Czy poniższy pług Bjorke nosił jakąś nazwę? Tak jak podobny Bjorke z wykuszami, nazywany...
Interesuje mnie tylko czy ten typ Bjorke miał jakąś nazwę własną...
Czy dobrze rozumiem, że Kolega uważa (odnośnie pierwszego cytatu), że ten drugi Björke potocznie jest nazywany pługiem "z wykuszami" ?
No i co Kolega rozumie przez nazwa własna - potoczna, nieformalna, konkretna odmiana pługa (fabryczna) czy np. nazwa typu imię żeńskie (trochę ich było) / męskie (np. Rumcajs), pisane swego czasu na wybranych EU07/EP07 itp. ?
Według mnie, pługi odśnieżne eksponowane w Chabówce nie mają jakiś konkretnych nazw własnych. Identyfikowane są poprzez numer inwentarzowy z jakim służyły (zapewne z ostatniego okresu służby), nazwę producenta, niekiedy nr fabryczny oraz przede wszystkim przez rodzaj konstrukcji (np. tzw systemu) w jakim zostały zbudowane.
Poniżej seria fotografii wykonana w Chabówce
27 lipca 2019 r., w tym zdjęcia tabliczek informacyjnych opisujących dany pług, stojących przy poszczególnych eksponatach. Może będą w czymś pomocne.
Na początek fragment strony z broszury informacyjnej Skansenu Kolejowego w Chabówce (którą można nabyć w kasie przy wejściu), w której jest m.in. krótka prezentacja poszczególnych pługów odśnieżnych stojących w skansenie. W broszurze tej nie ma już błędów (co najmniej dwóch) jakie są na wyżej wspomnianych tabliczkach informacyjnych (ale o tym niżej, w konkretnych przykładach).
Fot. 1a – 1c. Pług odśnieżny lemieszowy
KLIMA 813 034
Fot 2a – 2d. Pług odśnieżny lemieszowy
KLIMA 524 965
Fot 3a – 3c. Pług odśnieżny wirnikowy
Henschel 814 168
Fot. 4a – 4c. Pług odśnieżny lemieszowy
BJÖRKE 805197993753 (w broszurce informacyjnej identyfikowany jest przez nr fabryczny
12 611)
Proszę zwrócić uwagę, że na tabliczce informacyjnej stojącej obok eksponatu, jest rok budowy
1930, a w broszurce informacyjnej podany jest
1931, co jest zgodne z rokiem z tabliczki producenta znajdującej się na pługu.
Fot. 5a – 5b. Pług odśnieżny lemieszowy
BJÖRKE 837 095 (czyli będący w gestii zainteresowań Kolegi, zaprezentowany już we wpisie
#10)
Proszę zwrócić uwagę, że na tabliczce informacyjnej jest rok budowy
1942, tymczasem w broszurce informacyjnej podany jest
1930. Na "czole", nad oknem widoczny jest tez nr
112 92 X5 ale w sumie nie wiem z jakiego okresu on pochodzi.