• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chemia Podkład w spray'u

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Cześć,

może mi ktoś doradzić jakiś podkład? Będę potrzebował konkretnie do malowania polistyrenu. Zastanawiam się nad zakupem Motip'u bądź Tamiyi (Fine Surface Primer). Który będzie lepszy? Bardzo proszę o opinie osób które miały okazję malować tymi podkładami.

Kamil

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Ja kupiłem ten Tamyi, ale jeszcze nie próbowałem ;) więc na nic ci moja rada.
Mam zamiar tym malować odlew - z polistyrenu. I też mam nadzieję, że się nada.

K

Kpt.Nemo

Gość
Jak to nikt nie stosował, stosował, tylko co będziesz malował, podkłady te które z młodym stosujemy mają różną "granulację" stosowaną w zależności od tego co się chce uzyskać, no i one są do aero, nie w sprayu.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Malując aerografem rozcieńczasz w proporcji 1:1 ale ja i tak go troszkę bardziej rozcieńczam ( doświadczalnie, metodą prób i błędów ).
Stosuj dedykowane do nie go rozcieńczalniki tj. Mr. Color Thinner lub Mr. Color Leveling Thinner.
Ten drugi jest z opóżniaczem. Na słoiczku od podkładu masz na naklejce wszystko objaśnione, tak więc do dzieła.... :)
A przed nanoszeniem podkładu na tabliczkę nie zapomnij jej dobrze odtłuścić np. acetonem techn. albo benzyną ekstrakcyjną.

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Stosuj dedykowane do nie go rozcieńczalniki tj. Mr. Color Thinner lub Mr. Color Leveling Thinner.
Ten drugi jest z opóżniaczem.
Używaj tylko Levelinga, tego zwykłego nie warto kupować.
Co do proporcji rozcieńczania ja polecam 1 : 1,5 lub 1:2 surfacer : rozcieńczalnik. Lepiej pomalować o jedną warstwę więcej rzadszego, a dzięki dodatkom rozcieńczalnika nie musisz się martwić o zacieki.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.811 32 2
Też maluję czasem podkładem w sprayu ale trudno jest uzyskać dobra powierzchnie i nie zalać. Generalnie aerograf i farby Gunze tylko i wyłącznie. Co do rozcienczania tego podkładu to jeśli jest nowy to 1:1 czy 1:1,5 jest ok. ale jeżeli już trochę zgęstnieje to trzeba dać dużo więcej.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.478 16 0
Z podkładami Gunze jest dość proste rozwiązanie. Jeśli pomalujecie za mało rozcieńczonym rozpuszczalnikiem, to uzyskacie chropowatą powierzchnię, którą z powodzeniem do bardzo gładkiej powierzchni, można zeszlifować papierem ściernym (2000)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
A taki temat - model z żywicy z elementami fototrawionymi. Jaki podkład stosować do całości, jeśli są już mosiężne elementy wklejone do żywicy?

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.811 32 2
A taki temat - model z żywicy z elementami fototrawionymi. Jaki podkład stosować do całości, jeśli są już mosiężne elementy wklejone do żywicy?
Tyż Gunze! Ten podkład dobrze trzyma na każdej praktycznie powierzchni, pod warunkiem że jest dobrze odtłuszczona.
Acha, teraz sobie przypomniałem że jest specjalny podkłąd do żywicy, zwie się Mr. resin primary surface, i tez dobrze trzyma do metalu. Ten bym ci polecał.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.478 16 0
Możesz Maćku jeszcze przed malowaniem podkładem pomalować pędzelkiem, elementy metalowe specyfikiem Gunze - Mr.Metal Primer. Przygotowuje on elementy metalowe do malowania podkładem i sprawia lepszą przyczepność na tych częściach.

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Z moich obserwcji Mr.Metal Primer jest słabą bazą pod akryle. Daje bardzo gładką powierzchnie i przynajmniej farby vallejo zchodzą z niej pod paznokciem bez wysiłku. Co innego emalie Gunze tych i śrubokrętem sie nie usunie. Nie odpowiem jak z akrylami Gunze współpracuje ten podkład bo poprostu nie używałem takowych.

Aleksander

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Tak ku jasności, Mr Metal Primer ponoć powstał jako podkład na metalowe elementy ale odlewane (biały metal itp), blaszek się słabiej trzyma, i dopiero na niego trzeba położyć jakiś podkład.
Vallejo ogólnie się słabo trzymają wszelkiego podłoża i wymagają chłonnego podkładu, (tzn bardziej matową powierzchnie musi mieć) np. Surfacera, i długo się utwardzają.
Najsilniejsza powłoka lakiernicza to Surfacer (lub inny podkład do którego mamy zaufanie że się dobrze trzyma modelu) i akryle celulozowe Gunze seria C, takie coś ciężko uszkodzić mechanicznie.