• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pomoc w EP09

Nowicjusz_1995

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich serdecznie:)

Od jakiegoś czasu zajmuje się modelarstwem kolejowym. Jestem nowicjuszem i nie będe tego ukrywał - mało umiem. Mój tabor liczy tylko kilka fabrycznych lokomotyw i pare ładnych wagonów. Jednak od czasu kiedy zacząłem drążyć temat PKP w skali 1:87 zainteresował mnie elektrowóz EP09. Czytałem wiele na temat tego loko i chciałbym podjąć się próby skonstruowania obudowy tej maszyny. Potrzebuję rady jak z tym wszystkim ruszyć i od czego zaczynać? Pewnie to śmieszne, że dysponuje taką niewiedzą ale każdy od czegoś chyba musi zacząć. Prosze o kilka porad dotyczących EP09. Z góry dziękuje.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
psz, podałeś ten sam link co Jarek ;)

Nowicjusz_1995, przede wszystkim witamy Cię na forum.

Napisz może coś więcej, do jakiej ceny wchodzi w grę, z jakiego materiału (PCV czy metal) chciałbyś zrobić itp. :)

OP
OP
N

Nowicjusz_1995

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nad tym wariantem też rozmyślałem ale przyznam się, że nie mam pieniędzy na taką obudowe. Zdaje sobie sprawę z tego, że na forum tym mowa jest o lokach za kilka tysięcy ale to nie dla mnie. Nie jestem kimś kto bez wachania może wydać tyle kasy. Może to dla niektórych osób śmieszne lecz wypada zrozumieć, iż nie wszyscy mają kasy jak lodu i poza modelarstwem świata nie widzą. Codziennie nasuwa się masa innych wydatków i nie sposób na to wszystko wyłożyć kase.

OP
OP
N

Nowicjusz_1995

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za powitanie:)

Myślałem nad polistyrenem lub też nad laminatem grawerskim, ewentualnie fototrawionkami. Może to duże wymaganie ale nie chciałbym by cena nie przekroczyła 200zł. Wiem, troche to może mało lecz niestety tyle na obecną chwilę mogę włożyć w EP09.

OP
OP
N

Nowicjusz_1995

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ten GPM się na coś nadaje czy to kompletna klapa?, bo słyszałem wypowiedz kogoś kto miał z tym do czynienia i on mówił, że ich wycinane laserem modele nie posiadają dokładnych wymiarów i praca nad nimi jest jednym wielkim poszerzaniem każdego elementu?

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ja tego w ręku nie miałem (tylko ten zeszyt), ale ogólnie patrząc po ich produktach trochę racji w tym jest... z zeszytu zrobiłem jeden model (PCV) i kicha wyszła (nie tylko wykonanie, w ogóle to zbyt pasować nie chciało), swoją wersję robię w oparciu o rysunki fabryczne oraz M. Ćwikły :)

OP
OP
N

Nowicjusz_1995

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co prawda miałbym możliwość zakupienia EP09 całej z fototrawionek ale znowu tu pojawia się problem, gdyż nie umiem na tyle dobrze lutować aby model był schludnie wykonany:(

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Trening czyni mistrza ;) Jakbyś widział moją pierwszą lutowaną EP09, ło matko, tragedia do potęgi :D I ostatecznie "model" trafił do kosza :)

OP
OP
N

Nowicjusz_1995

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może faktycznie jak na pierwszy raz spróbuje z GPM'owskim wydaniem, a jeżeli coś się uda zrobić to następny egzemplarz będzie już wykonany z trawionek.

A to prawda, że pod EP09 dobrze pasuje podwozie Br218 Roco?

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Nie, tzn. pasuje ale trzeba ramę skrócić, a i wtedy buda jest lekko rozepchana, trzeba by byki nieźle zeszlifować. Natomiast wózki są właściwie idealne, tylko koła na większe trzeba zmienić. Ale to jest najlepsze rozwiązanie i jedyne słuszne (tyle, że nie zrobisz już wnętrz kabin). Niestety temat ten już przerabiałem i stanęło na wykonaniu podwozia od podstaw....

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Pewnie że ma sens ;) Skrócenie tego to nie jest aż tak wielki problem, piłka do metalu i jedziemy, potem skręcić lub jakoś inaczej połączyć :) A to ze szlifowaniem: no cóż, jak robiłem model cały z blaszek trawionych to było widać że ostoja rozpycha trochę budę, jednak w przypadku budy z GPM nie powinno być tego efektu :)

Na prawdę da się zrobić, powodzenia ;)

OP
OP
N

Nowicjusz_1995

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok:) Wielkie dzięki za pomoc. Mam jeszcze ostatnie pytanie. Nie chodzi tutaj tylko o EP09 ale praktycznie o każdą spalinówke i e-loka PKP, a mianowicie o pługi umieszczone na przodach lokomotyw. Próbowałem zrobić taki z miedzi i mosiądzu ale nie wychodzi, więc mam pytanie czy wie ktoś może skąd taki wytrzasnąć lub z czego i jak najlepiej zrobić?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 17
Tabor 7
Tabor 1
Tabor 5
Tabor 8