• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Pomiar długości wagonów

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam

Mam pytanie czy producenci wagonów np. Robo, Piko podając długość modeli wagonów osobowych mierzą je razem ze sprzęgami? Pytam ponieważ chciałbym zamówić wagony od Robo a jednocześnie jestem w trakcie stawiania słupów trakcyjnych i każdy mm jest istotny. Robo podaje długość 303mm czy to wymiar samego wagony czy może z odbojnicami czy sprzęgiem?

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.429 32 10
przy wagonie typ C czyli do 313mm minimalna odległość budowli na łuku o promieniu 450mm wynosi 12mm
Niezupełnie: to jest dodatkowy dystans 'poszerzający' skrajnię na prostej (NEM301), dla H0 to jest 20mm od osi toru, czyli w łuku dla najdłuższych pojazdów powinno być 32mm od osi toru dla promienia 450mm. Przy czym:
- ten promień łuku nie jest zalecany dla tak długich pojazdów
- poszerzenie o 6mm jest konieczne jako niezbędne minimum
- modele Robo dotychczas odwzorowują wagniy standardu Y czlu 282mm w H0 - ale lepiej być gotowym na Z z ACME czy cokolwiem przyszłość przyniesie :)
- Piko i Roco w swoich systemach stosują odległość 31mm nawet dla R=360mm, zatem jeśli nie planujesz przechyłki, to trochę można 'pocienkować'

Czemu każdy milimetr jest tak istotny? Może chcesz wcisnąć za dużo na jeden raz?

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Niezupełnie: to jest dodatkowy dystans 'poszerzający' skrajnię na prostej (NEM301), dla H0 to jest 20mm od osi toru, czyli w łuku dla najdłuższych pojazdów powinno być 32mm od osi toru dla promienia 450mm. Przy czym:
- ten promień łuku nie jest zalecany dla tak długich pojazdów
- poszerzenie o 6mm jest konieczne jako niezbędne minimum
- modele Robo dotychczas odwzorowują wagniy standardu Y czlu 282mm w H0 - ale lepiej być gotowym na Z z ACME czy cokolwiem przyszłość przyniesie :)
- Piko i Roco w swoich systemach stosują odległość 31mm nawet dla R=360mm, zatem jeśli nie planujesz przechyłki, to trochę można 'pocienkować'

Czemu każdy milimetr jest tak istotny? Może chcesz wcisnąć za dużo na jeden raz?
Łuki mam R2 Piko , słupy stawiam z podstawą zgodnie z zaleceniami czyli dotykają z przymiarem podkładu toru, rozstawione co 15cm tak żeby trakcja nie wyszła spod pantografu i jak wczoraj przymierzałem to wszystko do wagonu Piko który ma 265mm to pokonywał łuki z zapasem i nie zahaczał o słupy trakcyjne. Ale niestety nie mam żadnego wagonu Robo w tej chwili a wiem że one są dłuższe ( zamówiłem 111Ay ) i stąd obawy czy z tymi wagonami nie zahaczy o słup. Mógłbym oczywiście montować słupy z większym zapasem i dalej od toru ale wtedy trakcja wyjdzie poza tor więc to totalnie bez sensu. Myślę że powinno być ok ale okaże się jak przyjdą wagony

OP
OP
W

Wiktor625

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Łuki mam R2 Piko , słupy stawiam z podstawą zgodnie z zaleceniami czyli dotykają z przymiarem podkładu toru, rozstawione co 15cm tak żeby trakcja nie wyszła spod pantografu i jak wczoraj przymierzałem to wszystko do wagonu Piko który ma 265mm to pokonywał łuki z zapasem i nie zahaczał o słupy trakcyjne. Ale niestety nie mam żadnego wagonu Robo w tej chwili a wiem że one są dłuższe ( zamówiłem 111Ay ) i stąd obawy czy z tymi wagonami nie zahaczy o słup. Mógłbym oczywiście montować słupy z większym zapasem i dalej od toru ale wtedy trakcja wyjdzie poza tor więc to totalnie bez sensu. Myślę że powinno być ok ale okaże się jak przyjdą wagony
Wczorajsze pomiary które robiłem wskazały odległość słupa od podkładu 19mm więc od osi toru powinno być pewnie około 30-32mm . Tak to w tej chwili wygląda, na słupy nie patrzcie że krzywo bo nie są jeszcze zamontowane.

Załączniki

Ostatnio edytowane: