• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Próby złożenia czegoś z niczego

Reakcje
7 2 0
Witam.
Od niedawna w sumie interesuję się modelami koleji. Chciałbym jednak zbudować sobie małą stacyjkę. Wiem że to nie będzie tanie (ale w sumie żadne hobby niestety nie jest tanie). Tak od dobrego czasu rozmyślam nad sposobami realizacji moich założeń. I tak się w sumie waham co dokupić itp. Korzystam również z Broszurki - poradnika Piko, ale to jeszcze w sumie za mało. W sumie zbudowanie przysłowiowego "torta" to tylko - zakup zestawu startowego, wiem tak najprościej. Marzy mi się na razie mała stacyjka towarowa bardziej niż pasażerska wraz z semaforami i prostym układem torów.
Rzecz w tym, co wybrać?
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem Zestaw startowy BR 132 towarowy (cyfrowy)
(Roco 51271) tak na pierwszy raz.
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=85995
Lub Zestaw startowy K.211 towarowy (cyfrowy)
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_17_129_526&products_id=85998
Niestety, ten zestaw startowy nie jest "wyposażony" w zwrotnicę i zestaw torów właśnie pod moje oczekiwania. Więc trzeba by kombinować dalej...

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.064 67 3
Zdecydowanie polecilbym zestaw z lokomotywa serii 132. Tutaj masz bardzo dobrą lokomotywe i bardzo dobre wagony. Nie mam co prawda 100 procentowej pewności co do zgodności wagonów z oryginałem (typ wagonu z malowaniem ). Lokomotywa jest uniwersalna i w przyszłości możesz do niej dopiac nawet skład pociągu ekspresowego. Innych wagonów do tego jest dużo na rynku i nawet z drugiej ręki.
Zestawu K211 raczej bym nie kupował bo po pierwsze mam pewne wątpliwości co do istnienia w realu lokomotywy w tym malowaniu a po drugie wagony kryte są dość starej konstrukcji i wycofano je z eksploatacji bardzo dawno i nie było by szansy ich spotkać z lokomotywą ex.211 DB o ile taka trafiła na koleje włoskie.

dorian7743

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, chciałbym rozpocząć swoją przygodę z modelarstwem a konkretnie ze sklejaniem i malowaniem tramwajów. Od czego najlepiej zacząć? Jak malować taki model? Na co zwracać uwagę? Póki co mam jeden model Tatry KT8D5 ale był to model złożony przez znajomego. Za wszelkie uwagi i porady gdzie szukac takich modeli będę naprawdę wdzięczny :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.516 390 20
Witam, chciałbym rozpocząć swoją przygodę z modelarstwem a konkretnie ze sklejaniem i malowaniem tramwajów. Od czego najlepiej zacząć? Jak malować taki model? Na co zwracać uwagę? Póki co mam jeden model Tatry KT8D5 ale był to model złożony przez znajomego. Za wszelkie uwagi i porady gdzie szukac takich modeli będę naprawdę wdzięczny :)
Polecam czytać..., czytać..., czytać wpisy na tym forum, a jak już naczytasz się informacji z tego forum to jeszcze trochę poczytaj z innych stron internetowych, a potem dopiero siadaj i próbuj.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
Uzbieraj duuużo albo duuuuuuużo pieniędzy a potem wejdź tu http://gabinett.republika.pl/modelarstwo/105N.html , kup i się baw do upadłego. Oczywiście nie zapomnij o kupnie jakiś torów z zasilaniem i sterowaniem.

OP
OP
Wojmar86
Reakcje
7 2 0
Zdecydowanie polecilbym zestaw z lokomotywa serii 132. Tutaj masz bardzo dobrą lokomotywe i bardzo dobre wagony. Nie mam co prawda 100 procentowej pewności co do zgodności wagonów z oryginałem (typ wagonu z malowaniem ). Lokomotywa jest uniwersalna i w przyszłości możesz do niej dopiac nawet skład pociągu ekspresowego. Innych wagonów do tego jest dużo na rynku i nawet z drugiej ręki.
Zestaw już sobie zamówiłem. Jutro ma przyjść. Dzięki za poradę.
Zestawu K211 raczej bym nie kupował bo po pierwsze mam pewne wątpliwości co do istnienia w realu lokomotywy w tym malowaniu a po drugie wagony kryte są dość starej konstrukcji i wycofano je z eksploatacji bardzo dawno i nie było by szansy ich spotkać z lokomotywą ex.211 DB o ile taka trafiła na koleje włoskie.
Faktycznie, mi się nie za bardzo widział, więc odwiesiłem.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.064 67 3
Gratuluję moim zdaniem trafnej decyzji o zakupie zestawu DR. Mam nadzieję ze wszystko jest w porządku i rozpoczęła sie wspaniała zabawa.
Tak jeszcze przy okazji pytań o wybór zestawu startowego i planów stworzenia jakiejś przestrzeni do zabawy makiety/modułu/dioramy, to przyszła mi do głowy myśl że zwykle mało kto w chwili wyboru zestawu startowego bierze pod uwagę z jakiego rejonu Świata jest pociąg z zestawu startowego i że trzeba tez uwzględnić tematy architektoniczne z tym związane. W przypadku modeli niemieckich, polskich albo czeskich w zasadzie mozna być spokojnym o dostep i wybór modeli kolejowej i nie tylko architektury i do tego duże podobieństwo architektury sprzed 100 lat w tym regionie nie nastrecza trudności z wyborem i zastosowaniem odpowiednich budynków. Natomiast już takie kraje jak Francja ,Szwajcaria, Włochy czy nawet Austria już odznacza sie bardziej odmienną architekturą i wymusza to konieczność zastosowania specyficznych dla danego kraju a nawet regionu wzoru modeli budynków. Niestety może to sie wiązać z brakiem takich modeli na naszym rynku i koniecznościa ich sprowadzania z zagranicy. Takze wybór jest niestety znacznie mniejszy.
Co do pytań kolegi Wojmar86 w kwestii materiału torowego to po przyjrzeniu się jaką geometrie maja tory Roco Geo Line stwierdziłem że propozycja kolegi Przemka z pomysłem zakupu jeszcze dwóch pakietów torów B i C uznałem za słuszny. Tory te mają rozsądna geometrie i łuki z zestawu startowego R3 (r434,5mm) chociarz "tramwajowe" to daja możliwość w miare komfortowego przejazdu kazdego modelu. Równiez rozjazdy łukowe sa lepiej zaprojektowane od mniejszych rozjazdów Roco Line bo łuk wewnętrzny ma promień R3 a nie R2 jak w Roco Line. Odradzam stosowania łuków R2 to nadaje sie tylko na bocznicę wewnątrz zakładową. Myśle ze te tory to dobry pomysł na początek a zanim sie zacznie budować makiete to trzeba najpierw wypróbować jaki potrzebny będzie układ torowy, jaka długość torów stacyjnych będzie potrzebna zeby zmieścić odpowiednio do naszych założeń długi pociąg. To trzeba poeksperymentować i zmieniać konfigurację torów aż wraz ze wzrostem ilości taboru uda sie ustalić odpowiedni kompromis pomiędzy ambicjami zestawiania mozliwie realistycznej długosci składów a dostępną przestrzenią na nasza zabawę. Do tego najlepiej nadają sie tory odcinkowe dostosowane do częstego rozkładania i składania a Geoline do tego się doskonale nadają.