• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polska Kolej Epoka 4,5,6

sebastian.t

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Mam na Imię Sebastian, jestem tutaj Nowym Użytkownikiem , więc Witam Wszystkich. Mam do was Pytanie, otóż chcę zbudować kilka składów Pociągów Polskich Kolei i Proszę O Podanie Nazwy Modeli,< numery katalogowe i nazwy Firmy>, Wagonów Klasy 2, sypialnianego. Kuszetki, w Epoce, 4,5,6. Wiem że po Polskich Torach jeździło w kilku malowaniach więc proszę o Pomoc i Podanie w tych epokach. Dziękuję za Pomoc...Ps. Oczywiście biorę jakość niż cenę , wiec jak najdokładniejsze wykonanie modelu...

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
1. Przeszukaj stronę Karola pod kątem jakie składy chciałbys budować. Jest tam mnóstwo informacji i wybierzesz sobie co chcesz.
http://www.dcc24.eu/content/baza-modeli-pkp-1

2. Przejrzyj wątek o taborze i zweryfikuj wybrane przez siebie modele z ich opisami na forum - napewno zyskasz dużo informacji. Po to sa tam te dyskusje.
http://forum.modelarstwo.info/forums/opisy-taboru.163/

3. Jeżeli nadal będziesz miał wątpliwości które modele wybrać pisz na forum a napewno poradzimy.

Niestety na zapytanie dosyć szerokie, bo nikt nie jest wróżką żeby wiedzieć jakie składy chcesz kompletować, nikt ci nic sensownego nie odpowie. A dodatkowo zadane tak roszczeniowo "podajcie mi nr. Katalogowe i producentów" bo chcę dobie skompletować składy. Musisz najpierw wykazać minimum wysiłku własnego. Nikt nie ma tu obowiązku wszystkiego robić za ciebie.

Żeby nie było, ze nie pomagam. Jeżeli chcesz skompletować skład pociągu EN Jan Kiepura to w ostatnim numerze pisma Koleje Małe i Duże jest chyba 5 stronicowy artykuł o możliwych opcjach skompletowania takiego składu. Nie od rzeczy jest też wątek
http://forum.modelarstwo.info/threads/en-jan-kiepura-zestawienie-wagonów.9219/

I wiecej samozaangażowania życzę.

OP
OP
S

sebastian.t

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. a może tak spróbuje ,. może będzie jaśniej...jaki model wagonu kl.2 jest najładniej i najdokładniej wykonany w epoce 4, 5 i 6. 2. jaki wagon sypialniany jest najładniej i najdokładniej wykonany w epoce 4,5 i 6. 3 Jaki wagon Kuszetka jest najładniej wykonany i najdokładniej wykonany w epoce 6. Nie chodzi mi o konkretny skład, aczkolwiek posiadanie każdego wagonu z danej epoki. Pytam się was, bo macie doświadczenie, i posiadacie na pewno tabor.Bo jeśli ktoś ma wiedzę i ma na posiadaniu dobry wagon Np. kl 2 w epoce 5 to wie jaki jest numer modelu . Czy to takie ciężkie. dla tego co posiada takie modele, to na pewno kilka minut pisania, a ja będę miał pewność że dobrze kupuję, opartej na wiedzy użytkowników.Np. Wagon klasy 2 - z epoki 5 to Roco 64818. Ps...Dzięki za kilka wskazówek...

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Sypialny z V ep polecam Tilliga 74818 http://www.dcc24.eu/node/874/759. Mimo, że nie lubię Tilliga, to ten wagon jest godny uwagi.
Rewizja na tym wagonie (1987) wskazuje raczej na IV epokę. Oznaczenia (piorunki na czołach) też.[DOUBLEPOST=1411243758][/DOUBLEPOST]
Jak waszym zdaniem prezentuje sie wagon kl.2 - roco 64818....< plusy i minusy>.. i .Wagon sypialniany Tilling 74797,
Twój post jest prośbą o podanie na talerzu wszystkiego. Leniem zajeżdża, tym bardziej, że wszystko jest w necie. Chociażby strona http://www.dcc24.eu/content/baza-modeli-pkp-1 i katalog, który się tam znajduje. Można filtrować go po epokach, po rodzaju taboru (wagony osobowe, itd...).
Wysiliłbyś się także jak coś czytasz i piszesz - i przynajmniej zauważył, że nie ma takiej firmy Tilling tylko Tillig. Piszesz bez zastanowienia - aby szybciej. Podajcie mi te wagony, podajcie mi te wagony....

Ostatnio edytowane:
OP
OP
S

sebastian.t

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znowu czepianie się o pomyłkę a nie na temat. Dzięki za Odpowiedź. Ps. Może tak jak nie umiesz zrozumieć Po Polsku i po Prostu.... Ja się pytam modelarzy , którzy znają się , bo ja nie znam się. bo gdybym wiedział, to bym nie pisał, i nie uczył się.. Czy to tak ciężko zrozumieć Ile razy ja muszę to pisać. Jasna cholera...

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Znowu czepianie się o pomyłkę a nie na temat. Dzięki za Odpowiedź. Ps. Może tak jak nie umiesz zrozumieć Po Polsku i po Prostu.... Ja się pytam modelarzy , którzy znają się , bo ja nie znam się. bo gdybym wiedział, to bym nie pisał, i nie uczył się.. Czy to tak ciężko zrozumieć Ile razy ja muszę to pisać. Jasna cholera...
Polski język - trudny język....
Przecinki przypadkowe lub ich brak, słowa z dużej litery w środku zdania, po kropce z małej.... kolego - zwolnij i nie denerwuj się. Pomalutku wszystkiego się dowiesz jak dobrze poszukasz. :)

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
398 37 5
Rewizja na tym wagonie (1987) wskazuje raczej na IV epokę. Oznaczenia (piorunki na czołach) też.
Też się właśnie nad tym zastanawiałem bo ten wagon Wars-u z epV miał białe logo/napis WARS a te z IV miały pomarańczowe. To jak to w końcu jest? Która to epoka tego wagonu? Producent opisuje go przecież jako ep IV i nawet Bronco_Billy go tu na forum opisał też jako IV: http://forum.modelarstwo.info/threads/tillig-74818-wagon-wlabd-wars-52-51-70-80-000-3.20518/

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Też się właśnie nad tym zastanawiałem bo ten wagon Wars-u z epV miał białe logo/napis WARS a te z IV miały pomarańczowe. To jak to w końcu jest? Która to epoka tego wagonu? Producent opisuje go przecież jako ep IV i nawet Bronco_Billy go tu na forum opisał też jako IV: http://forum.modelarstwo.info/threads/tillig-74818-wagon-wlabd-wars-52-51-70-80-000-3.20518/
Dzięki za zwrócenie uwagi na błąd.

Co do Twojej wypowiedzi to nie do końca się zgadzam, bo Roco 64820 jest w dokładnie takim samym malowaniu a jest już bodajże z ep Va (rewizja z 90 roku chyba, ma ktos dokładną datę ?)

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
398 37 5
Co do Twojej wypowiedzi to nie do końca się zgadzam, bo Roco 64820 jest w dokładnie takim samym malowaniu a jest już bodajże z ep Va (rewizja z 90 roku chyba, ma ktos dokładną datę ?)
Nie, chyba żle się wysłowiłem bo chodziło mi o modele Tilling-a, że ten oznakowany jako epV maił biały napis a te z pomarańczowym były z IV epoki.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.467 68 5
Chłopaki, nie ładnie się zachowaliście.
Fakt, że Sebastian mógłby sam też poszukać, ale z drugiej strony zadał konkretne i sprecyzowane pytanie i wystarczyłoby podanie linków lub choćby samych nazw producentów. Bez złośliwości....

Sebastian, weź pod uwagę takie firmy: Tillig, Rivarossi, ACME, LSModels. Koledzy też coś pewnie dołożą. Z tych firm modele są naprawdę dobrze wykonane.

A oprócz tego, Sebastian, poczytaj forum w dziale Tabor ;)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.115 16 0
Witamy kolegę na forum.
Jeśli chodzi o wczesną epokę V i skład pasażerski (bo z tego co wywnioskowałem, tylko składy pasażerskie Cię interesują), to możesz złożyć go z takich modeli:
  1. PKP | 2 kl. | Bdnu-x 51 51 20-81 129-1 | V | W-WA GROCHÓW | Roco 64818
  2. PKP | 2 kl. | Bdnu-x 51 51 20-81 111-9 | V | W-WA GROCHÓW | Roco 64819
  3. PKP | 2 kl. | Bdnu-x 51 51 20-81 126-7 | V | W-WA GROCHÓW | SachsenModelle 14349
  4. PKP | 2 kl. | Bdnu-x 51 51 20-81 090-5 | V | KRAKÓW | SachsenModelle 74349
Należy pamiętać, że modele SachsenModelle (obecnie Tillig) i Roco reprezentują ten sam typ wagonów, a mimo to w składzie różnice są widoczne gołym okiem pomiędzy modelami obu producentów. Różnice znajdziesz w tym wątku:
http://forum.modelarstwo.info/threads/roco-64818-vs-sachsenmodelle-74349-porównanie-wagonów-osobowych-yb.16021/

Z obu tych modeli brałbym wagony wyprodukowane przez Roco. Forma nowsza i lepsza, ale do pełnego składu potrzebne Ci będą wszystkie 4 wagony. Ich data rewizji z tego co pamiętam jest z 1993 roku, ale musiałbym dokładnie to sprawdzić.
Na siłę można podczepić wagon restauracyjny:
  1. PKP | Restauracyjny WARS | WRdun 51 51 88-80 026-9 | 1995 | V | W-WA GROCHÓW | SachsenModelle 14493
Niestety rewizja jest z 1995 roku, ale na makiecie raczej to nie powinno przeszkadzać. Problemem będzie wagon 1 klasy, który w tym okresie powinien być.
Czekamy na modele firmy Heris, który od prawie dwóch lat takie wagony (112A 1 kl. i 111A 2 kl.) zapowiada na nasz rynek.
Wszystkie inne (czyli Tillig) to tylko fikcyjne przemalowanki.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Tillig 1 klasy to przemalowanka. Ale wygląda dobrze. W przeciwieństwie do zabawkowych wagonow 1 i 2 klasy piko.[DOUBLEPOST=1411290708,1411289878][/DOUBLEPOST]
Jak waszym zdaniem prezentuje sie wagon kl.2 - roco 64818....< plusy i minusy>.. i .Wagon sypialniany Tilling 74797,
http://forum.modelarstwo.info/threa...-74349-porównanie-wagonów-osobowych-yb.16021/

Forum ma funkcje "szukaj"
Wystarczy jej użyć. Poza tym obrażasz sie o godzinie 7.00 że jeszcze nikt nie podał ci na tacy rozwiązania na "pytanie" zadane wczoraj o 17?

Trochę cierpliwości kolego. Czy nie?

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Nie chce się szukać...a szkoda. W tym roku powstał folder "Opis taboru" w zakładce "Mój Tabor" - ps.pierwszy od góry.

Baza modeli cały czas aktualizowana, modele pochodzą z naszych kolekcj, i nie są reklamą produktu. Opis zawiera epokę , wady, zalety, jak zestawić pasażerskie wagony itd itd.