• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele Poznań - Targi HOBBY - 7-8 października 2017

OP
OP
M&M

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Jeżeli już to we Włocławku.
Sorki, ale jestem trochę WKU..... Ony jak się dowiedziałem o tak postawione sytuacji. Byłem na wszystkich edycjach tej imprezy ale widzę, że czas się pożegnać. I nie chodzi tu o pieniądze tylko o potraktowanie. Pani uważa inaczej niż ja, czyli że wnosimy coś w tę imprezę.
[DOUBLEPOST=1502311481][/DOUBLEPOST]
Może zrobić wspólne stoisko z inną firmą.
A co to zmieni, cena jest od głowy (wystawca) a nie od tego z kim jesteś.

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
63 0 0
Czyli olewam MTP, i spotykamy się gdzieś indziej, na szybko u kotebiego w Inowrocławiu.
Nie na szybko - a na cały etat czyli 15-17 września i nie w Inowrocławiu a we Włocławku w CK Browar B. Z ostatniej chwili dla kolegów "samochodziarzy" wygospodarowane zostało miejsce o wymiarach 9x12 m, do dyspozycji są stoły o wymiarze 0,8x1,60 m. Zainteresowanych odsyłam do Mafo, który został mianowany koordynatorem tej części wystawy :D

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Niestety na 90% nie bedzie mnie w Polsce w tym czasie co bedzie imprezka Kotebiego, szkoda bo skoro na MTP nie jedziemy to tam bym pojechał. Ceny za stoisko masakra... Lepiej kupic bilet wejsciowy na te 3 dni, taniej wyjdzie, tylko ze nie bedzie co ogladac bo to My tworzyliśmy tą wystawe...

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.561 13 6
Od 5 lat dałem sobie spokój z Poznaniem. Oni skończą tak jak skończył Festiwal Modelarstwa w Łodzi. Tam po pierwszych udanych edycjach wystawienniczych i tłumach odwiedzających ktoś z władz zarządzających tą halą sportową wpadł na pomysł brania opłaty od wystawiających sklepów dużych pieniędzy, czyli ok. 3000zł za stoisko o wymiarach ok. 6-7 m kw. I impreza padła.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.174 508 29
Od 5 lat dałem sobie spokój z Poznaniem. Oni skończą tak jak skończył Festiwal Modelarstwa w Łodzi. Tam po pierwszych udanych edycjach wystawienniczych i tłumach odwiedzających ktoś z władz zarządzających tą halą sportową wpadł na pomysł brania opłaty od wystawiających sklepów dużych pieniędzy, czyli ok. 3000zł za stoisko o wymiarach ok. 6-7 m kw. I impreza padła.
To nie zarządzający halą sportową sobie wydumali takie ceny tylko Pan Flisiak lub Fisiak już nie pamiętam, któren to organizatorem był, za niewielkie pieniądze wynająwszy halę postanowił się dorobić kokosów, jak skończył wiedzą wtajemniczeni.
Od lat Prezes Prezesów na każdych targach mówił nam jakim to jesteśmy obciążeniem dla targów, i jakież one wspaniałomyślne są że takie pasożytnicze dziadostwo utrzymują i pozwalają się panoszyć po swych zakamarkach, że zamiast dawać głoś i żądać talarów, sami powinniśmy je dać i to najlepiej dla PZMK, bo to był jedyny przejaw aktywności związku, pobór daniny.
Jak się kończą takie miłości wie ten kto słyszał jak pewien Pan, mój rówieśnik z miasta na R, ulubieniec Prezesa Prezesów, stał się parszywcem, gdy na własną rękę zaczął się po zagranicznych salonach prowadzać, nie uiszczając haraczu zbójnikowi z brodą.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.002 63 25
To jaki jest Prezez Prezesów wie każdy w temacie od lat... I jak z polityką tak i tu nie ma chętnych by powiedzieć "STOP" prosto w oczy. Jest za to szeptanie za plecami. PZMK nie istniał by bez członków czy jak ich tam zwał. A ze sa parafianie to i jest związek. Proste.

paulinium

Znany użytkownik
Reakcje
29 0 0
Brak słów.. przegięli z tą opłatą, widać w jakim poszanowaniu mają ludzi z pasją.. hobbystów którzy na prawdę mają dużo do powiedzenia i pokazania..

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.174 508 29
tak i tu nie ma chętnych by powiedzieć "STOP" prosto w oczy
Drogi kolego mylisz się, powiedziałem to Prezesowi prosto w oczka, mało tego jako niegdysiejszy członek zarządu, oficjalnie zrezygnowałem i odesłałem swoją legitymację plus sześć stron wyjaśnień , bez inwektyw i słów obraźliwych, nawet na ostatniej imprezie na której byliśmy znów rozmawialiśmy w dość ostrym tonie, skutkiem był pomysł stworzenia nowego związku, mimo obecnej hibernacji pomysłu, wieżę że rozkwitnie jak płatki róż.
Są ludzie którzy mówią to co myślą wprost, nie szepczą za plecami.
Cała ta dyskusja jest o kant dupy potłuc, rozwiązanie jet proste, kto chce jedzie, kto nie chce siedzi w domu, dla mnie jako pożal się Boże modelarza ta impreza się skończyła w momencie gdy będąc na warsztatach (to następny temat do wylewania gorzkich żali) byliśmy we trzech jedynymi lokatorami na Czajczej, z nudów bo ile można pić, poszliśmy w nocy na dworzec.
Ci co w zamierzchłych czasach bywali, pamiętają noce spędzone w jadalni, na dyskusjach, śpiewach itp.
Ot w życiu zawsze coś się kończy, na jego miejsce powstaje coś nowego, może będziemy jeździć do Włocławka, ja chętnie, ostatni raz byłem tam w roku 1993 w KFM (zagadka co to było) na delegacji z PŁ, co za czasy, jaki młody wtedy byłem.;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.403 387 20
Myślę jednak że bez modelarstwa kolejowego MPT przetrwają rok. No góra dwa lata. Potem się impreza rozpadnie. Bez modelarstwa kolejowego...
Myślę, że nie masz racji. Modelarstwo to tylko dodatek do targów w tym terminie. Podstawą są gry komputerowe i rzeczy dla niemowlaków i małych dzieci. Akwarystyka i Hobby, to tylko dodatek w tym terminie. Jak kolei i samochodów w skali H0 zabraknie, to pewnie nikt z odwiedzających tego nie zauważy. Przejmą to inne skale.
[DOUBLEPOST=1502395429][/DOUBLEPOST]A jak inne skale zrezygnują, to halę przejmą gry komputerowe i PGA będzie się cieszyła, a i MTP zarobią więcej kasy.

Reakcje
45 1 5
Taki znak sobie zrobię. Taki duży napis będzie miał: SARKAZM. :)

Miałem nadzieję że będzie wiadomo że żartuję.
[DOUBLEPOST=1502395637][/DOUBLEPOST]Panie Andrzeju, owszem. Ale jak modelarzy zabraknie to CAŁE MTP szlag trafi...

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
609 8 0
Myślę jednak że bez modelarstwa kolejowego MPT przetrwają rok. No góra dwa lata. Potem się impreza rozpadnie. Bez modelarstwa kolejowego...
Ależ wymyslił.
MTP w "sekcji" kolejowej bazują ma modelarzach modułowych - czasy zadysponowania całej hali już nie wrócą. We Wrocławiu znam takich w HO może 12 a to duże miasto. Ilu w Polski uczestniczyło - max 60-80 osób. Życie nie znosi próżni - zamiast kolei będą koniki, których nie wystawiają w Janowie Podlaskim.
Byłem 2 razy -
za pierwszym razem - mieszane uczucia
za drugim - towarzysko-
Z drugiej strony czy brak makiety na MTP odczujemy negatywnie jako społeczność? Z tego samego powodu - nie.
Jak zabraknie modelarzy - przyjdą komputerowcy i graficy - modele w kompach zrobią i sobie Trainza odpalą na mplayerze :ROFL:

Reakcje
45 1 5
Widzę że dla większości trzeba wszystko prawie literować... :(:confused:

Sens mojej wypowiedzi miał zostać odczytany w następujący sposób:

"Panowie i Panie, nikt braku modelarstwa kolejowego nie zauważy. Zostanie zastąpione przez inne dziedziny. Brak modelarstwa kolejowego na targach zauważą jedynie modelarze kolejowi i należy pamiętać że aktywnych modelarzy nie jest w Polsce zbyt wielu."

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.590 8 0
Tak sobie czytam i czytam - jakoś zapomniano, że pierwsze edycje SALONU HOBBY poświęcone były wyłącznie modelarstwu. Dopiero z biegiem czasu połączono HOBBY z innymi "branżowymi" targami. I tak jakoś się stało, że te "przyklejone" do HOBBY - zdominowały te "właściwe".
Reasumując - HOBBY "umiera śmiercią naturalną", a szkoda, bo atmosfery pierwszych edycji nie da się zapomnieć ...

Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.174 508 29
Tak sobie czytam i czytam - jakoś zapomniano, że pierwsze edycje SALONU HOBBY poświęcone były wyłącznie modelarstwu. Dopiero z biegiem czasu połączono HOBBY z innymi "branżowymi" targami. I tak jakoś się stało, że te "przyklejone" do HOBBY - zdominowały te "właściwe".
Reasumując - HOBBY "umiera śmiercią naturalną", a szkoda, bo atmosfery pierwszych edycji nie da się zapomnieć ...
Bo kiedyś jak pamiętasz to było nasze święto, spotkanie modelarzy, nędza na rynku wymuszała inwencję, jedyna okazja do dyskusji,wymiany doświadczeń, dziś zdecydowana większość to zbieracze, no i wtedy nie było jeszcze smarkaczy z podgolonymi łbami w rurkach, z przerośniętym ego.
Wieczorne dyskusje u Ciebie w pokoju, elita polskich modelarzy, a konkurs czyli mistrzostwa modeli, pamiętam takie na których było bodajże trzydzieści zgłoszonych modeli, teraźniejsze to żenada.
A spotkania w piwnicy w kafejce na Fredry w Technikum, jakież były klimatyczne.
Na tę imprezę się czekało cały rok, bo to była najważniejsza impreza modelarska w kraju.
Się znów rozmarzyłem, zobaczymy, na razie są Trybunały, ale mają nikłe szanse na rozwój ze względu na ograniczoną ilość miejsca, chyba że koledzy coś wymyślą, no i teraz może
Włocławek, się zobaczy.

OP
OP
M&M

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Czy targi były dobre czy złe, nie ważne, jest tylko smutek i ból jak się to budowało od pierwszej edycji.
[DOUBLEPOST=1502472332,1502471993][/DOUBLEPOST]
Nie na szybko - a na cały etat czyli 15-17 września i nie w Inowrocławiu a we Włocławku w CK Browar B. Z ostatniej chwili dla kolegów "samochodziarzy" wygospodarowane zostało miejsce o wymiarach 9x12 m, do dyspozycji są stoły o wymiarze 0,8x1,60 m. Zainteresowanych odsyłam do Mafo, który został mianowany koordynatorem tej części wystawy :D
Sorki za ten Inowrocław ale to blisko
A na szybko bo trzeba się organizować szybko. Ja planowałem wypad na Włocławek tak czy siak, tak tylko odpada mi Poznań i mam wolne, może przyjadę jako zwiedzający na MTP