• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prośba

OP
OP
P

Piorun 9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No ładnie ;)

Czy jest szansa abym mógł dostać widok na całą makietę oraz jakie sa Twoje ( jeżeli mogę się tak zwracać ) uwagi i spostrzeżenia ( oczywiście czy wyrażasz zgodę na skopiowanie Twojego planu i pomysłu ) czy ewentualne zmiany?

OP
OP
P

Piorun 9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Podoba mi się taki układ torów. Niestety nie jestem pewien czy jest on w skali HO czy TT.

http://img483.imageshack.us/img483/7066 ... na2xf8.jpg

Czy jest ktoś w stanie to sprawdzić i zrobić ewentualny spis ile jakich torów potrzebuje?

Ewentualnie jakie zmiany warto wprowadzić i co zmienić?

P.S. Wiem , że Wolicie aby każdy dochodził samemu do wszystkiego, niestety ja jestem kompletnie zielony i potrzebuje Waszej pomocy... Jest to moja pierwsza makieta a niestać mnie na popełniane błędów...

OP
OP
P

Piorun 9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
;-) NA początek nie będzie modułu zaznaczonego na niebiesko - brak miejsca stoi tam szafa :D

Interesuje mnie tylko część z torami zaznaczonymi na czarno i czerwono z ewentualną późniejszą rozbudową - w grę wchodzi rozwinięcie torów gdze jest modół zaznaczony na niebiesko - jednakże też najprawdopodobniej bez obrotnicy ( kolosalna cena oraz brak możliwości rozwinięcia dalej ) - a przejście dokładanymi modułami dookoła pokoju i spięcie z lewym dolnym rogiem makiety - tam gdzie znajduje się dźwig.

Są to jednak plany bardzo idące w przyszłość - ale biorę je pod uwagę.

Ważne może być to , że dostęp do makiety mam tylko od frontu tak jak od dolnej krawędzi na pozostałych bokach jest ściana pokoju :razz: dlatego też przyszła rozbudowa może iść już tylko w tę stronę ( ta pierwsza część makiety będzie zamontowana na stałe )

OP
OP
P

Piorun 9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. plan torowiska który przedstawiłem jest na bazie torowiska "Marklina" czy mógłby mi ktoś pomóc w zestawieniu ilości torów ROCO ( z uwagi na fakt rozbudowy zestawu startowego Roco )

OP
OP
P

Piorun 9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Märklin M 5100. Curve radius 360mm, angle 30ş 16 sztuk
Märklin M 5101. Curve radius 360mm, angle 15ş 4 sztuki
Märklin M 5102. Curve radius 360mm, angle 7.5ş 6 sztuk
Märklin M 5106. Straight 180mm. 43 sztuki
Märklin M 5107. Straight 90mm. 8 sztuk
Märklin M 5108. Straight 45mm. 2 sztuki
Märklin M 5109. Straight 33.5mm. 4 sztuki
Märklin M 5112. Straight uncoupler 90mm. (remote) 3 sztuki
Märklin M 5129. Straight 70mm. 1 sztuka
Märklin M 5131. Straight feeder 180mm. 3 sztuki
Märklin M 5200. Curve radius 437.4mm, angle 30ş 17 sztuk
Märklin M 5201. Curve radius 437.4mm, angle 15ş 1 sztuka
Märklin M 5206. Curve radius 437.4mm, angle 24ş17' 4 sztuki
Märklin M 5207. Double slipswitch 180mm. (remote) 1 sztuka
Märklin M 5208. Straight 8mm. 1 sztuka
Märklin M 5210. Straight 16mm. 2 sztuki
Märklin M 5214. Threeway turnout 180mm. (remote) 1 sztuka
Märklin M 7190. Buffer 70mm. 5 sztuk

Nie znalazłem specyfikacji następujących torów:

Märklin M 5202. 1 sztuka
Märklin M 5131L. 1 sztuka
Märklin M 5140L. 1 sztuka
Märklin M 5140R. 1 sztuka
Märklin M 5202R. 5 sztuk

Prosiłbym Was o rozszyfrowania i przełożenie tego torowiska ROCO - ewentualnie na torowisko które polecacie... :oops:

Przepraszam ale jak pisałem tego posta nie widziałem Twojej odpowiedzi ;-)

I tak mam problem rozszyfrowaniem tego torowiska...

A ma ktoś może program AnyRail bez ograniczenia do 50 torów a żeby tak było do 150 :grin:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.790 62 3
Powiem Ci Piorun, że masz problemy z pogranicza 13-to latka. U nas mówią: "Jak masz głowę i ch.., to kombinuj". To jest dział DCC zadawaj może pytania z tej dziedziny, resztę w dziale "Makieta"

Marecki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
DarekW napisał(a):
Ja zaproponował bym najpierw opcję, którą ja przerobiłem, zbudowanie torowiska w systemie analogowym (podłączenie go pod DCC nie jest trudne).
W makiecie analogowej będę miał trochę odcinków izolowanych - kabelki "biegną" od pulpitu sterowniczego do makiety .
Czy przerabiając makietę na DCC wystarczy połączyć odcinki izolowane w całość
np. włączyć wszystkie przełączniki na pulpicie sterowniczym lub po prostu odłączyć włączniki i na stałe zlutować kable ?
Czy może jednak pod makietą trzeba zrobić nowe połączenia z zasilaniem ?
Może jest jakiś patent który warto zrobić już na etapie budowy makiety analogowej, który w przyszłości ułatwi przesiadkę na DCC ?

Reakcje
0 0 0
Tak sobie czytam - bo mam teraz czas i wpadlem na to ...
Kolega pewnie juz dawno zapomnial o co kiedys pytal ......

gbbsoft napisał(a):
... uważaj: bo na tym schemaci jest "trójkąt"... :cool:
Gbbi ale to Märklin tak ze to w tym wypadku nie ma znaczenia ... :razz: