Witam Jako osoba z grupy tych, których zegarki pędzą zbyt szybko, a marzenia o możliwie jak najbardziej realistycznej makiecie nie dają spać po nocach, rozpocząłem poszukiwania modeli latarń odpowiadających realiom polskim. Z czysto egoistycznego punktu widzenia skoncentrowałem się na oprawach trapezowych, które występowały od IV epoki do dnia dzisiejszego. Wątki dotyczące oświetlenia na makiecie już wcześniej pojawiały się na Forum (Paziu1000000-2007, Arch.Przemo-2008, Oscar 2009) większośc jednak opisywała bądź pytała o konkretny typ oświetlenia. Kolekcjonując materiały do mojej makiety-modułu chciałbym przedstawić i podzielić się wrażeniami na temat kilku modeli polskich latarni trapezowych, polskich producentów, które nabyłem. Już na początku narzuca się uwaga dotyczaca typu oświetlenia. W oprawach trapezowych zastosowano w modelach imitację zarówno oświetlenia rtęciowego (białe), jak i sodowego (pomarańczowe). O ile "rtęciowe" oświetlenie w tych oprawach mieści się w realiach od IV epoki do dziś, to wydaje mi się, że "sodowe" ogranicza zakres czasowy do ostatnich 10 lat. Wynika to z długości żarówek sodowych, które w epoce IV nie miały prawa zmieścić się do oprawy trapezowej. Natomiast na początku lat 2000 pojawiły się na rynku krótkie żarówki sodowe o mniejszej mocy, które teoretycznie można do takich trapezowych opraw wkręcić. Wydaje mi się, że należy zwrócić na to uwagę przy zakupie, jeżeli planuje się budowę makiety w starszych epokach
Załączniki
-
4 KB Wyświetleń: 8.499
-
94,3 KB Wyświetleń: 448
-
103,8 KB Wyświetleń: 429