. Czy możecie polecić kogoś dobrego kto się tym zajmuje?
Hej.
Jestem z Wrocławia, a zauważyłem że mieszkasz w Świdnicy.
Jak będziesz potrzebował pomocy i będziesz z rodzicami we Wrocławiu, mogę po koleżeńsku (nieodpłatnie) pomóc zdiagnozować problem na miejscu.
Możesz również wysłać do mnie model Paczkomatem w celu zdiagnozowania usterki, żaden problem.

Pozdrawiam,
Mateusz

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 3
Tabor 1
Tabor 6
Tabor 16